Windows Recovery Environment – део други

Објави Душко

Виндовс окружење за опоравак

У првом делу смо направили увод у Виндовс окружење за опоравак. Говорили смо о врстама и значају расположивих опција за покретање рачунара, о томе где се те опције могу наћи у Виндовсу, као и о ресетовању рачунара.

До у детаље смо описали процедуре које се на њих односе. Данас ћемо наставити даље са Windows Recovery Environment .

Враћање на оригиналну верзију оперативног система

Очигледно да је Microsoft ову опцију избацио под притиском јавности. Доступно је у случају да сте надоградили рачунар са оперативног система Виндовс 7 или Виндовс 8 и открили да вам се заиста не свиђа Виндовс 10. У том случају можете вратити инсталацију оперативног система Виндовс и поново користити претходни оперативни систем рачунара. Другим речима, можете се вратити на добру стару седмицу.
Недостатак ове функције враћања је то што ради само у року од десет дана од надоградње. Након тог рока, користите дугме Get Started у апликацији Settings да бисте вратили претходну верзију оперативног система Виндовс, на пример Виндовс 8 или Виндовс 7.

»» Погледајте кораке 1 до 3 у претходном чланку како бисте дошли до екрана за опоравак у апликацији Settings.
»» Ова опција (Go Back to an Earlier Build) није доступна на новим рачунарима јер на њима није претходно била инсталирана седмица или осмица.

Напредне опције за покретање Windows Recovery Environment

Advanced Startup се налази у Settings апликацији и омогућава вам брз приступ Виндовс окружењу за опоравак. Када притиснете дугме Restart Now рачунар се моментално рестартује и покреће Windows Recovery Environment.

»» Погледајте ранији одељак “лоцирање опција за опоравак“. Тамо су наведени кораци за долажења до екрана за опоравак у Settings апликацији.
»» Windows Recovery Environment ћемо касније објаснити у овом одељку.
»» Ако вам треба приступ свим Windows Recovery Environment алатима, наћићете их у Settings апликацији. Ако користите диск за опоравак, неће бити све опције доступне.
»» Када не можете покренути Windows, мораћете користити дугмад за покретање за приступ партицији за опоравак на чврстом диску, или диск за опоравак (system repair disk) да дођете до Windows Recovery Environment-а. О овоме ћемо говорити на другом месту у овом одељку.

Мистериозна партиција за опоравак

Не можете се ослонити на то да ће Виндовс поправити сам себе кад дође до катастрофе. У тим околностима вам је за покретање рачунара потребно нешто друго. Тај алат је познат као партиција за опоравак или recovery volume .
Партиција за опоравак садржи мноштво алата које можете користити за решавање проблема са рачунаром и Виндовс -ом. Можете га користити за опоравак система након потпуне катастрофе, решавање проблема при покретању или за промену конфигурације рачунара.

Како проверити да ли рачунар има партицију за опоравак

Куповином рачунара који има инсталиран оперативни систем, вероватно имате ту привилегију да је партиција за опоравак део понуде. Да би се ипак уверили да ли је то тако, следите ове кораке:

 1. Притисните Win+X.
 2. Изаберите Disk Management.
  Disk Management излистава све уређаје за складиште слично као на слици испод.
 3. Потражите партицију за опоравак (recovery partition).
  Партиција за опоравак је део примарног чврстог диска који садржи софтвер под називом Windows Recovery Environment -Виндовс окружење за опоравак. Ако видите ту партицију, имате приступ софтверу за опоравак при првом покретању рачунара.
  Ако не видите партицију, ње нема код јефтинијих рачунара, немојте очајавати! Партицију за опоравак можете да креирате на флеш диску или DVD-у, као што је описано у следећем одељку.

ХИНТ

»» Чак и да имате партицију за опоравак на хард диску на којем је инсталиран оперативни систем, добро је да је имате и на флешу или DVD-у.
»» Партицију за опоравак нећете видети кад отворите Windows Explorer. То је зато што партиција није дизајнирана за уградњу у систем за складиштење рачунара.
»» Исто тако је невидљива и УЕФИ партиција.

Партиција за опоравак је означена десно. Видимо и УЕФИ партицију. Те две партиције се не појављују у Виндовс Експлореру.

Креирање партиције за опоравак на драјву за опоравак

Можете користити било који флеш диск или DVD, али капацитет мора бити најмање 8 GB.
Да бисте креирали флеш диск, следите ове кораке:

 1. Прикопчајте УСБ флеш у одговарајући порт.
 2. Онемогућите AutoPlay опцију.
 3. Притисните Start.
 4. Укуцајте Create a recovery drive.
 5. Изаберите Create a recovery drive.
 6. Отвара се Recovery drive прозор.
 7. Клик на Next. Please wait…
  Чаробњак израчунава колико је простора за складиштење потребно за диск јединицу. Овај процес траје неко време.
  Време пролази. . . .
www.duskovokic.com - Windows Recovery Environment - Креирање партиције за опоравак на драјву за опоравак
Чекам, чекам

На крају ћете видети листу доступних уређаја за складиштење на којима се може креирати диск за опоравак.

www.duskovokic.com - Windows Recovery Environment - Recovery drive
Кликните на Даље.

Идемо даље…

 1. Изаберите флеш, корак 1, и кликните на Next дугме.
  Видите последње упозорење о брисању свега на УСБ флешу.
www.duskovokic.com - Windows Recovery Environment - Deleting drive
Кликните на Create.
 1. Клик на Create дугме.
  Виндовс прави диск за опоравак. Овај процес такође траје неко време.
www.duskovokic.com - Windows Recovery Environment - Creating the recovery drive
И опет чекање…
 1. Клик на Finish дугме.
  Порука у чаробњаку гласи да је диск за опоравак спреман.
Тек сад следи чекање, неких сат времена…
 1. Правилно одспојите диск и означите га.
  Означите флеш да знате да је то диск за опоравак за ваш одређени рачунар.
  Ако имате више рачунара, направите више дискова за опоравак, по један за сваки рачунар.
  Да бисте користили диск за опоравак, погледајте каснији одељак „Покретање окружења за опоравак система Виндовс са партиције за опоравак или са УСБ диска за опоравак“. Његова главна сврха је покретање Виндовс окружења за опоравак, што је тема следећег одељка.

Windows Recovery Environment

»» Има неколико начина да приступите Windows Recovery Environment.
»» У ранијим верзијама Windows, алатка се звала Windows Recovery Environment Console. Опције за опоравак су се такође појављивале када бисте притиснули F8 кључ током покретања рачунара
.

Покретање Windows Recovery Environment унутар самог Windows-а

Уколико сте у стању да бутујете рачунар и пријавите се на систем, можете из самог система приступити окружењу за опоравак, пратећи ове кораке:

 • Затворите све ваше програме и сачувајте податке. Ово је зато што ће се рачунар рестартовати после ових корака.
 • Притисните Win+i да покренете Settings апликацију.
 • Изаберите Update & Security.
 • Одаберите Recovery категорију на левој страни прозора.
 • Затим Restart Now дугме.

Рачунар се моментално рестартује. Систем се подиже и улазите у главни интерфејс Windows Recovery Environment-а.
Овај екран ће мало касније бити описан у “Рад у Windows Recovery Environment.”
А сада – открићу вам тајну!
Знате ли да можете користити стандардно Restart дугме да уђете у Windows Recovery Environment? Можете, и то овако:
Пре него што кликнете на Restart дугме у Start менију, притисните и држите Shift. На тај начин ће се током подизања учитати Windows Recovery окружење.

Покретање Windows Recovery Environment-а са recovery партиције или УСБ диска

Иако нећете бити у стању да стартујете Windows, моћи ћете користити Windows Recovery Environment или са recovery партиције на самом хард диску или помоћу УСБ/ДВД диска који сте креирали. Да приступите овој алатки, пратите следеће кораке:

 1. Ако користите екстерни драјв за опоравак , инсертујте га у одговарајуће место на рачунару.
  Накачите УСБ диск или убаците меморијску картицу. Не морате гасити рачунар, ово су уређаји који се могу убацити и кад рачунар ради.
 2. Покрените рачунар ако већ нисте; у супротном, рестартујте га.
  Оно што ћете тражити у овом тренутку јесте стартап мени или мени за покретање, разни су називи. Конкретно, треба вам дугме којим ћете покренути менаџер покретања, бут менаџер (Boot Manager) да би вам се приказао бут мени (Boot menu) на којем ћете моћи изабрати са којег уређаја желите да рачунар учита оперативни систем, да бутује са ког бут уређаја (boot device).
Пажња…
 1. Обратите пажњу овде! Чим рестартујете или упалите рачунар, спремите се на акцију, имаћете свега неколико тренутака времена да притиснете одговарајуће дугме, све брзо иде. Кад се појави Виндовс лого већ је касно.
 2. Притисните одговарајуће дугме које вам омогућава да отворите мени за избор (Boot Menu).
  Код мене је то F10 дугме на тастатури на једном, док је то F9 дугме на другом рачунару, са ознаком Enter Boot Menu/Boot Device Options.
 3. Изаберите уређај на којем вам се налази партиција за опоравак.
  То може бити УСБ диск, екстерни ССД диск, екстерни ХДД диск, меморијска картица, ДВД диск, шта год. Сви они су бутабилни уређаји јер садрже бутабилну партицију за опоравак (recovery boot volume).

Рачунар ће вам излистати доступне уређаје, као на слици испод.

Мени за покретање до којег сте дошли притискањем одговарајућег дугмета. Сада је потребно притиснути F9 како би ушли у ткзв. BOOT MENU.
Ушли сте у BOOT MENU. На УСБ уређају под називом SanDisk налази се партиција за опоравак. Притисните ENTER да наставите.

C:?

Као што знамо, партиција за опоравак је у ствари партиција, део на нaшем чврстом диску, као C:, са алатима за опоравак система, с том разликом што нормално није видљива у Виндовс Експлореру.
Као што се види на горњем примеру, УСБ SanDisk је драјв за опоравак којег треба изабрати да би ушли у окружење за опоравак.

»» О томе да ли уопште имате партицију за опоравак на вашем рачунару, говорили смо у одељку “Како проверити да ли рачунар има партицију за опоравак.”
»» Ако још увек нисте наместили диск за опоравак, погледајте ранији одељак “Креирање партиције за опоравак на драјву за опоравак”. Учините то одмах!

Покретање и рад у Windows Recovery Environment-у

Главни екран за Windows Recovery Environment изгледа као на слици доле, и то у случају да сте рестартовали Виндовс из Settings апликације. Када опоравак покрећете са УСБ диска имаћете мање опција + питаће вас за језик на тастатури.
Кратко објашњење опција са слике Choose an option:

Главни екран Виндовс окружења за опоравак. Идите на Troubleshoot>Advanced options>па неки од алата по избору.

Continue: Напустите Windows Recovery Environment и нормално покрените Windows.
Turn Off Your PC: Искључите рачунар.
Troubleshoot: Прикажи опције за решавање проблема. Једина права опција за решавање проблема јесте, па, решавање проблема (Troubleshoot). Изаберите ту опцију и видећете две додатне:
Reset This PC: Овај избор нуди исте могућности као да је покренут у Settings апликацији, исто је. Погледајте ранији одељак “Ресетовање рачунара.”
Advanced Options: Нуди опције са треће слике. Advanced Options би увек требало да буде ваш први избор, осим ако то већ нисте урадили па није помогло. Само у том случају идите на Reset This PC.

Да се мало удубимо у проблем…

Сада ћемо мало детаљније о опцијама, укључујући и опцију Go Back to Previous Build са треће слике.

System Restore у Windows Recovery Environment-у

О опоравку система смо већ говорили. Од немерљивог је значаја за поништавање лошег подешавања система и његовог пуцања. Ако, на пример, инсталирате програм после којег систем не ради више, уз помоћ овог алата ћете га опоравити у тачку у времену кад је радио нормално.

ХИНТ

»» Врло је важно да активирате опоравак система-System Restore и поставите тачку опоравка-restore point.
Више детаља овде.
»» System Restore је први корак. Ако не помогне, пробајте Restoring a Previous Build. Ако ни то не помогне, идите на опцију Recovering a System Image, о којој говоримо у следећем одељку.
Опоравак система помоћу system image алата – Recovering a system image.
System image је сличан бекапу целог Виндовс система. Ако не можете да стартујете Виндовс, или добијате поруке да је оштећен а пробали сте све друге алате, идите на ово решење, нема вам друге.
»» Пре него што пробате да опоравите слику система, покрените System File Checker.
»» Опоравак система алатком слика система је први корак у тоталном репарирању целокупног хард драјва. После опоравка, повратићете ваше личне фајлове и програме из најновијег бекапа.

Решавање проблема са покретањем рачунара

Ово је први корак кад вам рачунар има проблема са покретањем. Алатка ће покушати да поправи, рецимо, оштећен master boot record, фајл одговоран за правилно подизање система. Након што кликнете startup repair, рачунар истог момента иде у рестарт. Дијагностички програм покушава да открије у чему је проблем и да га реши. Добићете обавештење да ли је успео, и понудиће вам или да поново рестартујете рачунар, или да опет уђете у окружење за опоравак.

Употреба командне конзоле – command prompt-а

Ова опција намењена је људима који познају рад у конзоли, упознати су са командама и не смета им ружно текстуално окружење. Када кликнете на ово дугме, отвориће вам се исти онај cmd.exe програм који користимо унутар Виндовса. Укуцавајући команде по потреби, можемо решавати готово све проблеме на овај начин. Доле је списак неких команди које вам могу дати идеју за које проблеме може конзола да се користи.

Неке од могућих команди.

Команде у табели нису потпуне, многе имају додатке и атрибуте са многобројним варијацијама. Алатка је намењена напредним корисницима.
Поред команди које се користе за опоравак система, у конзоли је могуће користити и све друге команде, попут команди за манипулацију фајловима или за општа подешавања система.
Можда највреднија команда је bootrec која замењује неколико других команди за поправку уређаја за складиштење. Имамо неколико типова bootrec команде:

BOOTREC

bootrec /FixMbr: Користи се за поправку партиције на којој је инсталиран оперативни систем, најчешће C:. Опоравља оштећен или корумпиран master boot record (MBR) фајл, без кога нема учитавања система. Овом солуцијом решавате поруке о грешци типа “missing operating system”, као и “disk not found” грешку.
bootrec /FixBoot: Ову команду користимо након горње да се уверимо да boot sector на примарном хард диску ради нормално.
bootrec /ScanOs: Излистава оперативне системе који су присутни.
bootrec /RebuildBcd: Користи се за решавање свих проблема који се односе на Boot Configuration Data (BCD).

Многе од ових команди се покрећу аутоматски кад покренете Startup Repair опцију из Advanced Options унутар Windows Recovery Environment-а.

ХИНТ

»» Command prompt конзола из Windows Recovery Environment-а се много више фокусира на немогућност покретања система са хард диска, него на опште проблеме са системом.
»» Увек можете покренути CMD унутар Виндовса, или у безбедном режиму, да решавате и неке друге проблеме.
»» Назив овог програма је cmd.exe. Да га покренете из Виндовса,
притисните Win+R да отворите Run дијалог. Укуцајте cmd и притисните Enter.
»» Нове верзије Windows 10 користе PowerShell уместо старог command prompt-а. Иако су команде сличне, PowerShell је много моћнији — и тежи — него CMD.

Приступ УЕФИ-ју

Изаберите UEFI подешавања у Windows Recovery Environment да рестартујете рачунар и покренете UEFI програм. Са те позиције, можете мењати поставке хардвера, као и вршити нека друга основна подешавања. UEFI је заменио BIOS, па кад покрећемо UEFI програм , ми у ствари улазимо у BIOS како смо некад говорили, и вршимо иста подешавања.

Мењање поставки за покретање

Startup у Windows Recovery Environment-у је враћање на стари добри F8 мени. Кад изаберете ову опцију, кликните на рестарт дугме. Након тога ћете видети мени са списком за мењање опција за покретање.

Овде бирате како желите да покренете ваш систем.

Кроз овај мени, контролишете како ће се Виндовс покренути.

»» Ако којим случајем одустанете, притисните Enter да стартујете Windows нормално.
»» Ова опција
можда неће бити доступна ако приступате Windows Recovery Environment-у са УСБ диска.

Враћање на претходну верзију система

Кад одаберете да вратите систем на претходну верзију (Restoring a previous build), ви се враћате у стање пре последњег фичерс апдејта (features update). То није исто као реинсталација оригиналног система који је дошао са рачунаром, јер та реинсталација поништава све апдејте који су избачени у међувремену. Један од разумних разлога за коришћење ове опције је опоравак након лошег апдејта, и то ако прво нисте успели са System Restore.

»» Вероватно је Виндовс избацио ову опцију јер је свестан да не раде сви њихови билдови подједнако на свим рачунарима из неког разлога.
»» Упамтите да Restore previous build процедура није исто што и ресетовање рачунара које инсталира оригиналну верзију система који је био инсталиран кад је рачунар купљен.

Претходни чланак: Како ући и користити Windows Recovery Environment – део први

Користан линк о овој теми: Windows Recovery Environment (Windows RE)

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }