HTML хиперлинкови

Објави Душко

Приметили сте да постоји више веб страница на некој веб локацији, зар не? Можемо да се крећемо са једне странице на другу тако што ћемо их просто листати, али то није баш ни брзо ни угодно. Па, постоји ли бржи и угоднији начин? Постоји, и тај начин називамо хиперлинкови или хипервезе.

Везе у HTML-у омогућавају кориснику да се помера са једне веб странице на другу. Није важно где се налазимо или са ког уређаја комуницирамо. Једноставним кликом на везу, бићемо у стању да користимо било који ресурс било где у свету и на било којем другом рачунару/серверу. Сваки линк има два краја која се називају anchors, или на српском сидра. Везу започињемо изворним anchor-ом које нас даље упућује на одредишно anchor који може бити било који ресурс, на пример PDF документ, слика, видео снимак, документ унутар самог веб-сајта итд.

<a> таг

Ознака која се користи за креирање хипервеза у HTML-у назива се <a> таг. У овом поглављу, поразговараћемо о томе како да користите ознаку <a> за прелазак са једног HTML-а документа или веб страницу на другу.

Ознака <a> или таг <a>, како хоћете,  има неколико атрибута. Један од ових атрибута – href – је обавезни атрибут који садржи везу документа или веб странице која ће се отворити када се кликне на њу. Обратите пажњу на синтаксу <a> тага.

<a href=“https://duskovokic.com/“>Think Differently</a>

URL треба да буде написан унутар наводника. Текст ће се појавити на екрану и када се кликне на њега, URL наведен за href атрибут ће се отворити. Погледајте следећи HTML код.

HTML хиперлинкови - <a> таг.

У пасусу реч – ‘кликните’ – је хипервеза, а href је „https://www.mozilla.org/en-US/“. То значи да ће се отворити почетна страница Mozilla-е када се кликне на хипервезу. Све што се налази између почетне ознаке <a> и завршне ознаке </a> постаје део везе коју корисник види и кликне у претраживачу.

HTML хиперлинкови - <a> таг.

Ево још неколико примера:

HTML хиперлинкови - примери.

Да ли сте приметили нешто другачије, да не кажем чудно, код изгледа хипервеза? Подвучена је и плава. Кад смо већ овде, да напоменем са су линкови по дифолту подвучени и плави ако на њих нико није кликнуо, посећени или отварани линкови су подвучени и љубичасти, док су активне везе подвучене и црвене. Постоји начин да се ово уклони коришћењем CSS-а. О томе ћемо разговарати касније у одељку CSS. Такође можете локално да се крећете из једног HTML документа у други. У атрибуту href, морате да наведете исправну путању за документ до којег желите да дођете.

HTML хиперлинкови - линковање документа унутар веб-сајта.

У горњој ознаци <a> наведено име документа случајно се налази у истој фасцикли. Кликом на хипервезу ће се отворити документ demo.html.

Target атрибут

Target атрибут је опциони атрибут ознаке <a>. Прецизира где ће се отворити линкован документ или веб страница. Има следеће четири вредности:

_self: Отвара документ или веб страницу у истој картици/прозору. Атрибут је подразумевано подешен на _self.

_blank: Отвара документ или веб страницу у новој картици/прозору.

_top: Отвара документ или веб страницу у целом телу прозора.

_parent: Отвара документ или веб страницу у надређеном оквиру.

Такође можете да наведете име оквира као вредност target атрибута за отварање документа у одређеном оквиру.

HTML хиперлинкови - target attribute.

Хиперлинк у горњем пасусу ће се отворити у новој картици/прозору.

Title атрибут

Атрибут title даје додатне информације о одређеном елементу. Кад год пређете мишем преко хипервезе, приказаће текст који се зове title и који приказује те додатне информације. Подразумевано, не приказује ништа. Title је обично додатна информација о хипервези у врло краткој форми.

HTML хиперлинкови - title attribute.

Више са <a> тагом

Ознака <a> није ограничена на текст. Такође можете користити слике и дугмад као хипервезе. Чак можете користити део слике као хипервезу.

Закључак

● <a> таг у HTML се користи за креирање хиперлинкова или хипервеза.

● href атрибут је обавезан јер садржи URL документа или веб странице коју ћемо отворити.

● target атрибут дефинише где ће страница или документ бити отворени.

 ● Користите ‘_blank’ као вредност target атрибута да отворите документ у новом табу/прозору.

● title садржи додатне информације које се приказују када задржите миша над хиперлинком (hovered).

● Слике и дугмад такође могу бити хипервезе.

Претходно објављено:

Форматирање текста у HTML

Категорије: HTMLWeb дизајн

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }