Како надоградити рачунар на Windows 11: Детаљно

Објави Душко

Желите да надоградите вашу десетку на нови Windows 11? Без бриге,  Microsoft вам нуди пар алата за надоградњу у свега пар минута.

Како надоградити рачунар на Windows 11?

www.duskovokic.com - Window 11 почетни екран.

Сећате ли се овога: „Људи моји, да ли је ово могуће?“ За оне рођене 50-60тих година прошлог века, овај узвик је асоцијација на једног легендарног ТВ коментатора. За остале, ово је узвик олакшања након дугог очекивања. Windows 11 је коначно доступан за јавност и можете га одмах бесплатно преузети, ако сте тако одлучили! Ево како да набавите Windows 11 за ваш Windows 10 рачунар , и то потпуно бесплатно. Показаћу вам како инсталирати нови систем ако га не видите кроз Windows Update. Овај поступак ће радити чак и ако Windows 11 званично не подржава ваш рачунар.

Како надоградити рачунар – Преузимање Windows 11

Преузимање ове званичне и коначне верзије Windows 11 веома је слично преузимању оригиналне Windows 11 beta верзије. Microsoft се још мало, јел те, потрудио па је додао нови алат да би олакшао процес. Елем, постоје четири начина за преузимање Windows 11, сваки са својим предностима и манама. Показаћемо вам све четири, након што вам објаснимо шта треба да знате пре прве надоградње. 

Први утисци или прича о првим мачићима

У новом и редизајнираном Windows 11, добили смо пар онако лепих и корисних ствари. Има ту и полушунда, али верујем да ће будуће исправке то испеглати. Нове функције укључују нашминкану Microsoft продавницу, нови Start мени и траку задатака са кул изгледом и тананим осећајем, уграђену подршку за Android апликације и нову AutoHDR функцију.

Имао сам прилику да се мало поиграм десетком кроз Windows Insider Program. Нисам баш нешто одушевљен оним што сам окусио, верујте ми. Другим речима, уколико сте набилдовали машину за игре, и она ради свој посао,  Windows 11 није вредан инсталације у овом тренутку. Није да не изгледа блиставо и шљаштеће и да не долази са неким новим функцијама о којима вреди причати. Само што… Као да се у овом званичном „издању“, и даље осећа оперативни систем у бета верзији. Сачекајте пролеће, да се не разочарате.

Како надоградити рачунар – Шта вам је потребно за преузимање Windows 11

Пре него што почнете да преузимате Виндовс 11, проверите да ли имате одговарајући хардвер за рачунар пре скидања и инсталације Windows 11. При том не мислим да постоји неки велики ризик за преузимање и инсталирање Windows 11, али ме је искуство научило  да постоји ризик да нешто крене наопако. Одвојите тренутак и направите резервну копију критичних датотека на спољном чврстом диску или у облаку пре него што наставите. Погледајте ову чек листу за надоградњу на Windows 11, може вам помоћи да се уверите да ли сте спремни за нови систем.

Windows 11 Home верзија и налог

Пар ствари ће вам можда сметати, али на њих ћете се морати навићи. Windows 11 Home ће захтевати Microsoft налог за администрацију. Ако имате сопствени Windows 10 Pro налог и желите да пређете на Windows 11 Pro, моћи ћете да користите локални (или како га Microsoft сада назива, „offline“) налог. За надоградњу на Windows 10 Pro, а затим на Windows 11 Pro, најједноставнији начин је да одете у Microsoft продавницу и надоградите на Windows 10 Pro пре него што започнете надоградњу. Нећете проћи бесплатно, али ни као боси по трњу, да се не лажемо. Платићете лепу цену на том путу; да бисте уштедели нешто новца, погледајте како да набавите Виндовс јефтино (или можда чак и бесплатно) мало касније.

Надоградња на Windows 11 Pro

Такође можете надоградити на Windows 11 Pro са Windows 11 Home ако  прво апгрејдујете Windows 10 Home на Windows 11 Home, иако вам за то опет треба Microsoft налог, као што сам горе и навео. Компликације до бола. Зато ћу да поједноставим: само Windows 10 Pro и Windows 11 Pro верзије ће бити могуће инсталирати са локалним налогом. Фуј!

www.duskovokic.com - Како надоградити рачунар: Windows Sandbox
Нема потребе за надоградњом на Windows 10 Pro или Windows 11 Pro осим ако не требате Windows Sandbox изолације и локалне налоге.

Време које ће бити потребно за преузимање и инсталацију Windows 11 варираће од рачунара до рачунара, због брзине самих рачунара и расположивог интернет протока. Ако бих баш морао да лицитирам, рекао бих да је потребно 30 минута до сат и да то звучи сасвим у реду. Треба да имате најмање 9 GB слободног простора на чврстом диску и да је рачунар ажуриран, са инсталираном најновијом Windows 10 верзијом. Просто покрените Windows Update на рачунару пре него што инсталирате Windows 11 да бисте били сигурни да је исправно и у потпуности апдејтован.

Како надоградити рачунар – Минимална хардверска спецификација за Windows 11

Биће вам потребан рачунар који испуњава минималне хардверске спецификације за Windows 11. Скините Health Check апликацију и проверите да ли ваш рачунар испуњава услове за надоградњу на Windows 11. Најмање што вам треба је TPM (Trusted Platform Module) верзије 1.2.

Како заобићи ово ограничење

Ако имате рачунар са TPM 1.2, али не и инсталираним TPM 2.0, постоји „званичан“ начин заобилажења овог ограничења. Мораћете отворити Registry Editor и мало прочачкати по њему.  Microsoft ће вас упозорити, мада ви то и сами знате, да постоје озбиљни ризици ако то учините, и уместо тога препоручује надоградњу на Windows 11 Windows Update-а ( прва опција испод). Да бисте наставили са коришћењем Registry Editor-а и инсталирали Windows 11 на неподржаном хардверу (TPM 1.2 а треба TPM 2.0), следите ове кораке. Ако нисте сигурни шта да радите или не желите да ризикујете свој рачунар, немојте то радити! Да вас не носим на савести.

Како надоградити рачунар – Registry Editor

У Windows 10 отворите Registry Editor тако што ћете додирнути тастер Windows, а затим унети „Registry Editor“ или regedit у оквиру за претрагу.

Идите у HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup. Ако фолдер није тамо, десни клик на Setup фолдер и креирајте MoSetup подфолдер.

Унутар MoSetup фолдера, десни клик и изаберите New >DWORD (32-bit) Value.

Именујте нову ставку регистра као AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU. Дупли клик на њу. Затим измените registry value на 1.

www.duskovokic.com - Упозорење Microsoft-а.
www.duskovokic.com - Како надоградити рачунар: Registry Editor
Ако тражени унос не постоји, креирајте га у Registry Editor-у.

Овај метод омогућава вашем рачунару да заобиђе проверу за TPM 2.0, као и за захтеваном породицом и моделом CPU-а.

Чиста инсталација (Clean install) или ажурирање на лицу места (updating in-place)

Updating in-place

Инсталирање Windows 11 кроз Windows Update називамо инсталацијом „на лицу места“ или „инкременталном“, где се у суштини и крајње поједностављено код или запис Windows-а 11 додаје рачунару са постојећим апликацијама и документима. То је сигуран приступ, под условом да сте направили резервну копију постојећих датотека. Опет и опет: Направите резервну копију рачунара пре надоградње оперативног система! Windows 11 би такође требало да вам омогући да се „вратите“ на Windows 10 у одређеном временском периоду (обично десет дана) ако вам се једноставно не свиђа.

Clean install

Чиста инсталација или Clean install нуди вам могућност да започнете (живот ) изнова. У случају Windows-а 11, требало би озбиљно да размислите о овој опцији. Windows 11 још увек није оптимизован и откривено је на њему више грешака или багова. Чиста инсталација помаже у уклањању неких од ових грешака. 

Припазите

Чиста инсталација обично значи брисање свих докумената, апликација и поставки са рачунара и почетак изнова. Е, ово је место где облак помаже. Ако су ваши документи ускладиштени на OneDrive-у (или у Box-у, Dropbox-у, спољном диску, било чему), моћи ћете их једноставно копирати. Међутим, мораћете исто тако да преузмете и поново инсталирате апликације и игре, као и да их апдејтујете. Имајте на уму да ако надоградите на Windows 11, а истекне десетодневни грејс период, а ви се одједном одлучите да се вратите на Windows 10, нема проблема, можете-само ћете морати да га преузмете и инсталирате чисту копију оперативног система Windows 10 уместо тога. Ако поседујете важећу лиценцу за Windows 10 или Windows 11, ово је све бесплатно.

Увек можете да ресетујете рачунар – Windows 10 или Windows 11 – у било ком тренутку како бисте поправили ствари. Само се уверите да имате све резервне копије.

Начини инсталације Windows 11

Сада када знате све што треба да знате пре надоградње, пређимо на ситна цревца. Постоје четири различита начина на која можете инсталирати Windows 11.

Како надоградити Windows 11 кроз Windows Update

Од када је Microsoft објавио Windows 11, нема више потребе да будете део Windows Insider програма, што је био начин за преузимање Windows 11 Insider beta.

У неком тренутку у времену биће вам понуђено да преузмете Windows 11, путем опције која изгледа нешто попут екрана испод. Такође можете изабрати да Microsoft потражи нови систем, идите у Settings > Update & Security > Windows Update и кликните на Check for updates.  Ако не видите овај екран за избор и опција Check for updates не нуди Windows 11, можете испробати мој следећи предлог у наставку.

Хинт

»» Microsoft не нуди Windows 11 свима у исто време. Ако још увек не видите банер који нуди ажурирање, можда ћете га видети за неколико недеља – или неколико месеци, ко то може знати. За најбоље могуће ажурирање вашег хардвера, Microsoft препоручује да сачекате да Windows Update понуди ажурирање вашем рачунару. Када Microsoft буде сигуран да је ваш рачунар спреман, добићете ажурирање.

»» Ако Windows 11 званично не подржава ваш рачунар, никада нећете видети ажурирање понуђено путем Windows Update. Али не брините, Windows 10 ће и даље бити званично подржан до октобра 2025. године.

www.duskovokic.com - Како надоградити рачунар: Download and install.
Овде једноставно кликните на Download and install.

»» Преузимање Windows 11 кроз Windows Update најједноставнији је начин. Вероватно ће се од вас тражити потврда да сте направили резервну копију критичних апликација и докумената, а затим ће се инсталација наставити. 

Како надоградити Windows 11 путем Windows 11 Installation Assistant алатке

Помоћник за инсталацију оперативног система Windows 11 (Windows 11 Installation Assistant) и Create Windows 11 Installation Media алатка (Креирај инсталациони медиј за Windows 11), описани касније, готово да су исти алати: ако сте покушали да покренете Windows Update, а Windows 11 вам није понуђен, можете покренути процес инсталације путем Windows 11 Installation Assistant-а. Ако имате више рачунара које желите да надоградите, Create Windows 11 Installation Media алатка може се поново користити на више рачунара.

www.duskovokic.com - Како надоградити рачунар: Windows 11 Assistant.
Почетни екран Windows 11 Installation Assistant-а.

Коришћење Windows 11 Installation Assistant-а једноставно вам пружа начин да преузмете и инсталирате Windows 11 на једном рачунару. Ову методу нисам до краја тестирао, али изгледа да ће помоћник за инсталацију преузети Windows 11 док чекате, уместо у позадини као што то ради Windows Update. Не би требало бити никаквих суштинских разлика, осим што сте просто заглављени испред рачунара чекајући да се процес заврши.

Како надоградити Windows 11 путем Create Windows 11 Installation Media алата

Create Windows 11 Installation Media алат савршен је ако морате надоградити више од једног рачунара са Windows 10. Разлика је у томе што овај алат можете користити за преузимање и нарезивање DVD-а, ако ваш рачунар још увек има DVD уређај, или једноставно на USB флеш диск. За то немојте користити спољни чврсти диск јер алат захтева да прво форматирате или избришете цео диск. Преузимање ISO слике, следећа опција, решава тај проблем.

За то ће вам требати DVD диск и DVD резач или USB стик који има најмање 8 GB или више. А можда и dual-layer DVD. Затим можете рећи Windows-у да преузме датотеку на USB или као ISO датотеку за нарезивање на DVD. Моћи ћете да изаберете језик, издање и архитектуру (изаберите 64-битну опцију), а затим ће поступак започети.

www.duskovokic.com -Create Windows 11 Installation media tool
Оно што ћете видети док инсталирате Windows 11 помоћу Create Windows 11 Installation Media алата.

Нарезивање на DVD или USB

Након што је алат креиран, мораћете да га нарежете на DVD или USB и рестартујете рачунар да бутује са једног од та два медија. Ако све иде по плану, ваш рачунар би требао аутоматски почети инсталирати Windows 11.

Ако се то не догоди, мораћете да следите упутства за улаз у BIOS или UEFI поставке рачунара. Како то учинити, погледајте документацију вашег рачунара. Обично је потребно да притиснете неки тастер (попут тастера Esc или Delete) одмах након што додирнете дугме за напајање рачунара. Оно што желите јесте да подесите рачунар да се покреће са USB/DVD-а или да једноставно проверите да ли може да се покрене са било ког уређаја пре него што се нормално покрене. 

Како надоградити Windows 11 као ISO фајл

Ово је мој омиљени начин инсталирања новог оперативног система. Преузимање .ISO фајла омогућава вам да га једноставно склоните као и сваки други документ на спољном чврстом диску. Ако желите, можете га нарезати на DVD или сачувати на USB флеш диску. Међутим, са Windows 10 или Windows 11 ни то не морате. Једноставно кликните десним тастером миша на .ISO датотеку, изаберите Mount и Windows ће једноставно третирати датотеку као виртуелни DVD у драјву. Моћи ћете започети процес инсталације у једном једноставном кораку.

Будите опрезни са ISO фајлом ако га нисте преузели од Microsoft-а. Microsoft-ова страница за инсталацију пружа упутства за проверу „хеширања“ или идентитета ISO-а при дну странице. Ако сте преузели сам ISO, требало би да буде све у реду; hash check је само за параноичне.

Мој утисак на крају

Први пут пре неколико месеци Windows 11 инсталиран на лаптопу из 2018-те. Ради све, само сам за Бluetooth морао мало више да тражим драјвер.TPM pass верзија са office 2021. верзијом. Никакве међупланетарне проблеме немам нити друге багове, као што сваки дан читам по порталима. Утисак је нашминкана десетка слична Iosu и ништа више. Једном речју, још једна патка од MS-а. Сваки дан море апдејта као и код десетке. 7-ца је била и биће њихов најнај производ. Остало је бижутерија. Зато топла препорука да се не затрчавате. Сачекајте да МС поправи багове и стабилизује систем. У супротном, спремите аспирин јер ћете имати главобоље.

 

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }