Јеремија – Маестро Бојан Суђић

Објави Душко

Јеремија. Презивам се Крстић. Не знам зашто, али не могу да се отмем утиску да немам никакав утисак, да сам ван свих утисака када слушам и гледам овог нашег врхунског диригента. Погледајте део концерта у Сава центру од 14. 01. 2018.

Био сам на том концерту. Обратите пажњу на великог нашег пријатеља, чувеног тенора из руског Александрова, Сергеја Путилина. Уживајте у доброј музици.

Јеремија

У вези ове прелепе песме, да се подсетимо како ју је изводио легендарни Тозовац, стари шмекер, седамдесетих година прошлог века.

Тозовац: Јеремија

Оригинални текст песме

Оригинални текст те песме иде овако:


Ја сам ја, Јеремија
презивам се Крстић,
село ми је Топоница
дрвена ми двоколица,
служио сам краљев кадар артиљерија.
Ја сам ја, Јеремија
презивам се Крстић,
више кућа пријалица
преко пута удовица
служио сам краљевкадар артиљерија.
Ја сам ја, Јеремија
презивам се Крстић,
имам њиву и ливаду
воденицу ваљаницу,
служио сам краљев кадар артиљерија.

како данас иначе сви и певају. Утицај ОЗНЕ, УДБЕ или кога већ био је превелики. Комунистички цензори су једва допустили снимање ове култне песме 1970. године, а најважнији услов им је био избацивање краља из свих стихова. Јеремија из Тозовчеве песме је био стварна историјска личност са биографијом као из песме, али се није презивао Крстић већ Лазић и из книћке је Топонице (не Тополице). Наиме, рођена Тозовчева сестра је била удата у Крагујевцу и овај ју је крајем 1960-тих посетио и том приликом тражио по крагујевачким кафанама одговарајућу песму која би могла бити његов наредни хит. Тако је наишао на „Јеремију“, речи понешто променио (рекли смо зашто), урадио модернији аранжман и онај типично Тозовчев шмекерски начин певања, остало је легенда.

www.duskovokic.con - Јеремија

Иначе, у книћкој Топоници постоји сеоско гробље и у њему гроб Јеремије Лазића, обрастао у шибље, дивље руже и купину. Остатак је историја, да вам не кварим.

Обратите пажњу да чак и Тозовац овде уместо „краљев кадар“ пева „стари кадар“.

Категорије: Музички кутак

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }