Диоген из Синопе и Александар Македонски

Објави Душко

Диоген из Синопе философ

Ми се допаѓа ова 

Диоген из Синопе је учесник једне од најчувенијих анегдота античког света. Ради се о сусрету Диогена и Александра Македонског. Она је, разумљиво, омиљена међу Македонцима. Врло је погодна за подизање осећања националног достојанства.

Наиме, многи државници и философи дошли су да честитају Александру, са изузетком овог чувеног мудраца. Заинтригиран, Александар се упутио к њему, и нашао га како лежи на сунцу у предграђу Коринта. Упитао га је да ли жели нешто, „Да“ рекао је Диоген, „да ми се склониш са сунца“.

Александар одлази

www.duskovokic.com - Диоген

Диоген: Како је заиста било

Анегдоте о Диогеновом животу преносе нам, поред Диогена Лаертија, и други антички писци: Дион Хризостом, Епиктет, Плутарх, Лукијан, Максим Тирски, Јулијан Апостата и други. Тако би ова наша анегдота према овим историјским изворима, изгледала, у ствари, овако: 

„Александар Велики дође до Диогена да га упозна, и нађе га како се сунча под ведрим небом. Пријатељски га поздрави и рече му да може од њега тражити шта год му треба. Не окрећући главу, Диоген му одговори: „Треба ми само то да ми се мало помериш са сунца“.

За крај

За крај, још пар анегдота о овом познатом мудрацу античке Грчке, који је живео у бурету, такође од истих, горе наведених, античких писаца:

  • Када једном видеше Диогена како у сред поднева иде тргом носећи упаљени фењер и упиташе га зашто то чини, он одговори: „Тражим човека“.
  • Када је Диоген једном угледао неког човека како из својих руку пије воду, одмах баци на земљу ону дрвену чашицу коју је са собом носио те узвикну: „Како сам био расипан!“
  • Мали град Минд имаше огромна градска врата, те Диоген његовим становницима рече: „Грађани, затворите врата да вам град не изађе!“
  • Диоген неког ученог човека, који је нашироко расправљао о небеским стварима, упита: „А када си ти сишао с неба?“
Категорије: Разно

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }