Како ажурирати BIOS рачунара

Објави Душко

Ажурирајте свој BIOS само ако имате јасан, конкретан и као стена чврст разлог!

Како ажурирати BIOS?

www.duskovokic.com - Како ажурирати BIOS: BIOS HP 255 G7 лаптопа.

Лепа тема за послеподневну дремку. Ненаметљиви, готово неприметни BIOS чип чучи у сваком рачунару, одмара на вашој матичној плочи и чека да удахне живот вашем систему када притиснете дугме за напајање. Не само да напаја ваш рачунар, већ помаже и у његовој заштити. То је први софтвер који се учитава приликом подизања оперативног система.

BIOS је скраћеница за basic input and output system (основни улазни и излазни систем), а BIOS чип иницијализује, покреће све остале уређаје на вашем рачунару, попут CPU-а, GPU-а и скупа чипова или чипсета матичне плоче. Све је то било тако, сјајно и бајно, до пре неколико година, када су произвођачи матичних плоча – у партнерству са Microsoft и Intel – представили замену за традиционалне BIOS чипове назвавши их UEFI.

Како ажурирати BIOS и зашто бисте требали (или пак не бисте) то чинити

Разумевање вашег UEFI-ја је важно како бисте разумели како (и да ли) искористити предности ажурирања функција и исправки грешака и багова које долазе са ажурирањима BIOS-а које нуде произвођачи матичних плоча.

www.duskovokic.com - Како ажурирати BIOS: БИОС чип

Ваша матична плоча користи неку ревизију фирмвера коју је произвођач матичне плоче уградио приликом производње. Током животног века матичне плоче, произвођачи објављују нове пакете фирмвера или ажурирања BIOS-а који ће омогућити подршку за нове процесоре и меморију или решити уобичајено пријављене грешке. Годинама је једини прави и стварни разлог за надоградњу на новију ревизију фирмвера решавање грешке у вашем UEFI-ју или замена CPU-а који је новији од ваше матичне плоче.

Зашто ажурирати BIOS

Неки људи воле да редовно проверавају и ажурирају свој UEFI само да би били у току. Некада се ово сматрало ризичном праксом, ја га и даље сматрам ризиком и непотребном будалаштином. с обзиром на то да процес ажурирања фирмвера може потенцијално да спржи вашу матичну плочу на исти начин на који флешовање ROM-а на Андроид телефону може да спали уређај. Најбоље је да не ажурирате UEFI фирмвер осим ако постоји нешто специфично што ажурирани фирмвер нуди а вама је потребно.

AMD и Intel – игранка до зоре

С тим у вези, вероватно желите да имате BIOS апдејтован на најновију верзију ако сте тек купили матичну плочу или рачунар и тако останете на врху ажурирања BIOS-а. Неколико апдејта BIOS-а на матичној плочи објављено је током оне прве генерације AMD-ових узнемирујућих и нестабилних Ryzen чипова, а свако од ових ажурирања је обезбедило додатне перформансе и стабилност система. Тако то бива кад се жури да се претекне конкуренција. С преласком Интеловог Alder Lake-а на радикално нови дизајн хибридног језгра ове јесени, а и Intel и AMD су очекивали да ће представити нове сокете за матичну плочу следеће генерације, ускоро бисмо могли доћи у еру у којој ће бити чешће ажурирати БИОС него попити јутарњу кафу.

Како ажурирати BIOS рачунара

www.duskovokic.com - Како ажурирати BIOS: верзија БИОС-а.

Упутство за ажурирање BIOS-а

Тренутна верзија BIOS-а

1. Пронађите своју тренутну верзију BIOS-а: Пре него што надоградите BIOS, уверите се да заиста инсталирате нову верзију. Најлакши начин да пронађете своју верзију BIOS-а је да отворите System Information апликацију укуцавањем msinfo у Windows search bar или Windows траку за претрагу, по нашки. У прозору који се отвори ваша верзија BIOS-а би се требала појавити с десне стране, испод назива процесора (погледајте слику горе). Запишите број и датум верзије, а затим их упоредите са најновијом верзијом доступном на страници за подршку ваше матичне плоче на веб сајту произвођача.

UEFI BIOS

2. Уђите у UEFI BIOS. Када покренете рачунар, видећете текст који вас обавештава које дугме да притиснете за улазак у UEFI BIOS. Притисните га! (Тачно које дугме је потребно искористити разликује се од матичне плоче до матичне плоче и дизајна произвођача, па ће ова упутства бити више водичи него упутства корак по корак).

UEFI контролна табла

3. Бутујте рачунар у UEFI контролну таблу (ако је то могуће): Иако све матичне плоче не нуде ову функцију, на одређеним моделима можете бутовати у УЕФИ контролну таблу и користити уграђени програм за ажурирање и флешовање најновијег фирмвера са сервера произвођача. Ова изузетно лепа карактеристика чини ажурирање на новије ревизије фирмвера безболним и лаким.

Процес је мало сложенији за матичне плоче које не подржавају ову функцију (као на слици доле). али је и даље пис оф кејк, просто ко пасуљ.

Нови BIOS фајл

4. Пронађите најновији апдејт BIOS-а са странице за подршку матичне плоче. Идите на страницу за подршку матичне плоче на веб сајту произвођача. Најновије ажурирање BIOS-а требало би да се налази у support и downloads секцији.

Распакивање фајла

5. Преузмите и распакујте BIOS апдејт фајл.

6. Ископирајте датотеку за ажурирање на USB флеш диск.

7. Рестартујте рачунар у УЕФИ.

8. Покрените UEFI-јев алат за ажурирање фирмвера или алатку за флешовање. Направите резервну копију постојећег фирмвера рачунара на флеш диску: Ово вас штити у случају да нешто пође по злу. А хоће ако то не урадите, верујте. Чули сте за Марфијев закон?

9. Помоћу истог UEFI програма изаберите нову слику фирмвера коју сте сачували на флеш диску. Покретање услужног програма за ажурирање фирмвера требало би да потраје само неколико минута. Ипак, пазите да током овог процеса не искључите рачунар. Ово је критично.

10. Када се процес флешовања заврши, рестартујте рачунар: Ваш ажурирани BIOS рачунара је спреман за журку.

Ризици и опасности

➪➪➪ За додатне детаље о апдејтовању BIOS-а погледајте мој чланак „POST – Шта се дешава после“.

Неки произвођачи нуде програме који могу ажурирати ваш UEFI чип директно унутар Windows-а покретањем .exe фајла, али топло препоручујемо кориштење једне од две горе наведене методе како бисте избегли беспотребне (и скупе) проблеме.

Поново и опет, ажурирање BIOS-а вашег рачунара може донети многе предности, али важно је разумети потенцијалне ризике и опасности. Старо правило нам говори да не чачкамо ствар док она добро ради. То јест не петљајте по BIOS-у ако нема јасног, убедљивог разлога за његово ажурирање.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }