Џони Мичел: где почети

О Џони Мичел, генијалној и несхваћеној кантауторки чија је песма „Woodstock“ обележила читаву генерацију; О несталном и бурном карактеру натопљеним тихом и потмулом патњом; О давању ћерке на усвајање и пламеним љубавним аферама.

(више…)

Балкан група – споменар

Балкан група – Тридестпета шеста  

www.duskovokic.com - Балкан група

 Балкан група. Без кравате, уморан и повијен, у партеру, и никад горе. Волео је ту песму, док је рмбачио да ми имамо патике и јакне“. Ово је један од коментара на ову песму који ми се јако свидео. 1982. Имао сам шеснаест година тада. 

(више…)

Народни инструменти – фрула

ФРУЛА

www.duskovokic.com - Фрула

Аерофони инструмент

Фрула је дувачки аерофони инструмент који се прави од једног комада дрвета. То је једноставни народни инструмент цилиндричног облика, сличан уздужној флаути.
Сматра се да је фрула најстарији и најмногоборојнији инструмент на свету. У разним варијантама, величинама и облицима, налазимо их готово код свих народа планете. Инструменти слични фрули били су познати још у најстаријим народима, јер су се једноставо и лако градили. Свака трска и стара шупља кост могла је послужити за прављење овог инструмента.

(више…)

Бијело Дугме – Музика за сећање

www.duskovokic.com - Бијело Дугме

Сватови без пјесме

Бијело Дугме. Култ оног времена, симбол старе Југославије. Никада нисам био обожавалац Бијелог Дугмета. Радије сам слушао неке друге, стране групе. Ипак, ова песма ми је некако била увек драга.

(више…)

Музика – AC/DC

AC/DC феномен

Сетих се неки дан овог аустралијског бенда. Познајем човека из Београда који и дан-данас чува све њихове албуме. Када бисте му поставили избор: или његова деца (којих има троје) или албуми AC/DC (којих, ако се не варам, има укупно 20, 17 студијских + 3 концертна), забезекнуто би вас погледао. Просто не схвата да неко може правити избор између таквог блага као што је AC/DC, и било чега или кога другог, макар то била и деца. Зато му то немојте ни помињати, безбедности ваше ради. 

www.duskovokic.com - AC/DC
(више…)

Phantom of the Opera – музика за опуштање

Phantom of the Opera

Phantom и Рамин; Christine Daae и Сијера

Phantom of the Opera. Послушајте  и погледајте спектакуларно извођење мјузикла Фантом из опере (The Phantom of the Opera) од стране Рамина Каримлуа (Ramin Karimloo) као фантома, и Сијере Богес (Sierra Bogess) као Кристине. 

(више…)

Калинка – Маестро Бојан Суђић

 Сергеј Путилин / Бојан Суђић

Калинка

Предивна руска песма коју је написао је 1860. године композитор Иван Ларионов. Први пут је изведена у граду Саратов као део позоришног комада. Сам рефрен песме Калинка односи се на биљку дивљи јоргован, рибизлицу или калину. Песма је толико ушла у срце и душу народа да се сматра народном песмом. Приповеда о заљубљеном младићу који девојку која му се свиђа дарива воћкама из баште

(више…)

Јеремија – Маестро Бојан Суђић

Јеремија. Презивам се Крстић. Не знам зашто, али не могу да се отмем утиску да немам никакав утисак, да сам ван свих утисака када слушам и гледам овог нашег врхунског диригента. Погледајте део концерта у Сава центру од 14. 01. 2018.

(више…)
.copyright.pull-right { display: none; }