Храна са душом у земљи са душом

Објави Душко

„Има земаља које данима чувају своје тајне од путника и не показују му ништа осим своје спољашности, а онда му, одједном, баце кључ и кажу му да иде куда жели и види све што може. Таква је ова земља“, написала је о Србији Ребека Вест у свом путопису Црно јагње и сиви соко…

А један од могућих кључева за тумачење туристичких дестинација Србије, без обзира да ли долазите из велике даљине или из непосредног комшилука, свакако је и храна. Јер храна обједињује најосновније људске потребе, са оним најделикатнијим, културолошким, у којима припрема хране досеже до уметности. 

www.duskovokic.com - Футошка паприка

Пробај! Шест језика говори

Бурна историја Србије оставила је свој печат у исхрани: утицаји са све четири стране света постоје, али је великодушно поднебље и маштовитост локалног становништва учинила да и кулинарски оригинали, а и варијације, буду истовремено величанствени и комуникативни. Кад се гостима понуди добро спремљено јело, у Србији се често каже „Пробај! Шест језика говори, а седми замуцкује“. А онда се, онај што проба, увери да је напомена о „замуцкивању“ тек шармантни трик кулинарске скромности у дискретном лову на комплименте. Језик хране, баш као језик цвећа и многе друге финесе невербалне комуникације, лако се учи и дуго остаје у сећању. 

Какав је неко на јелу, такав је на делу

Клима и геолошки рељеф нису исти у свим деловима Србије. У равничарском делу клима је континентална, у планинском типично планинска са варијететима умереноконтиненталне климе у долинама река, док на југозападу има особине измењене јадранско-медитеранске климе. Рељеф и клима утичу на биодиверзитет и пољопривреду, а они на гастрономију: за особу великих апетита каже се да једе као мећава, а за оне умерних склоности да једу као птице. Ипак, генерални став Срба јесте да је боље јести више јер „снага на уста улази“ и „какав је неко на јелу, такав је на делу“. 

Пост као светиња

Поред јела и пића који мноштвом укуса и мириса несумњиво распирују гастрономску страст, Србија је такође и земља традиционално здраве хране. Православни Срби у прошлости генерацијама су поштовали пост – посебан режим исхране у којем се сваке среде и петка, а такође и по неколико недеља пред велике религијске празнике, осим од лоших мисли и дела, потпуно уздржавало и од намирница животињског порекла. Кад се зна да посних дана у години има више него мрсних (оних у којима се једу месо, млеко и јаја), јасно је порекло многих здравих куварских вештина и рецепата. Ако сте вегетаријанац уживаћете, а ако нисте опет нема разлога за бригу. Из практичних разлога, путницима ни у стара времена православље није препоручивало пост. Уз то, Срби су гостољубив народ тако да ће, од елегантних ресторана у престоници, преко занимљивих кафаница у другим деловима земље, до скромних домаћинстава и у најмањим селима, учинити све да се осећате пријатно.

Војводина

Ми ћемо се овог пута, на овом месту, осврнути поближе на нашу северну покрајину.                      

www.duskovokic.com - Футошки купус

Војводина се налази на севeру Србије. То је равничарска област усамљених салаша, богатих села и градова средњоевропске архитектуре и кулинарске традиције. Један од главних ратарских производа који историја памти од XVI века јесте здрав и укусан футошки купус. Име је добио по Футогу поред Новог Сада. Купус се у Војводини припрема као главно јело или додатак, као фил за слане пите или палачинке или као чорба. Чувени кисели купус, осим што се једе као салата, основа је чувене сарме и још чувенијег подварка. Сарма, то су замотуљци зачињеног млевеног меса и пиринча у листовима киселог купуса. Јело без којег нема свадбе ни весеља.

www.duskovokic.com - Футог поред Новог Сада

Кад се попнем на лудају

Поред Дунава и Саве на ободима, Војводина је прошарана мирним рекама и њиховим меандрима, а богата је и природним и вештачким језерима. Због тога су и специјалитети од слатководне рибе заступљени на менију ове области.

Пошто је већином равничарска, Војвођани сами збијају вицеве. Кад се попну на дулек, који негде зову бундева, а негде лудаја, виде све до Беча. Због такве визуелне комуникације и војвођански колачи, торте, пите и штрудле завршили су „бечке школе“ што значи да су сјајни. А указује и на богатство различитости Војводине с бројним утицајима свих њених нација и националних. А има их више од двадесет и пет.

Банатски порто

Рељефно равна Војводина ипак има и два озбиљна узвишења – Фрушку гору и Вршачку планину. Обронци ових планина и њихова заталасана околина идеални су за узгајање винограда и воћњака. Вина направљена од старих и племенитих сорти грожђа, као и воћне ракије незаобилазни су део гастрономске понуде Војводине. Ароматизовано десертно црвено вино бермет – (слично портоу, мадери или шери-винима) можете наћи само у Сремским Карловцима. Преко аустроугарског двора, ово вино постало је омиљено у високом друштву Европе. Не само Европе. Приче говоре да је бермета било и на „Титанику“. 

www.duskovokic.com - Фрушка гора

Међу различитим сјајним сувомеснатим производима Војводине, по специфичности је посебно занимљив сремски кулен. Велика, дебела кобасица од млевеног свињског меса и сланине, зачињена алевом паприком и сољу. Што дуже стоји, кулен је бољи, а одличан је као пређело, на сендвичима, као ароматични додатак тестенинама и другим јелима.

www.duskovokic.com - Сремски кулен

Пријатно

Србија је земља прелепе природе, значајних археолошких налазишта и историјских споменика, а такође и земља гостољубивог народа и укусне хране. За почетак ту је обиље дестинација, активности, јела и пића које не треба пропустити. Одмах до њих, на дохват руке, налазе се и ствари које путник, који то жели, може сам да открије. Чим учини корак више. Препоручили смо вам само делић богате гастрономске понуде Србије, а остатак ће у ваше утиске уписати ваша чула.

Пријатно!

Категорије: Угоститељство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }