Диоген из Синопе и Александар Македонски

Диоген из Синопе философ

Ми се допаѓа ова 

Диоген из Синопе је учесник једне од најчувенијих анегдота античког света. Ради се о сусрету Диогена и Александра Македонског. Она је, разумљиво, омиљена међу Македонцима. Врло је погодна за подизање осећања националног достојанства.

(више…)

Надимци – језикољубац

Какви све надимци постоје?  

www.duskovokic.com - Надимци

Надимци – настанак

Надимци настају из човекове потребе за именовањем насталом још његовом појавом, јер су се временом јављале јединке са истим именима, па смо дошли до тога да у народу нужност постаје разликовање јединки које носе иста имена.

С обзиром на то да се именима не указује ни на какву особину носиоца, долазимо до основне функције надимака – издвајање одређене јединке из друштва. Надимци су називи који нас, уз лично име и презиме, прате током живота и постају важна ознака наше личности. За разлику од личног имена, које добијамо по рођењу и чијем одабиру родитељи посвећују нарочиту пажњу, надимак се стиче током живота, у зависности од особина појединца или породичне традиције. 

(више…)

Вишак килограма – како да скинем килограме

Сам свој нутрициониста

Као што и сам наслов говори „Сам свој нутрициониста“ је место где ћете сами моћи да анализирате вашу телесну композицију и на основу ње сами себи осмислите режим исхране и скинете вишак килограма. Проблем гојазности носи многе проблеме са собом. Незадовољни сте физичким изгледом који аутоматски повлачи са собом и мање самопоуздања, здравствене проблеме (дијабетес, хипертензија, неплодност), смањена покретљивост итд. Сваки нутрициониста пре давања било које дијете мора да утврди првобитно стање пацијента (анализу крви, хормона и анализу телесне композиције). Ми ћемо се овде осврнути на анализу телесне композиције пошто то једино можете сами код куће да урадите.
Пре него што кренемо на анализу, осврнућемо се на проблем зашто је дошло гојазности? Које су то храњиве материје (нутритивне вредности) које су нас довеле до тог стања. На све ово ћемо покушати да одговоримо на што једноставнији начин.

(више…)

Кошер: Јел`кошер брате?

www.duskovokic.com - Кошер

Српски трговац, да не кажем шверцер, чуо је за израз кошер. Не зна шта тачно значи, нити га је брига, али га ипак врло често употребљава. Кад каже да је нешто кошер онда је то чисто, прописно и по правилима, непатворено и неукаљано, уредних папира и са гаранцијом.

(више…)

Оуранг Медан – Нерешене мистерије

 Брод смрти: Мистерија Оуранг Медана

Злокобне приче о бродовима духова попут Летећег Холанђанина и Марије Целесте вековима се преносе са једне генерације помораца на другу, али колико год језиве ове уклете приче биле, постоји један још узнемирујући поморски феномен који се не бави бродовима који су напуштени, већ онима чија је посада мистериозно страдала. Уверљиво најзагонетнији од свих ових легенди је случај СС Оуранг Медан.

(више…)

Шта значи и како се користи

 Шта значи и како се користи? На слово, на слово…

www.duskovokic.com - Шта значи и како се користи

Шта значи и како се користи нека реч или неки израз? Комуницирајући са колегама и другим људима, примећујем да помало заборављамо значења појединих речи и израза, мада их користимо у свакодневном говору. Што је још горе, дајемо им нова значења мењајући и искривљујући комуникационе канале. Резултат је исти као код оне игрице ћорави телефони. Овде вам нудим кратак водич кроз српски језик и појмове који се сусрећу у свакодневном говору, као и кроз већ помало заборављене речи и изразе.

(више…)
.copyright.pull-right { display: none; }