Проблеми са Windows 11: Како да их решите

Објави Душко

Имате проблема са Windows 11? Не очајавајте. Ту смо да вам помогнемо…

Проблеми са Windows 11

Проблеми са Windows 11? Немогуће. Шалим се. Да кренемо. Инсталирали сте нови Windows 11, онако како сам вам показао у овом детаљном чланку, али имате прве проблеме. Не брините,  могу вам помоћи, јер ћете на овој страници пронаћи исправке за најчешће проблеме са Windows 11.

Пошто је Windows 11 још увек у повоју, након лансирања од стране Microsoft-а почетком октобра (већ сам вам показао како да преузмете и инсталирате Windows 11 ако то још нисте урадили), неки људи су наилазили на проблеме већ од саме надоградње, што је, јелте, несрећна и неизбежна стварност лансирања сваког новог оперативног система.

Пратићемо заједно увођење и развој Windows-а 11 и ако се појаве неки, баш-баш, велики проблеми, покушаћемо да пронађемо решење и ажурирамо овај водич.

Проблеми са Windows 11 – на делу

Ја сам жртвовао један сопствени лаптоп само у сврху тестирања нове једанаестице, како бих видео који су могући проблеми. Истовремено сам пратио и искуства других корисника. Шта сам до сада успео да сазнам? Један од најраспрострањенијих проблема, и најнеугоднији, укључује рачунаре са модерним AMD процесорима који пате од приметног пада перформанси, посебно када играте игрице. Добра вест је да су AMD и Microsoft овога итекако свесни и да су радили на поправци, а у наставку, у истом овом чланку, вам објашњавам како да те поправке или исправке примените.

Ако наиђете на неке од проблема са Windows 11 које нисмо покрили (када говорим у множини, мислим на себе и кориснике које сам пратио широм веба), обавестите ме путем Facebook-а или Twitter-а, а ја ћу учинити све што могу да пронађем решење. Такође ћу наставити да ажурирам овај чланак са свим најновијим проблемима и исправкама када чујем за њих.

ПРОБЛЕМИ СА WINDOWS 11: ИНСТАЛАЦИЈА

Windows 11 - regedit

Како да решите проблеме са инсталацијом Windows 11

Ако наиђете на проблеме при инсталирању Windows 11 преко Windows 10 Update алатке, немојте одмах паничити. Не трчите код комшије или на разноразне форуме, где ће вам којекакви „стручњаци“ предлагати моменталне реинсталације и ко зна шта још. Циљ је ваљда излечити, не убити пацијента. Windows 10 има уграђену алатку за решавање проблема која може помоћи да се идентификују проблеми. Ово такође може да ресетује апликацију Windows Update, што може помоћи у покретању инсталације.

Да бисте то урадили, кликните редом на мени Start »» Settings »» Update & Security »» Troubleshoot. Кликните затим на „Windows Update“, па на „ Run the troubleshooter “ и пратите упутства, а затим кликните на „ Apply this fix “ ако траблшутер (алатка за решавање проблема) пронађе решење.

Проблеми са Windows 11: проверите системске захтеве

Да бисте инсталирали Windows 11 или да бисте били сигурни да ради исправно, мораћете да се уверите да ваш рачунар одговара следећим минималним системским захтевима потребним за Windows 11:

»» Процесор: 1 gigaherc (GHz) или бржи са најмање два језгра на компатибилном 64-битном процесору или SoC-у

»» RAM: 4GB

»» Складиште: 64GB

»» Системски фирмвер: UEFI, способан за Secure Boot покретање

»» TPM: Trusted Platform Module 2.0

»» Графичка картица: DirectX 12 или новији са WDDM 2.0 драјвером

»» Екран: 720p, 8 бита по каналу у боји, дијагонала најмање 9 инча

»» Интернет веза и Microsoft налог: Windows 11 Home захтева активну интернет везу и Microsoft налог да би се завршило почетно подешавање оперативног система за прву употребу или када се уређај пребацује из Windows 11 Home у S-режим.

Комплетна листа захтева

За комплетну листу додатних, небитних захтева, погледајте страницу са спецификацијама за Microsoft Windows 11.

Страница излистава минималне спецификације потребне за покретање Windows-а 11, али за најбоље искуство са овим оперативним системом препоручујем вам да га инсталирате на уређај који је много, много моћнији. Захтев за 4 GB RAM-а је посебно низак – не бих препоручио да покушавате да покренете Windows 11 на било чему са мање од 8 GB RAM-а. Увек тежите ка препорученим захтевима, не минималним, иако листа тих захтева још увек није званично доступна.

www.duskovokic.com - Проблеми са Windows 11 - PC Health

Проблеми са Windows 11: провера компатибилности рачунара

Добро, ваш систем испуњава горепоменуте критеријуме. Шта сад? Потребно је да извршите проверу здравља (health check) да би ваш систем био спреман за инсталирање Windows 11. Како то да учините?

»» Да бисте покренули проверу здравља, прво морате да преузмете и инсталирате Microsoft-ову апликацију PC Health Check

»» Покрените програм након инсталације

»» Кликните на плаво обојено дугме „Check Now“ на Windows 11 банеру, као на слици горе

»» Ако је ваш систем компатибилан, видећете попап прозор са поруком „This PC will run Windows 11“

Проблеми са Windows 11: неће да ради због TPM-а

У случају да ваш рачунар испуњава све захтеве али није подржан због TPM, мораћете да проверите свој BIOS да бисте омогућили TPM.

Шта је TPM?

Скоро сваки модерни CPU долази са TPM подршком. TPM је скраћеница за Trusted Platform Module, до сада мало познату безбедносну функцију рачунара. У најкраћем, TPM је мали чип на матичној плочи вашег рачунара, понекад одвојен од главног CPU-a и меморије. Чип је сличан тастатури коју користите за онемогућавање кућног безбедносног аларма сваки пут када уђете на врата или апликацији за аутентификацију коју користите на свом телефону да бисте се пријавили на свој банковни рачун. У овом сценарију, укључивање рачунара је аналогно отварању улазних врата вашег дома или уносу корисничког имена и лозинке на страницу за пријаву. Ако не унесете код у кратком временском периоду, огласиће се аларми или нећете моћи да приступите свом новцу. Слично томе, након што притиснете дугме за напајање на новијем рачунару који користи енкрипцију целог диска и TPM, мали чип ће обезбедити јединствени код који се зове криптографски кључ.

Како може доћи до проблема?

Ако је све нормално, диск се откључава и рачунар се покреће. Ако постоји проблем са кључем – да ли зато што вам је хакер украо лаптоп и покушао да брља са кључем или због нечег другог – ваш рачунар се неће покренути. У случају да имате Intel CPU потражите и омогућите TPM, а за AMD морате да потражите PSP fTPM у BIOS-у. Када завршите, можете покренути Microsoft апликацију за проверу здравља да бисте потврдили статус. Ово би требало да омогући инсталацију Windows 11.

Статус TPM подршке

Да бисте проверили статус TPM подршке, следите следеће кораке:

  • Притисните Windows key + R
  • Када се појави RUN оквир, откуцајте tpm.msc да бисте отворили Trusted Platform Module Management прозор
  • Потражите подпрозор под називом TPM Manufacturer Information и проверите под Specification Version да видите коју TPM верзију има ваш уређај, као што је приказано на слици доле.
www.duskovokic.com - Проблеми са Windows 11 - TPM

Како извршити надоградњу на Windows 11 без TPM 2.0

Ако не можете да инсталирате Windows 11 јер ваш рачунар нема TPM 2.0, добићете поруку о грешци када покушате да га инсталирате која каже да ваш рачунар не испуњава системске захтеве за Windows 11. Не брините.

Ако се то догоди, а ви и даље желите (а желите, сигуран сам) да инсталирате Windows 11, постоји начин да заобиђете TPM захтев, али то би требало да радите само ако сте свесни ризика које он укључује.

То је помало сложен процес, па прочитајте мој водич за надоградњу на Windows 11 без TPM 2.0 за комплетан преглед, укључујући и увид у могуће ризике.

Ослободите простор на диску

Као и код претходних оперативних система, Windows 11 захтева одређену количину простора на чврстом диску за успешно преузимање и инсталирање. Ако је ваш главни чврсти диск (где је инсталиран Windows 10, обично C: диск) скоро пун, онда ћете наићи на проблеме када покушавате да инсталирате Windows 11.

Windows 11 захтева (минимално) 64 GB складишног простора. Ипак, размислите да намените један SSD диск од 128 или 120 GB само за систем, не размишљајте о овој Мајкрософт препоруци, ви знате боље.

Дакле, прва ствар коју треба да урадите ако инсталација Windows 11 не успе јесте да проверите простор на диску у Windows Explorer-у. Ако му понестаје простора, покушајте покренете Disk Clean-up и изаберите системски диск (обично C: диск). Погледајте слику доле.

www.duskovokic.com - Проблеми са Windows 11 - Disk Cleanup

OK

Кликните на „OK“, (слика доле) а затим означите датотеке које желите да избришете. Ово би требало да буде безбедно за уклањање, али имајте на уму да их не можете вратити када нестану. Рећи ће вам колико простора ћете уштедети. Кликните на „OK“, а затим на „Delete files“ да бисте уклонили датотеке. Ако желите да направите више простора, кликните на „Clean up system files“. Када то учините, покушајте поново да преузмете и инсталирате Windows 11.

Онемогућите антивирусни софтвер

Антивирусни софтвер је свакако користан, али понекад може изазвати проблеме када покушавате да инсталирате Windows 11.

Ако имате инсталиран антивирусни софтвер, покушајте да га онемогућите пре него што покушате да инсталирате Windows 11, јер то може да реши проблем. Затим би требало да га омогућите и користите нормално када се инсталација заврши.

Можда ћете чак морати привремено да деинсталирате софтвер. Само се уверите да сте га поново инсталирали када се ажурирање успешно инсталира.

КАКО ИСПРАВИТИ ОПШТЕ ПРОБЛЕМЕ СА WINDOWS 11

Интернет је спор након надоградње на Windows 11

Пратећи искуства других, приметио сам да се појављују извештаји о неким корисницима који имају лоше перформансе Wi-Fi везе након инсталирања Windows 11.

Изгледа да стримовање филмова, коришћење VPN-ова и опште претраживање интернета могу бити спори, а чини се да утиче на људе који користе Intel Killer хардвер.

Microsoft је свестан овог проблема и објавио је кумулативну исправку за Windows 11, и то 12. октобра да би, надамо се, решио проблем. Да ли је проблем решен, не знам, пратићемо.

До тада, користите екстерни USB Wi-Fi адаптер ако га имате. Шта друго да вам кажем браћо Интеловци.

Није могуће претраживање у Windows 11 Start менију 

Тренутно постоји проблем са новом траком за претрагу у Start менију који спречава да се било шта укуца у њу. Истина, постоје и други начини да се изврши претрага у Windows 11, али за свакога ко носи ову навику са собом из претходног ОС-а, то је сметња и сигурно треба да се промени.

Microsoft је такође признао проблем, наводећи да ће вам отварање прозора Run омогућити да поново куцате у траку за претрагу. То можете учинити тако што ћете притиснути Win+R на тастатури, а када се појави, можете је затворити јер заправо не морате ништа да куцате или покрећете. Чини се да једноставно отварање и затварање програма решава проблем оквира за претрагу. Какви шалабајзери!

Није јасно када можемо очекивати да ће нека закрпа званично исправити грешку, али с обзиром на то да је ово прилично блесаво решење, вероватно се тренутно ради на нечем трајнијем.

File Explorer и даље изгледа као у Windows 10

Имамо даље притужбе неких људи да од надоградње на Windows 11 File Explorer и даље изгледа исто као и у Windows-у 10.

Решење?

Ово би заправо требало да буде само један од могућих изгледа или мод који опонаша старији изглед Windows-а 10, али ником није јасно зашто неки корисници ово добијају као подразумевани view. На сву срећу, постоји једноставно решење. Пратите ове кораке:

  • Притисните комбинацију WIN + E да бисте отворили File Explorer
  • На траци задатака File Explorer-а изаберите See more (три тачке крајње десно)
  • Из падајуће листе изаберите Options
  • У Folder Options прозору, клик на View картицу
  • Сада би требало да видите листу опција испод Advanced settings наслова. Потражите опцију која гласи „Launch folder windows in a separate process“. Уверите се да поље поред њега није чекирано
  • Клик на Apply. File Explorer би сада требало да затражи рестарт рачунара. Ако не, затворите Folder Options прозор
  • Поново отворите File Explorer и сада би требало да видите подразумевани изглед за Windows 11.

Табла са виџетима делује сабласно празна

Табла са виџетима је нови део Windows-a 11 који садржи мале апликације, познате као „виџети“ који вам дају брз приступ информацијама, као што су вести и догађаји у вашем календару, на пример.

Међутим, код неких корисника табла виџета изгледа празна, без апликација (може се покренути притиском на Windows + W на тастатури).

Да бисте ово поправили, кликните на икону налога у горњем десном углу табле Widgets, а затим на „Sign out“.

Затим се поново пријавите и виџети би се требали појавити. Погледајте слике доле.

Проблеми са меморијом у Windows-у 11

Постоје такође извештаји да када корисници затворе File Explorer у Windows 11, он и даље остаје у RAM-у, а након неког времена то итекако може да изазове проблеме са меморијом или цурење меморије који успоравају оперативни систем.

Microsoft се још увек нећка да призна овај проблем, али постоји решење. Поново покрените File Explorer (у Task Manager-у ћете пронаћи Windows Explorer наведен као процес, а ако кликнете на њега, видећете дугме „ Restart “ доле десно) или просто поново покрените рачунар.

У Task Manager-у такође можете видети колико меморије File Explorer троши, као што је приказано на слици доле.

Windows 11 Start мени не реагује

Неки корисници су ме контактирали и пожалили се да њихови Start менији једноставно више не раде након надоградње на Windows 11.

Ако се то догоди када користите Windows 11, покушајте да рестартујете рачунар. Како то да урадим, сто му бубњева Дарквуда, када ми Start мени не ради?, запитаћете се. Када мени Start није у функцији, урадите ово:  пребаците се на радну површину притиском на Windows тастеr + D на тастатури, а затим притиском на Alt + F4. Појавиће се Shut Down Windows прозор где можете изабрати опцију ‘Restart’ па кликнути на ‘OK’. Генијално, зар не?

Start мени и даље не ради

А шта ако Start мени не проради након поновног покретања? У том случају, време је да искористите DISM (Deployment Image Servicing and Management) и SFC (System File Checker) алатке.

Да бисте то урадили, притисните Windows + R да бисте отворили Run дијалог а затим укуцајте:

cmd

Затим притисните Ctrl + Shift + Enter да отворите командну линију са администраторским привилегијама (без ових привилегија нећете моћи покренути ове алатке).

У CMD унесите следеће:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Ово би требало да очисти све оштећене датотеке из надоградње на Windows 11 али може потрајати.

Када се заврши, унесите следећи текст у командну линију:

sfc /scannow

Притисните Enter на тастатури и алатка ће скенирати рачунар да провери да ли су све датотеке исправне. Када завршите, ваш Start мени би требало да поново ради. Па, јел ради?

Последња солуција

Ако ово не успе, остаје вам само да креирате нови кориснички налог на рачунару и тако решите проблем. Знам, знам, ово је далеко од идеалног, па се надам да ће Microsoft ускоро објавити исправку за овај Windows 11 проблем.

Лоше перформансе Windows 11 са AMD процесорима

Један од најчешће пријављиваних проблема са Windows 11 био је са гејмерским рачунарима са AMD процесорима, при чему се људи жале да су приметили чак 15% пад перформанси током играња након инсталирања новог оперативног система.

Ово очигледно представља велики разлог за забринутост, поготово ако имамо у виду колико је Microsoft нахвалио Windows 11 да ће бити добар за играње игара. Добра вест је да су Microsoft и AMD напорно радили на поправци која је сада доступна . Хвалим те Боже!

Постоје две исправке наведене на AMD-овој веб локацији. Прва се бави проблемом где се кашњење функционалне L3 кеш меморије повећава у неким апликацијама. За овај проблем, Microsoft је објавио ново ажурирање софтвера за Windows 11, KB5006746, које бисте требали преузети и инсталирати. То можете да урадите преко Windows Update сервиса у Windows-у 11.

Чипсет драјвери

AMD је такође објавио пакет драјвера за чипсет који решава проблем где су 8-језгарни AMD процесори и виши имали смањене перформансе због погрешно заказаних нити.

Ако имате модеран AMD процесор и открили сте да је инсталација Windows 11 утицала на перформансе вашег рачунара, онда обавезно примените обе ове исправке, што ће, надам се, решити проблем.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }