Невоље са рачунаром и њихова дијагностика

Објави Душко

Сви знамо да нема сврхе питати неко дете или политичара зашто су нешто урадили. Одговор ће увек бити или „Не знам“ или „Не сећам се“.

То је зато што деца, као и политичари, не желе да преузму одговорност. Ваш рачунар није ни дете, још мање политичар. Као такав, он брижљиво води евиденцију о томе шта се то догодило, кад се  догодило и како је то што се догодило на крају завршило. Рачунар је такође брутално искрен када вас извештава о својим активностима. Не показује емоције. Уколико будете пратили информације у овом чланку, ти извештаји вам могу помоћи у решавању проблема и правилном одржавању вашег рачунара. Неће приређивати невоље. Али искрено! 

www.duskovokic.com - Невоље са рачунаром

Шта се овде догодило?

Софистицирани оперативни системи чувају податке о активностима у својим лог фајловима (log files). Све што се било кад догодило, од првог пријављивања на рачунар, преко пада неког од програма, до рутинских свакодневних задатака, негде ће бити, и јесте, забележено.

»» Чак и са лог фајловима, решавање проблема зна бити тешко. Често се дешава да дође до тако брзог пројављивања проблема у систему да он не стигне да буде забележен у лог фајловима.

»» Најбољи нaчин употребе ових фајлова је непосредно пошто се грешка десила. Десиће се да се рачунар насумично рестартује, или да имате проблем са апдејтима. Проверите лог фајлове да видите да нису регистроване неке невоље непосредно пре тога. То ће вам помоћи да сагледате узроке.  

Невоље и преглед догађаја

Многе активности које Windows спроводи креирају уносе у дневник догађаја система или у лог фајлове. За неке од тих активности одговоран је сам систем са својим позадинским процесима, а за неке смо ми.

Радије него један велики фајл, Windows чува статистику дешавања у више појединачних логова или журнала. Програм који вам омогућава да приступите тим лог фајловима назива се Event Viewer. Ово су кораци за приступ Event Viewer-у:

1. Притисните Windows тастер на тастатури.

2. Укуцајте Event Viewer

3. Изаберите на врху Event Viewer app. Појављује се Event Viewer конзола. Сви записи у конзоли су категоризовани према њиховом извору и типу догађаја. Ако не кликнете на одређену категорију лево нећете видети детаље. Зато кликните да проверите садржај. 

www.duskovokic.com - Event Viewer - Невоље
Наставак…

4. Проширите Windows Logs фолдер.

5. Изаберите System лог.

Листа догађаја се приказује по средини прозора.

6. Кликните на догађај да бисте видели детаље. На слици испод, Event Viewer приказује догађај у Windows System логу. Запис који видимо „The boot type was 0x1“ односи се на начин како је рачунар угашен (Hybrid Shutdown) и како се покреће након гашења. 

www.duskovokic.com - Event Viewer - Невоље у логовима

Већина ових догађаја су рутински записани и имају информациони карактер. Постоје, међутим, и они који то нису, па да их погледамо у следећем одељку. 

Невоље – Разумевање шта се догодило

Догађаји (ивенти), познати и као „све оне ствари које се дешавају у вашем рачунару“, класификују се у Ивент Вјуеру. Сваки догађај је повезан са одређеним логом и смештен је у одређену категорију (фолдер) догађаја. Све у свему, постоје два фолдера која садрже већину догађаја: 

www.duskovokic.com - Event Viewer - Невоље
Фолдери Event Viewer-а

Windows Logs: Ови записи садрже догађаје који се односе на Windows или програме који долазе са Windows-ом, као што је Windows Defender.

Applications and Services Logs: Ови логови излиставају догађаје повезане са специфичним програмима иако нема сваки програм своје записе.

Ево кратког објашњења неких логова у Windows log фолдеру – категорији:

  • Application events: Windows програми који се не односе директно на оперативни систем.
  • Security events: Називају се “audits” и приказују догађаје и невоље који се односе сигурност система.
  • Setup events: Прате и записују догађаје у вези инсталација и подешавања апликација.
  • System events: Догађаји који се тичу самог система, као што су невоље приликом стартовања или неуспешне инсталације драјвера.
  • Forwarded events: Догађаји на мрежним рачунарима. Шаљу се на друге рачунаре на мрежи. 
Applications and Services фолдер

Applications and Services записи зависе од програма који су инсталирани на вашем рачунару. Уобичајене категорије су Hardware Events, Internet Explorer, Windows PowerShell и друге.

Сваки догађај има свој тип. Већина догађаја имају информативни (Information) карактер, ту су само да вас обавесте да се нешто десило. Други означавају упозорења (Warning) и грешке (Error). Постављене су и различите иконице поред сваког типа догађаја као што је објашњено доле:

Error         Нешто се лоше десило, пад неког од сервиса или губитак података

Warning       Нешто је покушано па није успело, нешто илегално                

Information Само обавештење да је све ок 

Грешке и упозорења 

Грешке и упозорења не морају нужно означавати невоље. Просто нас могу обавештавати да нешто није прошло како је било очекивано. Детаљи се приказују у Event Viewer прозору. Прочитајте опис или кликните на детаље (Details) за више информација. Имајте на уму да много тога нећете моћи да разумете јер није намeњено људима, а оно што и успете не мора вам указати на узрок. Биће можда потребно да се послужите додатним техникама како би проблем решили.  

Филтрирање и претраживање догађаја

Истинска снага Event Viewer-а је у томе да вам брзо пружи информације које су вам потребне. Помоћу филтера креирате резиме уноса дневника који вас интересују – ставки које вам најбоље могу рећи шта се догодило на рачунару.

Филтер је попут претраживања по логовима, иако је напреднији од типичног претраживања: Означите запис, врсту догађаја, време и друге информације. На тај начин видите оно што желите, а да не морате да се крећете кроз читав, досадан листинг логова. На пример, следећи кораци креирају филтер који приказује сва упозорења и грешке у Виндовс евиденцијама: 

Креирање филтера

1. На листи Аctions са десне стране Event Viewer прозора, изаберите Create Custom View.

Појавиће се Create Custom View дијалог. Исти прозор ће се отворити ако изаберете  Filter Current Log. Разлика између Create Custom View и Filter Current Log је у томе што је Custom View сталан; он постаје део и задато правило по којем ће се понашати Event Viewer. Filter Current Log само тренутно филтрира логове и служи за једнократну употребу.

2. Изаберите Critical, Warning и Error десно од Event level.

Чекирајте та три квадратића.

3. Уверите се да је By Log означено.

4. У Event logs менију, изаберите Windows Logs.

Изаберите све Windows логове.

5. Клик на  OK дугме.

Појавиће се нови прозор.

6. Дајте име логу.

У овом примеру, ја сам уписао име Сви лоши догађаји.

7. Клик на OK. Custom view запис појавиће се у Custom Views фолдеру лево, под именом које сте задали у кораку 6. 

www.duskovokic.com - Event Viewer - Невоље
www.duskovokic.com - Event Viewer - Невоље
www.duskovokic.com - Event Viewer - Невоље
Велики број грешака се појављује… 

Немојте бити уплашени великим бројем грешака, упозорења и критичних догађаја. То смо и хтели: резиме упозорења и грешака у свим системским евиденцијама. Открићете да многи од ових догађаја не значе невоље са рачунаром, то нам само говори да догађај није испао онако како је планирано. Преглед логова се врши углавном након што се догоди нешто чудно. Датотеке дневника увек приказују неке догађаје са упозорењима или грешкама. Али када пратите познати проблем, та упозорења и грешке могу вам помоћи да пронађете извор проблема. 

Невоље – Дијагноза за спас

Супротно увреженом мишљењу, дијагностичар није неко ко верује у магију. Не, он просто зна да је дијагностика само рачунарски алат помоћу којег можете поставити дијагнозу за  (схватити?) нешто што се догодило на вашем рачунару. То је врста теста који може потврдити како или где нешто не ради исправно и ствара невоље.

Разумевање дијагностике

Поред индуктора плазме и инхибитора фазе, дијагностичар је био један од најчешћих појмова који су се користили у старој ТВ серији Star Trek: The Next Generation. Али за разлику од дијагностичара у тој серији, садашњи дијагностичар живи у реалном свету и решава реалне невоље са рачунарима. Дијагностика има два нивоа или аспекта: извештај и провера.

Извештај и провера 

На нивоу извештаја, дијагностика једноставно пописује оно што је доступно. На пример, System запис у Windows logs фолдеру  представља врсту инвентара у облику дијагностичког извештаја. Његова вредност лежи у томе да вам каже која су невоље са рачунаром. Често се већ овде у извештају види очигледан унутрашњи хардверски сукоб или неисправан уређај. На овом нивоу главни играч је Event Viewer, он је тај који сачињава ове извештаје, човек је тај који их тумачи. Долазимо до другог аспекта дијагностике, до провере. Провера за рачунарски хардвер је исто што и физички преглед за људско биће: Тестирање. Хардвер се тестира. За монитор, то може значити да се тестирају боје и проверавају различити графички модови. За тврди диск, информације се могу форсирано учитавати и ишчитавати више пута како би се осигурала поузданост. Ова врста испитивања је дијагностички тип провере. Процесор се тестира на оптерећење по неколико дана, остали хардвер такође.

System Information алатка

Као што смо горе видели, користили смо извештаје Team Viewer-а да бисмо детаљно лоцирали невоље у нашем рачунару. То зна бити мукотрпан и досадан посао. На срећу, постоји бржи, много бржи, начин да се упознате са стањем вашег хардвера и софтвера, инсталираним драјверима, као и са целокупним системским окружењем. Тај начин је System Information алатка. Прозор са информацијама о систему (System Information) приказује резиме тренутног стања хардвера и софтвера вашег рачунара. На тај начин, ви као дијагностичар,  добијате системски извештај, поред  логова Team Viewer-а, као први корак на путу исцељења вашег рачунара, за разлику од сондирања и тестирања хардвера/софтвера који представља други корак, а који обављате ви.

Отварање System Information

Да бисте видели информације о систему (System Information), пратите ове кораке:

1. Кликните на Windows тастер.

2. Укуцајте System Information у претрагу.

3. Изаберите System Information app на врху.

 Отвориће вам се System Summary прозор који је део System Information апликације.

System Information прозор је приказан на слици доле.

www.duskovokic.com - System Information - Невоље

Прозор Резиме система (System Summary), приказан на слици, приказује преглед стања хардвера и софтвера вашег рачунара. За више детаља, изаберите одређену ставку из стабла System Summary: Кликните на дугме + да бисте проширили категорију.

Непотребни технички детаљи 

Многи детаљи у System Information-у су прилично технички, умало не рекох непотребни. Барем за просечног корисника. На пример, ако кликнете на категорију Меморија (Memory) видите меморијске адресе и како се одређени делови РАМ -а распоређују у систему. Нигде се не наводи коју меморију и који капацитет меморије је инсталиран на вашем рачунару; тај детаљ се налази у прозору System Summary (само капацитет) и тек случајно га можете пронаћи ако скролујете доле до Installed Physical Memory (RAM) опције. Уместо тога, видите меморијске адресе, као што већ рекосмо. То је сјајно, али досадно. 

Дијагностика DirectX-а

Microsoft је представио DirectX деведесетих година прошлог века како би програмерима игара помогао да боље искористе хардверске ресурсе рачунара. Резултати су били позитивни: Данас рачунар остаје врхунска платформа за игре. Дозвољавајући програмерима игре приступ компонентама као што су меморија, видео, звук и улазни уређаји, DirectX се показао врло успешним. DirectX  је у својој основи драјвер. Драјвери су мали програми који омогућавају неком програму да зна шта да чини са неким хардвером. Да нема драјвера ваша игрица не би знала како да објасни вашој графичкој карти да је потребно да прикаже слику. Или звучној да емитује звук. DirectX, значи, успоставља комуникацију између сотвера (игрица) и хардвера (GPU, PSU, NIC, RAM, MB). Да ли сте знали да је DirectX и алатка, не само драјвер? Помоћу дијагностичког алата DirectX можете проверити не само како DirectX систем ради, већ и да ли рачунар има проблема с видеом, звуком и другим виталним ресурсима. Ево како: 

Отварање DirectX 

1. Притисните Win+R да дозовете Run дијалог.

2. Type dxdiag па притисните Enter.

Биће потребно пар секунди док алат изврши проверу система. Сачекајте.

www.duskovokic.com - DitectX - Невоље
www.duskovokic.com - DitectX - Невоље
www.duskovokic.com - DitectX - Невоље

Пауза (учитавање података) које сте видели током отварања DirectX-а узрокована је дијагностичким рутинама које су покренуте. Када се те рутине заврше, алат приказује резултате на неколико картица. Притисните дугме Next да бисте прешли на следећу картицу и видели информације о сваком другом делу рачунара, о разним стварима које контролише DirectX софтвер. 

Хинт

»» Као многи други дијагностички алати, DirectX Diagnostic алатка је најефикаснија када треба потврдити невоље које су се већ појавиле. Ако користите алатку да би уопштено (превентивно) проверили ваш рачунар, обратите пажњу на текстуално поље при дну неких картица. Ако постоје невоље, биће исписан у том пољу. Ако нема проблема писаће да проблем није пронађен (No problems found).

www.duskovokic.com - DitectX - Невоље

»» Ваш рачунар већ највероватније има најбољу верзију DirectX-а за било који софтвер који користите. Једино када вам је потребно ажурирање DirectX-а јесте када то захтева програм који инсталирате. На пример, приликом инсталирања нове игрице од вас ће можда бити затражено да DirectX надоградите на најновију верзију. Учините то тада.

»» DirectX је довољно паметан да старија верзија не може да замени актуелнију верзију. Због тога слободно прихватите кад вам игрица предложи апдејт. 

Покретање Windows Memory Diagnostic алата

Алат за дијагностику меморије (Windows Memory Diagnostic tool) врши преглед и проверу RAM меморије рачунара како би пронашао невоље или недостатке. То није баш најбоља дијагностика, па, мора се покренути у меморији да би се тестирала меморија. То је као кад бисте тужили судију суду у којем исти тај судија председава. Дакле, постоји мала шанса да можда неће ухватити неке проблеме, али то је добар алат за сумњу на проблеме с меморијом. За стварну проверу меморије потребно је користити алате који су бутабилни и врше дијагностику независно од Windows-а. Да покренете Windows Memory Diagnostic пратите следеће кораке: 

Покретање Windows Memory Diagnostic 

 1. Сачувајте и затворите све што сте започели.

Дијагностичка процедура ће рестартовати ваш рачунар, зато сачувајте своје ствари, затворите странице и спремите се за рестарт.

2. Тапните на Windows дугме на тастатури.

3. Укуцајте Windows Memory Diagnostic.

4. Изаберите Windows Memory Diagnostic app.

5. Изаберите опцију Restart Now and Check for Problems.

Сачекајте да се рачунар поново покрене. Када се то догоди, Windows Memory Diagnostic екран појављује се готово одмах. Сачекајте док се меморија темељно провери. Нећете се досађивати; екран има врло забаван изглед као што се може видети на слици.

Када се тест заврши, рачунар ће се поново покренути.

6. Пријавите се у Windows. Резултати теста се приказују као искачући прозор са обавештењем, који изгледа као на слици доле. 

Проблем откривен 

Пасус  Кад се открије проблем с меморијом, једино решење је пронаћи и заменити ту лошу меморију. У том случају препоручујем да замените сву РАМ меморију рачунара. У ствари, надоградите на више меморије, што не само да решава проблем, већ и даје вашем рачунару повећање перформанси. 

»» Додавање више меморије рачунару је најјефтинији и најпродуктивнији начин за побољшање његових перформанси.

»» Алат за дијагностику Windows Memory Diagnostic није савршен. Много пута сам се у то уверио. Једном приликом сумњајући на фаличну меморију покренуо сам Windows Memory Diagnostic алатку. Извештај је био да је меморија добра. Ипак, тек када сам у потпуности заменио РАМ рачунара (и надоградио га на већи капацитет), хардверски проблем је нестао. Не ослањајте се у потпуности на ову алатку. Нека вам буде само први корак уколико сумњате на неисправан меморијски модул. 

Остали дијагностички алати

Windows је прилично ограничен што се тиче дијагностичких алата, што има смисла јер Microsoft продаје оперативни систем, а не хардвер за рачунар. Тај хардвер се може разликовати од система до система, па када дође време за тражење дијагностичких алата, морате ловити у домену произвођача хардвера.

На пример, Intel прави мноштво хардверских дијагностичких алата. Дијагностику матичне плоче и процесора можете пронаћи на веб страници Интел подршке: Посетите intel. com и потражите дијагностику. Упарите дијагностички алат са одређеним хардвером на вашем рачунару.

Произвођачи дисплеј адаптера такође нуде дијагностику. На пример, NVIDIA има своју контролну таблу (NVIDIA Control Panel).  Помоћу контролне табле можете да манипулишете адаптером екрана, али такође нуди дијагностичке алате за извештавање и тестове. Слично овоме, произвођачи мрежних адаптера могу имати свој дијагностички алат или скуп алата на располагању. Ови програми су можда испоручени са хардвером или су доступни на мрежи путем веб локације за подршку програмера. 

Хинт

»» Видео дијагностика може бити нешто на шта треба обратити пажњу: боје су фасцинантне. Гледање промене адаптера екрана између различитих текстуалних и графичких режима може бити забавно. Међутим, током дијагностике то не мора бити увек случај. Дијагностика врши поновљене тестове који не морају увек да имају ефекта на екрану, па се понекад чини да се током теста ништа не дешава.

»» Најбоља дијагностика обично долази са бутабилних дискова. Поменули смо већ то говорећи о траблшутингу меморије. То је зато што, да би се заиста осигурало да се хардвер испитује, програм мора имати директан приступ компоненти рачунара. Не можете то учинити кроз Windows. Није бадава то што само професионални дијагностички алати долазе на бутабилним дисковима. Те алате користе само техничари заљубљеници у рачунаре, прави професионалци, јер је јефтиније заменити делове него предузети прави, дубоки ниво решавања проблема. Линија мањег отпора. 

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }