Кошер храна – шта је то?

Објави Душко

Кошер исхрана

Кошер храна у Старом Завету: „И рече Господ Мојсију и Арону говорећи им: Кажите синовима Израиљевим и реците: Ово су животиње које ћете јести између свих животиња на земљи:
„Шта год има папке и папци су му раздвојени и прежива између животиња, то једите.
Али оних што само преживају или што само имају папке раздвојене, не једите, као што је камила, јер прежива али нема папке раздвојене; да вам је нечиста;
И питоми зец, јер прежива али нема папке раздвојене; нечист да вам је. И зец дивљи, јер прежива али нема папке раздвојене; нечист да вам је.
И свиња, јер има папке раздвојене али не прежива; нечиста да вам је; Меса од њих не једите нити се стрва њиховог додевајте; јер вам је нечисто.”
(Левитски Законик, 3 књига Мојсијева 11 поглавље)

Кошер храна

За производе који: испуњавају одговарајуће захтеве прописане Тором и који се припремају на одговарајући начин како би били дозвољени за конзумирање, традиционално се употребљава назив кошер (одговарајући, исправан, погодан). Ради се о намирницама и храни, припремљеним у складу са строгим прописима (kašrut). За разлику од појма кошер, који означава храну која је добијена и припремљена у складу са јеврејским правилима, јавља се и појам треф, који означава забрањену храну, тј. оне намирнице које нису спремљене по правилима Торе и које се не смеју конзумирати. Традиционални Јевреји се посебно придржавају правила која се односе на храну која мора бити кошер.
Погрешно је схватање да кошер храна спада у посебан скуп јела. Јело из било које кухиње (српске, кинеске, шпанске,…) може бити кошер јело, уколико су испоштовани сви стандарди у погледу управљања намирницама. Понављамо, ради се о посебном начину третирања намерница, њиховој обради, приликом припреме јела као и самом начину конзумирања.

www.duskovokic.com - Кошер храна

Кошер храна врсте

У оквиру кошер хране издвајају се три целине – млечна, месна и неутрална.
Млечну кошер храну чине намирнице произведене од млека кошер животиње (крава, овца, коза), и не смеју садржати не-Кошер адитиве.
Месна кошер храна не подразумева само да се ради о кошер животињи, већ обавезује и на посебно прописани начин клања те животиње. Поступак клања поверава се обученом кошер кољачу (шохет), који оштрим ножем реже душник и једњак животиње, како би изазвао тренутну и безболну смрт. Тиме се спречава ослобађање токсичних хормона, које животиња ствара услед стреса и страха када иде на клање. Строго се забрањује окрутност према животињи, она не сме бити свесна да ће умрети! Закони налажу и да се мајка и младунче не смеју заклати у истом дану.

www.duskovokic.com - Кошер храна

Кошер храна – ритуално клање

Након клања, прегледају се унутрашњи органи како би се утврдило да нема унутрашњих оштећења, јер у том случају месо постаје не-кошер, треф.
Тело животиње садржи велики број вена и капилара, које се према Тори морају уклонити. Такође, забрањено је конзумирање крви животиње или птице, па се месо пре припремања усољава и оставља на нагнутој подлози, како би сва крв исцурела. Читав процесс кошеризовања мора се обавити у року од 72 сата од клања, како не би дошло до згрушавања крви.

Кошер храна – чисте и нечисте животиње

У кошер месо спадају животиње које имају раздвојене папке и преживари су, попут телетине и овчетине, а од живине, прихватљиве су пилетина, пачетина, гушчје месо и ћуретина.
Неутралну кошер храну која се зове парве чине воће, поврће, житарице и риба. По кошер правилима, дозвољено је убирање плодова са стабала која су старија од три године (Орла). За воће и поврће произведено у Израелу мора се узети десетина, како би биле кошер. Изузетно се води рачуна о томе да воће и поврће у себи нема инсекте и црве, јер то их аутоматски изузима из скупа кошер намирница.

Кошер храна – рибе и житарице

Приликом придржавања правила кошер исхране , када су у питању житарице, треба водити рачуна да ли су житарице хадаш или јашан (старе или нове). Уколико је зрневље пожњето пре празника Песаха (пасхе – празник пресних хлебова), назива се хадаш и забрањено је за јело све док не прође други дан Пе
саха. Након тога, житарице су јашан и допуштене су за употребу. Сваке седме (Шмита) године, године одмора за земљу, не обрађује се земља и не врше се жетве.
Све врсте риба које имају пераја и крљушт, дозвољене су према кошер правилима, па тако можете конзумирати бакалар, туну, пастрмку, лососа. Остале морске животиње, као што су јастози, ракови, хоботнице и шкољке, нису кошер. Што се тиче рибе, није прописан посебан ритуал убијања.

www.duskovokic.com - Кошер храна

Кошер храна – комбиновање намирница

Изричито се забрањује комбиновање млечних и месних намирница!
Према кошер стандарду, млеко симболизује живот, а месо смрт. Живот и смрт не треба стављати једно до другог. Са друге стране, неутрална храна се може мешати са млечном или месном, са изузетком рибе која се не меша са месом.
Ово правило је базирано на стиху из Торе „немој кувати јагњета у млеку мајке његове“ (Излазак 23:19) које су рабини проширили тј интерпретирали на начин који је резултирао у томе да не само да се млечни и месни производи не конзумирају заједно већ и да постоје посебни тањири и прибор за јело који се користи приликом конзумирања млечне хране и посебни сет тањира и прибор који се користе приликом конзумирања месне хране. Ни то није довољно, на „кошер столу“ никада нећете имати део са млечном и део са месном храном током једног оброка.

Кошер храна – празници

Јевреји посебну пажњу придају оброцима спремљеним за празнике. Пред сам празник припрема се свечана вечера као и сви оброци који се конзумирају током целог празника. Све мора да буде спремно пре почетка празника јер се, док траје празник, не кува.

Кошер храна – разлози за

Рабин Schraga Simmons

Рабин Schraga Simmons наводи следеће разлоге за придржавање кошер исхрани:

1) Духовност
Тора нас учи да не-кошер храна има негативан утицај… Конзумирањем не-кошер хране, смањујемо способност душе да ”се повеже са духовним.” Ова се штета може поправити када особа поново почне да једе кошер храну.
2) Властити раст
Ако се особа може дисциплиновати да припази шта и када једе, моћи ће се дисциплиновати и у многим другим подручјима живота. Све ово усађује самодисциплину и помаже нам да уздигнемо своју духовну страну тако што ће мо изабрати свесно, а нећемо послушати животињске инстинкте.

Здравствени и морални разлози

3) Здравствени разлози
Захваљујући посебној контроли, кошер храна се сматра здравијом и чистијом. После клања проверава се постоје ли упални процеси на плућима животиње или неки други здравствени проблеми. Крв која је идеалан медијум за развој бактерија се уклања, исушује. Мекушци, шкољке, јастози и ракови у прошлости су ширили тифус и извор су уртикарије (болест коже). Млеко и месо се варе неједнаком брзином и стога оптерећују тело. И, наравно, свиње су преносници трихинелозе.
4) Моралне поуке
Учимо да не смемо бити окрутни – ни према животињама. Забрањено је заклати мајку и њено младунче током истога дана и наравно ”не кувамо јаре у млеку његове мајке”. Када кољемо животињу, то морамо учинити изазивајући најмању могућу бол. Једнако тако, забрана једења окрутних птића грабежљивица учи нас да не смемо бити окрутни.

Традиција

5) Традиција
Један од кључних предуслова да јеврејски дом заиста буде ”јеврејски” је поштовање правила кошер исхране. Ако је наш дом кошер, тада и наша приврженост јудаизму и жртве које за то подносимо постају трајно утиснута у душе наше деце. А како је храна врло често средиште друштвених збивања, држањем прописа о кошер храни стварамо природну препреку асимилацији. За многе је људе мост који повезује прошлост и будућност управо духовни мирис кошер кухиње.

Кошер храна – здрава и веома квалитетна

Осим припадника Јеврејске заједнице, кошер исхрана препозната је и широм света као здрава и веома квалитетна. Радо је конзумирају припадници других вероисповести, као и особе које воде рачуна о уносу хране или су алергичне на неке намирнице.

У Београду постоји кошер кухиња која се налази у склопу синагоге у улици Маршала Бирјузова.

Редакција, наслови и поднаслови

Преузето са: Košer ishrana

Категорије: Вера и обичаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }