Оуранг Медан – Нерешене мистерије

Објави Душко

 Брод смрти: Мистерија Оуранг Медана

Злокобне приче о бродовима духова попут Летећег Холанђанина и Марије Целесте вековима се преносе са једне генерације помораца на другу, али колико год језиве ове уклете приче биле, постоји један још узнемирујући поморски феномен који се не бави бродовима који су напуштени, већ онима чија је посада мистериозно страдала. Уверљиво најзагонетнији од свих ових легенди је случај СС Оуранг Медан.

Према широко распрострањеним извештајима, у јуну 1947 – или, према алтернативним извештајима, фебруару 1948 – више бродова који су прелазили трговачке путеве теснаца Малака (Malacca), који се налази између сунцем окупаних обала Суматре и Малезије, тврдило је да су покупили серију СОС сигнала за помоћ. Порука непознатог брода била је једноставна и узнемирујућа:

„Сви официри, укључујући капетана, мртви су, леже у кабинету и на мосту. Можда је цела посада мртва. “ 

Након ове комуникације уследио је рафал неодгонетљивог Морзеовог кода, а затим коначна, суморна порука: „Умирем“. Затим тишина налик гробници.

Оуранг Медан СРЕБРНА ЗВЕЗДА ДОЛАЗИ

Позив за помоћ

Позив за помоћ су прихватила два америчка брода, као и британске и холандске радио станице. Људи који су радили на тим положајима успели су да триангулишу извор ових емисија и закључили су да вероватно потичу из холандског теретњака познатог као СС Оуранг Медан, који је пловио теснацима Малака. Регрутни амерички трговачки брод под називом Silver Star био је најближи претпостављеном месту Оуранг Медана. Првобитно крштено „Santa Cecilia“ од стране Grace Line (V. R. Grace & Co.), пловило је преименовано у Silver Star када га је Америчка поморска комисија „израдила“ 1946. Примећујући престрављену хитност поруке која је стигла у етер, капетан и посада Сребрне звезде нису губили време у промени путање у настојању да помогну очигледно онеспособљеном броду. За неколико сати, Сребрна звезда је угледала Оуранг Медан како се подиже и спушта у узбурканим водама теснаца Малака. Како се Сребрна звезда приближавала броду, посада је приметила да на палуби нема знакова живота.

Одлука капетана Сребрне звезде

Американци су безуспешно покушали да дозову холандску посаду. Тада је капетан Сребрне звезде одлучио да окупи посаду. Док су напуштали сигурно уточиште Сребрне звезде, ове несрећне душе нису имале појма да ће ускоро окусити праву ноћну мору.

Чим су се укрцали на Оуранг Медан, мушкарци су брзо схватили да позиви у помоћ нису претеривање. Палубе пловила биле су препуне лешева холандске посаде; раширених очију, руку хватајући невиђене нападаче, лица искривљених у одвратне визије агоније и ужаса. Чак је и бродски пас био мртав; застрашујуће режање залеђено у грозну гримасу. Капетанове остатке пронашли су на мосту, док су лешеви његових официра били разбацани по кормиларници и кабини. Телеграфиста  је и даље био на свом месту, мртав као и остали, врховима прстију наслоњених на телеграф.

Палуба 4

Сви лешеви су, према извештајима, имали исти престрашени израз и широм отворене очи, као и посада на палуби. Испод палубе, чланови групе за претрагу пронашли су у котларници остала трупла, али готово једнако узнемирујућа као и ово мрачно откриће била је чињеница да су амерички чланови посаде тврдили да су осетили екстремну хладноћу, иако је температура напољу било је ужарених 44 ° C. Иако је тим за претрагу могао да види јасне доказе да је посада Оуранг Медана тешко страдала у тренутку њихове смрти, нису могли да нађу отворене доказе о повредама на брзо распаднутим лешевима. Нити су могли лоцирати штету на самом броду. Капетан Сребрне звезде одлучио је да се привежу за Оуранг Медан и одвуку га натраг до луке, али чим је посада причврстила вучни вод на холандски брод, приметили су злослутне валове дима како се сливају са доњих палуба, тачније са палубе број 4.

Ужасна експлозија

Људи су једва имали прилику да пресеку вучну линију и врате се до Сребрне звезде пре него што је Оуранг Медан експлодирао са тако огромном снагом да се „подигао из воде и брзо потонуо“.Посада је посматрала како холандско пловило нестаје испод сланих дубина, несумњиво одахнувши што их вучна линија није одвукла у море заједно са тим бродом. Водени гроб који је прогутао Оуранг Медан и уклонио га са лица Земље,  преселио га је директно у царство митова и легенди. То га је, наравно, учинило једним од најтрајнијих и најинтригантнијих поморских мистерија модерног доба, остављајући нас да поставимо најосновније питање …Шта се догодило са нашим Меданом??

Гласине круже

Док су гласине о грозном открићу Сребрне звезде дивље кружиле трговинским путевима Источне Индије, први званични извештај о догађају објављен је  тек у мају 1952. године, у облику „Зборника Merchant Marine Council“, који објавила је Обалска стража Сједињених Држава. Сведочење у њему описује алармантно стање холандских чланова посаде, чак је ишло толико далеко да је рекло:„Њихова смрзнута лица била су окренута према сунцу … загледана, као да су у страху … уста су се отворила, а очи загледале.“

Први проблем у покушају да се утврди шта се догодило са овим данас злогласним холандским теретњаком је чињеница да изгледа да не постоје званични записи да је уопште икада постојао. Знамо да је Сребрна звезда била стварна – иако је до 1947. године њу поново купила бродска компанија Grace Line која је брод прозвала „Santa Juana“ – али не постоји папирнати траг који води до Оуранг Медана.

Истрага у ћорсокаку

Неки истраживачи претпостављају да ако је Оуранг Медан био прави брод, вероватно је потицао са Суматре, која је у то време била колонија Холандије у ономе што се називало холандском Источном Индијом. „Оуранг“ је индонежански израз за „човек“, а „Медан“ је највећи град на острву Суматра, те би овај загонетни брод могли означити за „човека из Медана“. Али, иако етимологија имена може дати неке назнаке о његовом пореклу, не постоје бирократски записи о Оуранг Медану. Аутор и историчар Roi Bainton, који је извршио неке од најопсежнијих истрага на тему СС Оуранг Медана, нашао се у ћорсокаку у потрази за истинитом причом о „броду смрти“. Прво је отишао до уобичајених извора, али није успео да пронађе помињање брода у регистрима Lloid’s Shipping или Речнику катастрофа на мору, 1824-1962. Затим је контактирао Адмиралитет Уједињеног Краљевства, Регистратора бродова и помораца и Национални поморски музеј у Greenvichu.

Немачка књижица

Сви су му рекли да је једино место за проверу холандских бродских евиденција у Амстердаму. Bainton је безуспешно претраживао холандске записе, као и поморску управу у Сингапуру. Хтео да одустане од истраге и отпише целу ствар као само старо приповедање морнара. Bainton-а контактира професор Theodor Siersdorfer из Есена. Он је водио случај већим делом 50 година. Открио је имена два америчка брода која су чула СОС позиве Оуранг Медана. Siersdorfer је такође водио Bainton-а до немачке књижице од 32 странице коју је 1954. написао Otto Mielke. Књижица се звала „Das Totenschiffin der Sudsee“ или „Брод смрти у Јужном мору“. Чинило се да Mielke зна много о рути, терету, тонажи и снази мотора Оуранг Медана. Човек је присиљен да се запита да ли је Mielke имао контакт са неким од озлоглашених чланова Силвер Старса.

Смртоносни терет

Mielke-ова брошура је такође била извор за датум из јуна 1947. године и додао је још један упечатљив део слагалице, који је помогао да се поново заинтересује Bainton за пројекат. Овај могући доказ био је да је складиште броја 4 Оуранг Медана било испуњено паром смртоносних и изузетно илегалних супстанци. Према Bainton-у:„… Постоји мучно, могуће објашњење о смрти њене посаде и њеном нестанку из евиденције. Mielke помиње мешовити, смртоносни терет на Холанђанину ‘Ziankali’ (калијум цијанид) и nitroglicerinu “. Непотребно је рећи да би ово била довољно опасно и у лабораторији са највишим сигурносним протоколима. У теретном простору на узбурканом мору то је била потенцијална ноћна мора; ова околност би могла објаснити не само необјашњиву пропаст холандске посаде, већ и експлозију која је уследила због самог теретњака.

Нервни гас

Још је застрашујуће, претпоставка да је Оуранг Медан кријумчарио нервни гас или биолошко оружје произведено од стране злокобног скупа јапанских научника чији су експерименти били толико гнусни да су многа зверства почињена од стране нациста у име науке бледа у поређењу са њима. За ову ђаволску фракцију несумњиво је утврђено да се звала … 

Оуранг Медан и UNIT 731:

www.duskovokic.com - Оуранг Медан

Shiro Ishii

Становницима у близини позната као „брлог људождера“, Јединица 731 основана је 1932. од стране бриљантног, али погрешно схваћеног јапанског бактериолога по имену Shiro Ishii.Јединица је дизајнирана да буде тајно одељење за истраживање и развој чији је једини циљ био стварање најсмртоноснијих облика хемијског и биолошког оружја које су човеку познати да би на тај начин осигурала победу Јапана над било којим потенцијалним непријатељем.Ishii је током Другог кинеско-јапанског рата основао Јединицу 731 (кодно названу „Тонго јединица“), али заправо није оставио свој ужасни печат док није надгледао изградњу нових истраживачких објеката у јапанској империјалној војсци у окупираном округу Pingfang у Харбину у Кини. . Тамо су научници његове дивизије спровели неке од најжалоснијих биолошких експеримената познатих човечанству током Другог светског рата.

www.duskovokic.com - Оуранг Медан

Могућа умешаност америчке владе

Ипак, генерал Daglas MacArthur, вероватно у интересу националне одбране, прикривено је доделио имунитет Ishiiju и његовом особљу у замену за пружање САД-у резултата њихових истраживања биолошког ратовања, без обзира на неизрецива дела која су починили – о чијој је величини извештавао Bainton:„Кратки опис јединице 731 био је проналазак хемијског, гасног или биолошког оружја за победу у рату. Извршени су грозни, нехумани експерименти на беспомоћним аустралијским, америчким, руским, кинеским и британским затвореницима. Неки од најгорих ратних злочина који су икада почињени “. Зашто су ови опасни материјали спаковани на Оуранг Медан , Bainton је могао само да претпоставља. Као и зашто је изабран холандски теретњак да превезе такав издајнички терет.

Bainton-ове недоумице

„Па како се овај смртоносни терет кретао око Јужнокинеског мора и кроз Малачки мореуз током овог смутног периода? Не ваздухом; шанса да се теретни авион сруши са неколико тона смртоносног гаса била је сувише ужасна за разматрање. Не, унајмили сте безначајни стари бродски брод, по могућности са слабо плаћеном страном посадом. Товар сте спремили у прерушеним нафтним бубњевима и као сви озбиљни шверцери надали се најбољем и слепим очима власти “.Bainton је претпоставио да је морска вода могла ући у бродски товарни простор. Реаговала је са опасним теретом ослобађајући отровне гасове, због чега се посада угушила. У тренутку налета слане воде можда је реаговала са нитроглицерином. Bainton је чак наставио да нагађа. Зашто ће се Сједињене Државе толико потрудити да избаце из свих евиденција само постојање теретњака:

Да ли је ово била само трагична несрећа

„Ако прихватимо, због природе смрти њене посаде, да је носила смртоносни гас и да је заиста била холандско пловило. То би представљало велику срамоту за било коју умешану владу. Посебно у светлу Женевске конвенције. Отуда слепе улице са којима се суочава било који истраживач. Прича не постоји јер је, попут гасова, ишчезла “.Па да ли верујемо да је ово била крајња судбина Оуранг Медан и њене посаде? Да ли је ово била само трагична несрећа која је резултат комбиновања опасних хемикалија са нитроглицерином на узбурканом мору? Ако је ово истинит приказ онога што се догодило, чини се да је то валидна могућност. То не значи да је то једина опција коју су истраживачи смислили. Можда најчудније што сам срео је да је несрећна посада била жртва …

ПАРАНОРМАЛНОГ:

www.duskovokic.com - Оуранг Медан

Оуранг Медан и Ванземаљци?

Године 1953. Frank Edvards и Robert V. Hulse за часопис Fate, као и у својој књизи „Случај за НЛО“ из 1955. године астроном, аутор и запажени истраживач „Philadelphia Ekperiment“, Morris K. Jessup, претпоставили су да су посаду Оуранг Медана можда напали ванземаљци из непознатих разлога. Други ентузијасти Fortea претпостављају да је несрећна холандска посада можда имала сусрет са Scoobi Doo бродом духова препуним суморних, немртвих пирата. Сумњив доказ, који присталице паранормалне опције користе да потврде своју теорију, је очигледан недостатак природног узрока смрти, као и наводно окамењени изрази урезани у лица осуђених морнара. Додајте овоме неприродну хладноћу у пртљажнику и тврдњу да су неки од преминулих морнара посезали за оним за шта се претпостављало да је непознати противник и тада имате све састојке за причу о ужасним нападачима.

Природни феномен

Ово су заиста оскудни докази за наводну интеракцију било са злим ванземаљцима или злонамерним фантомима, али тешко да се могу кривити морнари за покушај додавања мало зачина у причу око кампа на каменој обали деци широког погледа … палубе. Дакле, ако за тренутак одбацимо да  паранормално није узрок, онда морамо имати посла са …ПРИРОДНИ УЗРОЦИМА: У реду, претпостављајући да смрт на броду Оуранг Медан нису проузроковане ни натприродним силама ни грозним ратним оружјем, да ли би то онда могао бити застрашујући природни феномен или чак једноставна несрећа која је однела животе ових холандских морнара? Може се догодити инцидент који укључује …

МЕХУРИЋИ МЕТАНА

www.duskovokic.com - Оуранг Медан

Можда најтежа теорија коју изазивају они који верују да је пропаст холандског теретњака природно објашњива јесте да су посаду Оуранг Медана загушили облаци штетног метана који су извирали из пукотине на морском дну и отровали морнаре пре него што су на крају прогутали брод.Колико год била застрашујућа помисао на случајне рафале метана који уништавају пловила након убијања посаде, ово објашњење изгледа несмислено јер не објашњава громогласну експлозију коју је описала посада Сребрне звезде. Дакле, ако нису мехурићи метана били одговорни за трагедију, онда је можда то била …

Оуранг Медан и ЕКСПЛОЗИЈА БРОДСКИХ КОТЛОВА

www.duskovokic.com - Оуранг Медан

Аутор Vincent Gaddis, у својој књизи „Невидљиви хоризонти“ из 1965. године, изнео је претпоставку да је неопажени пожар или квар на бродском котловском систему могао бити одговоран за пропаст пловила.Тврдио је да је угљен-моноксид могао да исцури и узрокује смрт свих на броду док је ватра полако расла; на крају запаливши гориво и узрокујући експлозију пловила. Иако је ово звучна теорија, можда је истина још једноставнија од пожара или грешке у одржавању, а све ово није ништа друго до …

ПРЕВАРА

www.duskovokic.com - Оуранг Медан

Упркос Bainton-овој тврдњи да је евиденцију можда искоренила паметна група владиних завереника, чињеница да не постоје евиденције о регистрацији за Оуранг Медан остаје проблематичан детаљ. Комбинујте ово са стварношћу да се ниједан преживели у Сребрној звезди никада није осећао позваним да се јави и исприча своју мучну причу, и ви сте добили сва обележја добре, старомодне приче о духовима коју су поморци смислили да бисте провели дуге сате на мору. Након наведеног, чињеница да је обалска стража Сједињених Држава изгледа потврдила причу, као и да су други познати наутички аутори уложили толико времена и толико ресурса да би искористили истину, даје ауру веродостојности приче.

ЗАКЉУЧАК:

Ако неко заиста зна шта се догодило са Оуранг Медан и њеном посадом, онда он не прича, али без обзира на истину која стоји иза ове несагледиве трагедије, она остаје једна од најзбуњујућих и најстрашнијих поморских енигми 20. века … и иако можда није толико познат као мноштво других бродова духова за које се говори да плове отвореним морем, Оуранг Медан  је свакако мало језивији.

Да ли вам се свидела прича? Да ли мислите да има истине у овоме? Знате ли ви за неку мистерију? Пишите нам.

Категорије: Разно

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }