Командна линија у Windows-u – Како отворити CMD

Објави Душко

Приступ in-line интерфејсу командне линије никада није био лакши.

www.duskovokic.com - Командна линија

Командна линија или Command Prompt апликација постоји од децембра 1987. и корисницима Windows -а пружа интерфејс командне линије за извршавање задатака оперативних система, од којих су многи веома корисни. Због своје популарности, Microsoft је апликацију учинио лако доступном у Windows 10, на више начина. CMD истовремено подржава све тастатурне пречице што га чини још моћнијим. Овај чланак се ослања на употребу командне линије у Windows 10 оперативном систему, али ће већина ових начина радити и на ранијим верзијама Windows-а. Немојте се либити да користите овај редак и добар ресурс који вам је на располагању.

Овде ћемо навести 11 начина за отварање командне линије.

Командна линија – Отварање из траке за претрагу

Можете извршити претрагу за било којом апликацијом помоћу Windows траке за претрагу (Windows search bar), и командна линија овде није изузетак. Прво откуцајте Command Prompt у Windows search bar-у у доњем левом углу екрана, а затим кликните на Command Prompt апликацију у резултатима претраге или кликните “Open” на листи опција десно од резултата претраге.

www.duskovokic.com - Командна линија: трака за претрагу

Командна линија – Отварање из Start менија

Командну линију можете отворити и из Start менија. Прво кликните на Windows икону у доњем левом углу екрана. Затим се померите надоле до листе апликација док не видите Windows System. Кликните стрелицу надоле поред ње.

Појавиће се листа апликација угнеждених у фасцикли. Овде кликните на командну линију или Command Prompt.

www.duskovokic.com - Командна линија: Старт мени

Командна линија – Отварање из супер брзог (Power User) менија

Power User мени или супер брзи мени или тајни мени (често се назива и WinX мени), како год да га назовете бићете у праву, може се користити за покретање командне линије. Да бисте отворили овај живописни мени, притисните Windows + X или кликните десним тастером миша на Windows икону у доњем левом углу екрана.

Затим, клик на Command Prompt или Command Prompt (Admin) из менија.

www.duskovokic.com - Командна линија: Power User meni

Отварање помоћу Кортане (Cortana)

Можете затражити од Кортане, дигиталног помоћника Windows 10, да вам отвори командну линију. Кликните на икону Cortana апликације на траци задатака да бисте је покренули.

www.duskovokic.com - Командна линија: Кортана

Затим кликните на иконицу микрофона у доњем десном углу Cortana апликације, а затим реците „open command prompt“. Cortana ће отворити CMD апликацију за вас и уместо вас.

Ако немате микрофон или једноставно не желите да говорите, можете и да откуцате open Command Prompt у Кортанино поље за претрагу.

Отварање из File Explorer-а

Ако радите у File Explorer-у и потребан вам је брз приступ командној линији, постоји једноставно решење. Све што требате учинити је уписати cmd у адресну траку, а затим притиснути Enter.

www.duskovokic.com - Командна линија: File Explorer

Командна линија – Отварање из Task Manager-а (на два начина)

Постоје два различита начина за отварање командне линије из Task Manager-а: брзи и још бржи начин. Само храбро јунаци и отворите Task Manager притиском на Ctrl + Shift + Esc.

Када га једном отворите, кликните на File картицу, а затим на Run New Task из падајућег менија.

www.duskovokic.com - Командна линија: Менаџер задатака

Појавиће се Create New Task прозор. Овде укуцајте cmd, а затим притисните Enter или клик на OK.

Ово је био брз начин. Ако желите да користите још бржи начин, само држите Ctrl дугме па клик на Run New Task на File картици. Командна линија ће се тада отворити без потребе да било шта куцате.

Отварање помоћу Run апликације

Windows 10 Run апликација служи да отвара фасцикле, документе или програме на рачунару – укључујући ту и командну линију. Да бисте покренули Run апликацију, притисните Windows + R комбинацију или је потражите у Windows оквиру за претрагу. Када је отворите, укуцајте cmd поред Open:, а затим притисните Enter или кликните на OK дугме.

www.duskovokic.com - Командна линија: Run апликација

Командна линија – Отварање помоћу командне линије

Ако вам икада затреба више од једног отвореног CMD прозора, можете отворити нову инстанцу директно из … командне линије. У командну линију откуцајте start cmd.exe и притисните Enter. БАП, отвориће се нови прозор командне линије.

www.duskovokic.com - Командна линија: cmd.exe

Командна линија – Отварање из Windows PowerShell-а

Наредба за отварање командне линије у Windows PowerShell-у је потпуно иста као и наредба за отварање командне линије коју смо користили у CMD. У Windows PowerShell-у само откуцајте start cmd.exe и притисните Enter.

Командна линија – Отварање помоћу њеног .exe фајла

Сваки програм на вашем рачунару има извршну датотеку. Када двапут кликнете на .exe датотеку, програм ће се покренути. Да бисте пронашли .exe датотеку командне линије, отворите File Explorer и идите у System Folder > Windows > System32. Овде скролујте надоле док не пронађете cmd фајл. Двапут кликните на њега да бисте покренули командну линију.

То је све народе. Колико год је командна линија популарна, не чуди што постоји толико начина да је отворите са различитих локација. Ако је често користите, можете је чак и закачити на траку задатака или створити пречицу на радној површини. Могућности су бесконачне.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }