Инсталација Windows 11 на било ком рачунару

Објави Душко

Инсталација Windows 11 система данас је главна тема, поготово међу фриковима који не могу да дочекају да се похвале да га имају.

Да будем искрен, неће ни имати чиме да се похвале, барем не у овом тренутку док не видимо шта у ствари MS хоће од свог (новог, сиц!) система, али и од нас. Јер, први утисак је више него поражавајући: ништа посебно, мало шминке, пар нових ствари и сазнање да је неко у току што има нову једанестку. Можеш мислити. О тим новим стварима сам већ писао па да се не понављам, прочитајте.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11

Инсталација Windows 11 на неподржаном рачунару

Ипак да одлуку оставим вама и онима који ће у наредним месецима детаљно тестирати ово Microsoft чедо. Ја ћу овде изнети детаљан водич за оне који ипак желе да пробају са Windows 11: како проверити да ли сте на реду за инсталацију кроз Windows Update сервис; да ли је ваш рачунар подржан од стране Microsoft-а; ако није, да ли се ипак једанаестица може инсталирати и како; где скинути и на који начин нарезати нови Windows 11 оперативни систем; сам ток инсталације са сликама за сваку фазу и објашњењима; брзи преглед и утисци о свеже инсталираном Windows 11 оперативном систему.

За ову намену нисам користио виртуалну машину. Изабрао сам соствени HP лаптоп, 2018-то годиште са следећим спецификацијама: CPU AMD Ryzen 5 2500U са AMD Radeon Vega 8 графичким чипом ; Матична плоча модел HP 84AE; РАМ меморија 8 GB DDR4-2666; BIOS ажуриран на најновију F.37 верзију. Па, да кренемо.

Инсталација Windows 11 – провера подржаности

Проверите да ли сте на реду за преузимање и инсталацију Windows 11 када је у питању инсталација Windows 11: отидите у System-Windows Update. Ако угледате екран као на слици доле, браво. Само испратите упутства.

Инсталација Windows 11 кроз Windows Update.

Уколико вам се пак деси да екран не буде баш онакав каквим га очекујете, као што се то десило на мом лаптопу на слици доле, не очајавајте. Постоји начин да и поред тога инсталирате Windows 11 а да то буде потпуно легално. Нема шта, ускоро ће крај света. Доживели смо да сам Microsoft препоручује правила којима се заобилазе правила која је он сам донео. Напредно.

Инсталација Windows 11: Windows Update

Слика горе нам говори да наш рачунар не задовољава системске захтеве потребне за Windows 11. Не брините, овим ћемо се позабавити мало касније. Кликните на линк Get PC Health Check испод оне ружне поруке.

Инсталација Windows 11> Compability

Health Check апликацијa

Отвориће вам се Check for compatibility прозор као на слици горе. Кликните на линк испод DOWNLOAD PC HEALTH CHECK APP да бисте скинули Health Check апликацију која ће вам рећи која компонента не задовољава захтеве у односу на Windows 11. Сачувајте инсталациони фајл и покрените програм.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: PC Health

Отвара се прозор PC health at a glance, као на слици горе, који указује на основне параметре вашег рачунара. Сада кликните на Check now везу испод Introducing Windows 11 наслова. 

Ха, ево нас. Нови, мањи прозор који је искочио тачно нам указује на компоненту која не пије воду што се тиче Windows 11. У мом случају, на слици горе, кривац је процесор. Ако желите да погледате и остале компоненте, клик на See all results поље доле лево у прозору (види слику доле).

More about supported CPUs

Задржимо се још мало овде. Уочите линк More about supported CPUs изнад назива процесора и кликните на њега. Отвориће вам се званична Мајкрофтова страница са листом подржаних Intel и AMD процесора. Листа је нарочито корисна ако желите да надоградите постојећи процесор оним који ће проћи захтеве. Ја сам овде сазнао једну тужну чињеницу: процесор у мом лаптопу је последња генерација неподржаних, прва следећа би прошла Health Check. Ово не треба да вас обесхрабри као што није ни мене, инсталираћемо Windows 11 и поред тога.

Ако сте одлучили да идете даље, пређите на следећу фазу.

Преузимање слике система

Посетите главну Мајкрософт страницу за скидање Windows 11 (погледајте слику доле).

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Download ISO

Страница вам говори да постоје три начина за инсталацију и креирање Windows 11. Такође сугерише да изаберете онај који вама одговара, што је сасвим у реду. Ми ћемо се позабавити трећом опцијом овде. Скролујте надоле док не уочите Download Windows 11 Disk Image (ISO), као што приказује слика доле.

Изабрали смо опцију са слике горе јер нам је намера да касније направимо бутабилан USB флеш диск и са њега инсталирамо наш Windows 11. Десно од поља Select Download кликните на шеврон и изаберите Windows 11, слика доле.

Сада потврдите ваш избор кликом на Confirm, као на доњим сликама.

Изаберите 64-bit Download, слика доле.

Ако се то од вас затражи, изаберите локацију за чување слике система која ће бити скинута. Погледајте слике доле.

Инсталација Windows 11 – нарезивање на USB диск

Сада ћемо нарезати скинути ISO Windows 11 фајл на USB флеш диск. Користићемо мали Rufus програм. Укуцајте Rufus у ваш претраживач, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

Кликните на први линк који се појави у резултатима претраге, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

На Rufus страници скролујте надоле до Download секције и кликните на Rufus 3.16 Portable (1.1 MB) линк, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

Лоцирајте где вам је систем преузео  Rufus, а затим га покрените. Отвориће вам се прозор као на слици доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

Rufus прозори

Сам прозор Rufus-а подељен је на три дела: Drive Properties, Format Options и Status.

У Properties дијалогу Rufus-а видимо све што нам је потребно. У пољу испод Device ако не видимо свој УСБ стик, то значи или да није накачен на рачунар или га систем не препознаје. Проверимо шта је. Испод Boot selection ћемо изабрати медиј за нарезивање. Partition scheme и Target system Rufus ће сам подесити, за сад нећемо дирати ништа. Кликните на SELECT десно од Boot selection да изаберете шта желите да нарежете. Отвориће вам се прозор са локацијом скинутог ISO Windows 11 фајла, слика доле.

Кликните на Open да Rufus крене са учитавањем слике система.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

Проверите још једном поставке

Слика горе нам показује испод Boot selection назив нашег фајла. Проверите и ако желите измените поставке које је Rufus дефинисао. Моја је препорука да не дирате ништа, зна Rufus шта ради. Кликните на Start испод Status дела да покренете нарезивање слике система на USB флеш диск.

Појавиће се упозорење да ће Rufus уништити све ваше податке са диска. Ако се слажете а немате заиста разлога да се не сложите, кликните на OK, слика доле.

Сада чекајте, можда десетак минута…Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

Још мало, само што није…Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

На самом крају још једно упозорење да је потребно да онемогућите Secure Boot у UEFI-ју. Послушајте га, слика доле. 

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

Готово. Руфус је завршио. Можете затворити програм кликом на Close дугме, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: Burn ISO

Инсталација Windows 11 са USB диска

Шта смо до сада урадили? Скинули смо слику система са званичног сајта и нарезали смо је на USB флеш диск. Шта је још потребно да урадимо? Да инсталирамо Windows 11 и после инсталације проверимо и извршимо брзи преглед система. Пре тога, да се подсетимо. Рачунари који задовољавају системске захтеве у погледу Windows 11, имаће могућност да га скину и инсталирају кроз Windows Update сервис, треба само да сачекају. Они други, као ви и ја, чији рачунари нису у могућности да прођу Мајкрософтову контролу (за сада), такође могу да инсталирају Windows 11, али уз мало чачкања по Регистру. Ово није неки прљави хак, ово је препорука самог Microsoft-а. Дакле, потребно је да додамо један кључ у Регистру како би нам систем дозволио инсталацију чак и са неподржаним хардвером. Како то урадити, погледајте у овом мом чланку, у секцији „Како заобићи ово ограничење“.

Шта после уређивања Регистра?

После уређивања Регистра, идемо на следећи корак.

Угасите рачунар и прикључите на (задњи) порт USB флеш диск са нарезаним Windows 11. Упалите рачунар и уђите у Boot Manager (или на неки други начин) како бисте бутовали систем са флеш диска. Погледајте слике доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Boot
www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Boot

Систем је успешно учитао USB флеш диск. Покреће се Windows Setup програм. Изаберите језик, тастатуру или оставите како јесте, све то можете и касније. Клик на Next. Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Boot

Сада клик на Install now, слика доле. Уколико се појаве Applicable Notes, клик на Accept.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Setup се покреће…Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

На екрану Which type of installation… изаберите Custom. Након тога се појављује прозор Where do you want to install Windows? Прозор вам излистава све партиције претходно инсталираног система (у мом случају десетка). Изаберите све за брисање или само неке. Ја на овом примеру остављам Drive 0 Partition 5: Multimedia партицију, или просто D диск. Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Брисање партиција – пажљиво

Означите партицију за брисање, па клик на Delete, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Појављује се упозорење да ће сви подаци неповратно бити обрисани. Ако се слажете, кликните на OK. Слика доле.

Када сте побрисали све партиције које сте намеравали, појавиће вам се један нови простор под називом Unallocated Spaces. На њему нема ништа, као што му име говори. Означите га па клик на Next, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Инсталација Windows 11 започиње, слика доле.

И још траје, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Још само мало, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Готово. Систем ће сада хтети да се рестартује. Можете то сами учинити кликом, или га једноставно пустити да одброји. Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

После рестарта, иде учитавање новог система. Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Екрани које овде видимо, а и неки које смо виђали раније, не изненађују. Све је то већ прежвакано на Windows 10. Мало ту има новог, само шминка до бола. Слике доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation
www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation
www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Најзад нови лого новог система, слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Завршница и пеглање система

Улазимо у завршницу, крећемо на пеглање система. Изаберите земљу или област па Yes. Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Одаберите одговарајућу тастатуру, клик на Yes. Слика доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Још нека додатна подешавања па на Next и Add layout. Слике доле.

www.duskovokic.com - Инсталација Windows 11: USB Installation

Сад се завалите и уживајте у чарима досадних Windows екрана, баш како вам и кажу. Слика доле.

Најзад. У овом прозору укуцајте име за ваш рачунар, па Next. Водите рачуна да није могуће поставити само бројеве. Слика доле.

Ни неке специјалне карактере, као -/:<>;=? итд. Погледај слику доле.

Just a moment. Слика доле.

Ако подешавате свој лични рачунар, изаберите прву опцију па клик на Next. Слике доле.

Подесите ваш Microsoft налог и Windows Hello PIN. Не заборавите да је само Pro верзије Windows 10 и Windows 11 могуће инсталирати са локалним налогом. Слике доле.

Извршите додатна подешавања по жељи. Слике доле.

Систем још једном претражује интернет за апдејтима, слика доле.

Коначна гланцања. Слика доле.

И најзад, на десктопу смо. Наш систем је инсталиран у својој core варијанти. Честитајмо себи. Слика доле.

Инсталација Windows 11 – брза провера 

Гледајући у десктоп или графички интерфејс мог лаптопа, одмах сам приметио да недостају неке иконице. Па, укључио сам OneDrive синхронизацију, шта је ово сад? Тада се сетих да серверима можда треба више времена па одлучих да проверим друге ствари.

Покретачки програми или драјвери 

Пошто ме јако интересовало да ли је Windows 11 повукао све драјвере, макар били и генерички, одлазим овом путањом до циља: This PC » Manage » Device Manager. Мало је рећи да сам пријатно изненађен. Device Manager не показује никакве знаке упозорења или назнаке невоља, све изгледа добро. Погледајте слику доле.

Провера активације 

Следећи корак који сам желео да проверим јесте да ли је Windows 11 повукао OEM активацију. Другим речима, да ли је Windows 11 и даље активиран као што је то био Windows 10. Уколико будете следили моје кораке, кликните на Start (Windows) дугме на траци задатака > Settings > System > скролујте надоле до Activation линка па клик на њега.

Отвориће вам се Activation страница на којој бисте требали видети опцију Activation state. На слици доле видите да је моја копија Windows 11 активна и активирана. За више детаља о активацији кликните на Activation state падајући мени. Тамо ћете видети више детаља. Моја копија се активира помоћу дигиталне лиценце повезане са мојим налогом, на пример.

Уколико вам је ова путања предугачка, алтернативно можете притиском комбинације WIN + I ући директно у Settings, одатле у System и тако редом. Углавном, видимо да је наш систем задржао активацију, што је добро.

Провера Windows Update сервиса 

Апдејте сам оставио за пред крај из најмање два разлога. Први, увек се депримирам кад видим масу закрпа, па је боље да то буде на крају. Друго, уколико буде неких апдејта, то би значило да ћемо макар у почетку, ми са неподржаним хардвером, добијати исте као и остали. Па, хајде заједно да проверимо.

Клик на лупу (Search) > Settings > Windows Update.

ВАУ!!! Олуја апдејта. Добро је. Windows Update сервис ради како треба. Сервери прихватају захтеве рачунара. Још једну ствар смо завршили како треба, слика доле.

Апдејти су инсталирани, систем тражи поновно покретање рачунара. Рестартоваћемо лаптоп да видимо шта се дешава. Одмах примећујем нови звук и дотеране екране. Шминка и само шминка. Погледајте сами на сликама доле.

На први поглед

Примећујем такође две добре ствари, овако на први поглед. Покретање и поновно покретање је много брже, барем у почетку, у односу на Windows 10. Видећемо касније када нас Window затрпа којекаквим доподешавањима, пачевима и слично. Не радујте се превише. Друга добра ствар, синхронизација савршено функционише, видим своје OneDrive датотеке, као и синхронизације кроз налог на Edge претраживачу. Све је како треба да буде.

Windows 11 – завршно слово 

Ако будете у ситуацији као ја, да Windows 11 инсистира на томе да ваш процесор није довољно добар (или било која друга компонента), немојте да вас то заустави. Инсталирајте Windows 11 на начин који сам вам показао у овом чланку. Из ината душманима. Потребно је само да укључите TPM модул и подестите Secure Boot у BIOS-у ваше матичне плоче. Ах, да, заборавих. Потребно је још да прођете свакаква застрашујућа упозорења, нека су са црвеним кругом и белим крстићем у средини, друга су у облику жутог троугла и црног узвичника. Не дајте се поплашити. Када ово пребродите и од тог тренутка, надоградња на Windows 11 је лаганица, шетња по плажи.

Први багови

Након лаке и брзе инсталације, први утисак је (али само први, видећемо касније) да је све тамо где сам оставио, све ради онако како сам очекивао, чак и игрице. Било је пар багова у почетку: Wallpaper Engine је заборавио да учита нову позадину па сам га морао опомињати, на пример. Осталих не могу да се сетим, а то сматрајте као да их није било. Даље, то сам већ навео, Windows 11 је поново аутоматски повукао све потребне драјвере или управљачке програме. Браво мајсторе.

Зашто, чике из Windows-а, зашто?

Међутим, ја и даље не видим довољно убедљив разлог за прелазак на Windows 11. Зашто? Шта је то ново донео Windows 11, али заиста ново? Ништа. И опет ништа што би био дефинитиван мотив за надоградњу. HDR је поново хаотичан, у нереду. Има ли разлога да морам покренути неку апликацију да бих је закачио на траку задака? Излуђује ме што  морам ручно укључити сваку икону коју желим у System палети. Зашто морам да покренем читав нови проклети прозор да бих подесио миксер јачине звука? Постоји ли разлог зашто су моји аудио уређаји на другом месту?

Можда је добра идеја да сад имамо Windows 11, не знам. Знам само да сам планирао да Windows 10 користим до краја живота. Ишло ми је добро. Онда одједном Windows 11. Па зар сам Microsoft није рекао да је Windows 10 последња верзија оперативног система Windows?

Добар – за сада

Тек почињем да истражујем Windows 11, па је могуће да ћу пронаћи још ствари које ми се свиђају или не свиђају. За сада добро функционише – мада једноставно нисам сигуран да ми се више свиђа од Windows 10.

Поставио сам питање пријатељу у вези Windows 11. Био је кратак и убитачан: Не допада ми се.

Да, ни ја га претерано не волим, али изгледа прилично лепо, морам признати. Понекад је та шминка, тај прости и једноставни свежи слој боје све што вам треба, упркос досадним почетним менијима и тракама задатака. Промена, то нам треба. У Windows 11 је нема довољно, али је ипак има.

Поред свега тога и узимајући у обзир све написано, за ово време колико користим (боље рећи тестирам) Windows 11, нисам нашао довољно грешака у њему да бих се потрудио да га деинсталирам и вратим се назад на Windows 10.

Поука за крај

На крају поука: Има ствари које сметају, на које ћете се морати навићи. Тако је то у животу.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }