HTML елементи, тагови и атрибути

Објави Душко

Као што је објашњено у прошлом чланку, HTML елементи чине базичну структуру веб странице. Ови елементи су смештени унутар угластих заграда. Многе HTML ознаке имају одговарајуће завршне или затварајуће тагове. Постоје такође и самозатварајући тагови који то немају. Ми ћемо разговарати о свим овим ознакама у овом чланку, али прво морате разумети како оне функционишу.

Основни HTML тагови

Почнимо са најосновнијим, тј.  <html> тагом. Сваки HTML документ почиње отварајућим <html> и завршава се затварајућим </html> тагом. Друге HTML ознаке су само угнежђене унутар ове ознаке.

Друге две основне HTML ознаке су тагови <head> и <body>.

HTML датотеке се приказују или рендерују у претраживачу. Видљиви део, оно што видимо у претраживачу, написан је унутар < body > тага. < body > таг може да садржи неколико других елемента, као што су параграфи, наслови, слике, видео снимци, одељци, дивизије итд.

Још једна основна ознака је ознака <head>. Све информације у вези са HTML документом наведене су у <head>-у, као што су <link>, <title>, <meta>, <style>, итд. У раним верзијама, <head> tag је биo обавезан, али у HTML 5 може бити изостављен.

Основни HTML тагови
Структура HTML документа, ознака <head> прво, затим ознака < body >

HTML атрибути

Сваки HTML таг направљен је за одређену сврху. На пример, <p> се користи за пасусе, а <img/>  за слике. Већина HTML ознака имају додатна својства или карактеристике који су дефинисани атрибутима. Ознака може или не мора имати атрибут. Таг <img/>, на пример, мора да садржи src и alt атрибуте. Даље, можете поставити атрибуте висине и ширине, али нису обавезни. Погледајте HTML код испод.

HTML атрибути.

<img/>  таг је дефинисан са два атрибута – src и alt. Вредности за атрибуте су уписане унутар двоструких наводника. За сада, као што се на слици види, ова два атрибута немају никакве вредности.

Отворени и затворени тагови

HTML елементи представљају семантику, односно начин писања садржаја унутар тагова.

Већина HTML елемената пише се са:

  • отвореним,
  • затвореним тагом и
  • садржајем између тагова

На пример:

<p>Душко</p>

Разлика између отворених и затворених тагова је у томе што затварајући тагови имају косу црту или forward slash, док неки попут <img/> косу црту имају унутар самог тага.

<!DOCTYPE html>

HTML документе отварате у претраживачу. Иако ознака <HTML> говори претраживачу да је то HTML документ, претраживач је и даље збуњен. <! DOCTYPE html> служи да претраживачу пружи информацију о верзији језика за означавање (markup language) којим је написана страна. Морате га декларисати на врху сваког HTML документа. HTML Doctype декларација не спада у HTML елементе. Такође, да бисте креирали HTML датотеку, требало би је сачувати са екстензијом .html.

DOCTYPE за HTML5 је врло кратак и осетљив на мала и велика слова. Изгледа овако:

<!DOCTYPE html>

Закључак

<html> таг се користи да дефинише HTML документ.

Садржај (видљиви) HTML документа се дефинише унутар <body> тага.

<head> таг садржи све потребне информације у вези документа.

Атрибути дефинишу додатна својства (properties) или карактеристике HTML тага.Затварајући таг има forward slash – косу црту у себи.

Поставите декларацију <!DOCTYPE html> на врх документа и увек сачувајте фајл са .html екстензијом.

Претходно објављено:

Како постати веб девелопер: шта је веб-сајт?

Категорије: HTMLWeb дизајн

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }