Перформансе и ресурси Windows 10 рачунара

Објави Душко

Перформансе и ресурси

Има ли неког од нас да о томе није размишљао и доносио свој суд. Размислите на тренутак о разликама између вашег тренутног рачунара и неког новог, врхунског модела.

Не обазирите се на цену, она је у овом тренутку мање битна. Уместо тога, ствари које треба да поредите су бољи процесор, више складишног простора, већа и бржа примарна меморија и најновији софтвер. Управо ове ставке су заједнички познате као ресурси, а новији рачунар има боље ресурсе од вашег тренутног рачунара, зар не?

www.duskovokic.com - Перформансе и ресурси Windows 10 рачунара

Жао ми је, нисам хтео да вас депримирам. Свакако, ваш рачунар је вредна машина, али можда делује споро јер једноставно нема ресурсе које је некада имао. Ти ресурси – процесор, меморија, складишни простор и друге ставке – сви они директно учествују у перформансама рачунара. Windows вам омогућава да надгледате ове ресурсе како бисте били сигурни да се користе на најбољи могући начин на вашем рачунару.

Перформансе и ресурси – какав је њихов однос

Перформансе и ресурси су у тесној вези, повезани су. Под ресурсима подразумевамо процесорску снагу или ефективну способност рачунара да манипулише подацима, складишни простор и друге хардверске могућности и функције. Количина перформанси коју извлачите из рачунара директно се односи на ове расположиве ресурсе. Можда нећете моћи да замените хардвер, због недостатка новца и слично, али можете учинити све што је потребно да бисте извукли најбоље могуће перформансе из хардвера који ваш рачунар тренутно има.

Алатке за праћење перформанси и ресурса

Windows алати којима можете пратити перформансе и ресурсе су

»» Performance Monitor или контролор/монитор перформанси

»» Performance страница у Task Manager прозору

»» Resource Monitor или монитор ресурса

Називи ових алатки показују нам чудну способност или намеру Microsoft-а да им не додели јединствена и описна имена, иако они у основи раде исту ствар: представљају чартове и графиконе који илуструју како се ресурси унутар рачунара користе. Сваки од њих има различите степене сложености, а неки су боље прилагођени за посебне задатке, због чега је сваки обрађен у овом поглављу.

Перформансе и ресурси хинт

»» Од свих ових алата, Performance Monitor је најстарији, представљен за Windows NT деведесетих година. То је уједно и најсложенија алатка из овог нашег тројца. Погледајте каснији одељак „Преглед Performance Monitor-а“. 

»» Увођењем Windows Vista система представљен је Resource Monitor. То је најкориснији од алата, посебно за праћење проблема са одређеним програмима. Погледајте каснији одељак „Надгледање системских ресурса“.

»» Performance картица Task Manager-а је једном била у System Configuration Utility (MSCONFIG) прозору. О томе смо већ говорили, сећате се? Ова алатка изгледа доброћудније и пријатељскије од монитора перформанси – плус, лакша је за приступ. Погледајте каснији одељак „Провера Performance картице“.

Перформансе и ресурси хинт

»» Да, постоји преклапање између сва три алата. Срећа у (Windows) несрећи је да их не морате све користити.

»» Перформансе и ресурси играју важну улогу у решавању проблема у вези са софтвером. На пример, нека грешка или баг може узроковати да програм троши све више ресурса током времена. Овај феномен је познат као цурење меморије или „memory leak“, и лако је уочити такав програм на основу начина на који користи ресурсе и како се перформансе рачунара временом погоршавају. Погледајте каснији одељак „Коришћење монитора као алата за решавање проблема“. 

Перформансе и ресурси – Шта се то с тобом дешава, рачунару мој?

Да бисте премерили перформансе рачунара или колико добро и како користи доступне ресурсе, искористите алатку која се зове Performance Monitor. Перформансе рачунара можете проверити и из Task Manager-а, мада је Performance Monitor много детаљнији у свом приказу.

Перформансе и ресурси – упознајте Performance Monitor

Performance Monitor конзола је најсофистициранији алат за графичко приказивање ресурса у Windows систему. Такође је најтежи за употребу, вероватно због свог порекла као Windows NT програма.

Да бисте отворили прозор Performance Monitor конзоле, следите ове кораке:

1. Тапните на Windows дугме на тастатури.

2. Укуцајте performance

3. Изаберите Performance Monitor app са врха листе резултата претраге.

Performance Monitor конзолни прозор се појављује.

4. Са леве стране конзолног прозора, одаберите Performance Monitor.

Ова ставка се налази у Monitoring Tools фолдеру, као што је приказано на слици доле.

Перформансе и ресурси: Performance Monitor.

Легенда слика горе:

1 – Performance Monitor ставка у Performance Monitor алатки.

2 – Дугме за додавање нове ставке за праћење.

3 – Графикон активности.

4 – Изаберите ставку за приказ.

Прозор Performance Monitor одмах по отварању делује поприлично пусто и празно; морате да додате ставке на монитор да бисте видели графикон, посебно ако желите да он буде детаљан као онај на слици горе.

Додавање компоненте за праћење

Да бисте додали неку хардверску ставку коју желите да пратите, кликните на дугме Add (зелени plus знак). У Add Counters дијалогу (Додавање бројача) кликните да бисте изабрали бројач, а затим кликните на дугме Add >>. Притисните ОК да видите резултате. На слици горе изабрани су бројачи логичког диска, меморије и процесора.

Performance Monitor екран у може постати прилично колоритан и пун неких дешавања, што га чини мојим најмање омиљеним алатом за праћење. Ипак, он нуди много детаља. Ако желите да будете што прецизнији у праћењу активности, ово је алат који ћете сигурно користити.

На пример, да бисте пратили мрежни саобраћај, додајте бројач мрежног адаптера – Network Adapter-а на екран. Одаберите одређени бројач за надгледање тако што ћете поништити избор осталих бројача. На пример, поништите све осим примљених бајтова – Bytes Received да бисте проверили долазни мрежни саобраћај.

Перформансе и ресурси хинт

»» Да бисте очистили екран, изаберите бројач и кликните на X (Cancel) дугме. Можете такође притиснути Shift+клик да изаберете више бројача и уклоните их све одједном.

»» Разлика између уклањања бројача и његовог рашчекирања је у томе што можете лакше поново чекирати бројач да бисте прегледали његов статус.

Провера Performance картице

Најлакши алат за праћење учинковитости вашег хардвера налази се у Task Manager прозору. Да бисте видели ову ставку, следите ове кораке:

1. Притисните Ctrl+Shift+Esc да дозовете Task Manager прозор.

2. Клик на Performance картицу.

Performance картица је приказана на слици доле.

Картица Performance приказује кључне ресурсе у облику сличица на левој страни прозора.

На слици доле видите два уноса за меморијске уређаје (чврсти диск и системска меморија) доступне рачунару. Такође ћете видети Bluetooth ставку уколико је користите као меморијски уређај. Неће се сви ти уноси, или можда хоће и више њих, појавити на екрану, што зависи од доступних ресурса.

Да бисте видели графикон учинка неке друге хардверске компоненте, рецимо CPU-а или Wi-Fi картице, изаберите сличицу са леве стране прозора. Графикон се временом мења, померајући се здесна налево. Што је линија на графикону виша, више се ресурс користи или троши.

Перформансе и ресурси: Task Manager.

Легенда слика горе:

1 – Ресурси које је могуће пратити

2 – Performance картица

3 – Линк за брзи приступ Resource Monitor-у

Memory meter прати колико је меморије у употреби. Ова ставка се мења док користите програме. На пример, покретање уређивача фотографија може да заузме огромну количину меморије, али Performance картица приказује ту количину меморије ослобођену након што изађете из програма.

Ставка Disk приказују активност складишних уређаја попут чврстог диска. Ethernet приказује мрежну активност. На мом рачунару се надгледа и Wi-Fi адаптер.

За додатне детаље, користите Resource Monitor, који је обрађен у следећем одељку. Као пречицу кликните на везу Open Resource Monitor која се налази при дну Performance картице Task Manager прозора.

Праћење системских ресурса

За надгледање специфичних програма или активности, далеко најбољи алат је Resource Monitor. Мање је компликован од Performance Monitor-а и нуди више информација и контроле од Performance картице у Task Manager-у.

Да бисте отворили Resource Monitor, држите се ових упутстава:

1. Клик на Windows дугме.

2. Укуцајте resource.

3. Изаберите Resource Monitor app из резултата претраге.

Resource Monitor прозор искаче, као на слици доле.

Перформансе и ресурси: Resource Monitor.

Легенда слика горе:

1 – Одређени програм.

2 – Картице.

3 – Ресурси за праћење повезани са одређеним програмом.

4 – Графикони програма.

Картица Overview монитора ресурса, приказана на слици горе, приказује велику слику о системским ресурсима: CPU-у (процесору), меморији, диску и мрежи, заједно са графиконима за сваки.

Различите картице (погледајте слику горе) приказују више детаља и чак више различитих графикона.

Ефекти програма на ресурсе

Оно што је занимљиво код Resource Monitor-а је то што можете испитати ефекте одређених програма на ресурсе. На пример, на слици горе надгледа се сервисни програм SearchApp.exe који је повезан са функцијом претраживања унутар Windows 10 и Cortana aplikacije у претходним верзијама Windows 10. Његов утицај на ресурсе приказан је у свакој категорији (кликните на шеврон да бисте проширили категорију), као и истакнут у сваком од графикона. Када одаберете програм на овај начин, можете шпијунирати његове ефекте на све ресурсе. Погледајте следећи одељак за детаље о коришћењу ове технике.

Перформансе и ресурси – монитор као алат за решавање проблема

Сви ови алати за праћење перформанси и ресурса пружају стварно добре повратне информације, али детаљи су, брате, до бола тривијални. Унутар рачунара увек има много активности. Оно на шта морамо обратити пажњу је да ли та активност узрокује успоравање система.

Кад год рачунар почне да ради споро, отворите Task Manager и кликните на Processes картицу. Кликните на заглавље колоне CPU да бисте сортирали листу покренутих програма према употреби процесора. (Ако је потребно, двапут кликните на заглавље тако да се програми који користе CPU највише појављују на врху листе.) Програм који користи највише CPU-а вероватно успорава рачунар.

Такође можете да кликнете на Performance картицу Task Manager-а да бисте уопштено проверили меморију и друге ресурсе. Али да бисте потврдили да ли неки одређени, и који, програм троши превише ресурса, користите Resource Manager: У прозору Resource Manager-а изаберите сумњиви програм са листе на Overview картици. Затим изаберите све ресурсе.

Шта тражимо?

Оно што тражите је повећана потрошња ресурса током дужег периода времена. У неким случајевима, програм може узроковати заузеће процесора и других ресурса на кратак период, а затим се настављају редовне активности. Када и ако програм наставља да троши ресурсе, можете размислити о његовом прекиду да видите да ли се перформансе рачунара побољшавају.

Хинт

»» Ако је проблематичан само један програм, размислите о његовом апдејтовању.  

»» Ако је програм који гута превише ресурса неки позадински задатак као на пример Adobe Acrobat Update Sevice или сличан, размислите о поновном заказивању задатка на време када не користите рачунар.  

»» Програм који наставља да користи и гуши ресурсе и након затварања, посебно меморије, изазива онај чувени феномен цурења меморије – memory leak-а. Требало би да престанете да користите тај програм и видите да ли је доступна надоградња или замена. Ако није, убијте га ко зеца.

Хинт

»» Неки додаци – plugins за веб странице могу изазвати проблеме. Ови додаци могу чинити да изгледа као да имате проблем са вашим интернет браузером, а ви у ствари са њим немате никакав проблем. Начин да решите овај проблем је да проверите подешавања или поставке веб прегледача и онемогућите додатак.

»» Злонамерни софтвер такође бесно и нештедимице троши ресурсе. Можете покушати да зауставите такав подмукли програм, али најбоље је да покренете скенирање и да га Windows Defender уклони. За детаље погледајте мој чланак „Злонамерни софтвер – Како се одбранити“.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }