Магични свет вина

Објави Душко

Три рецепта за кувано вино са раскошним аромама

Ако се овом пићу приступи као ономе што треба да буде, а то је топао коктел од вина који не трпи лоше састојке, отвара се широко поље за уживање у препознатљивим зимским аромама

Кувано вино и главобоља

Вински чистунци често беже од куваног вина, јер на њега носе врло лоше асоцијације: вино најнижег нивоа квалитета, „дорађено“ исто таквим жестоким пићем уз превише каранфилића, један је од симбола божићних вашара широм Европе и сигуран пут у жестоку главобољу. Но, ако се овом пићу приступи као ономе што треба да буде, а то је топао коктел од вина који не трпи лоше састојке, отвара се широко поље за уживање у препознатљивим зимским аромама које буде асоцијације на топлину и празнична задовољства.

Како правилно спремити кувано вино

Магазин Wine Enthusiast донео је неколико савета за кување вина, уз заиста фантастичне рецепте. Најважнији савет за почетнике гласи: узмите свеже зачине и никада не кувајте вино које не бисте пили и без кувања. Иако се најчешће кува црвено вино, у магазину наводе да су бело, розе и порто једнако добре основе за ово пиће. Што се саме технике кувања тиче, у овом магазину сугеришу да се зачини кувају са врло малом количином вина, јер ће алкохол дати велики допринос екстракцији арома из зачина, и да се остатак вина може касније додати у суд за кување. Температура на којој се вино кува не би требало да буде виша од 76 степени, јер на тој температури почиње да испарава алкохол.
Што се избора црвеног вина тиче, идеално је да оно има јаку воћну арому, да нема јаке танине и да није одлежавало у храсту.

Црвено вино и поморанџе


Састојци:

Две поморанџе, две боце сувог црвеног вина, 100 грама шећера, 2 штапића цимета, 12 бобица пимента или каранфилића, 4 звездаста аниса, ‚1 кашичица црног бибера у зрну, пола чаше брендија, нарендан цео индијски орах

Припрема:

Добро оперите поморанџе у топлој води и истрљајте кору. Нарежите кору на тракице, а поморанџе исцедите. У посуду за кување ставите кору наранџе, сок, чашу вина, шећер, цимет, пимент, звездасти анис и бибер и доведите до кључања. Смањите температуру и кувајте 20 минута. Додајте вино и бренди и загрејте на 76 степени.

Егзотични спој розеа и грејпфрута

Састојци:

Један розе грејпфрут, две боце сувог розеа, сто грама шећера, 12 каранфилића, три звездаста аниса, један штапић цимета, један комад ђумбира од 5цм исечен на 6 кришки, 50мл ликера трипл сек, нарендан цео индијски орах, две кафене кашичице црвеног бибера

Припрема:

Добро оперите грејпфрут у топлој води. Нарежите кору на тракице, а грејпфрут исцедите. У посуду за кување ставите кору, сок, једну чашу вина, шећер, зачине и ђумбир и доведите до кључања. Смањите температуру и кувајте 20 минута. Додајте вино и трипл сек и загрејте на 76 степени.

Бело вино са ђумбиром и кардамомом

Састојци:
Један лимун, две боце сувог белог вина, 100 грама шећера, 8 каранфилића, 3 звездаста аниса, 2 кафене кашичице зрна коријандера, 6 бобица кардамома, један комад ђумбира од 5цм исечен на 6 кришки, 100мл брендија, 200мл сирупа или ликера од зове, цео нарендан индијски орах, гранчице нане и боровнице (за украс)

Припрема:

Добро оперите лимун у топлој води и истрљајте. Нарежите кору на тракице, а лимун исцедите. У посуду за куивање ставите кору, лимунов сок, једну чашу вина, шећер, ђумбир и зачине, и доведите до кључања. Смањите температуру и кувајте 20 минута. Додајте вино, бренди и ликер од зове и загрејте на 76 степени. Украсите наном и боровницама.

Категорије: Угоститељство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }