Софтверски проблеми  

Објави Душко

Софтверски проблеми могу бити озбиљни. Добра вест о њима је да су они стални и увек се дешавају, и колико толико су предвидиви.

Овде је лоша вест је да је и сам оперативни систем софтвер који је буквално задужен за све. Ако и када наиђете на неки офтверски проблем, искрено се надајте се да је то проблем само са неким програмом, а не директно са Windows-ом. Додуше, чак се и Windows може поправити, али је ипак поправљање другог софтвера – програма који покрећете на рачунару – далеко мање болно.

www.duskovokic.com - Софтверски проблеми

Софтверски проблеми са инсталацијама  

Неки рачунари су наменски, то јест намена им је да обављају само један задатак; покрећу само један програм и то раде доследно и добро.

Те рачунаре називамо наменским ( Dedicated ). Такви су, на пример, разни сервер рачунари: Print сервер обавља само задатке штампања, Network или мрежни сервер  управља само саобраћајем на мрежи, Firewall сервер брине да неки од лоших пакета не доспеју на мрежу, DNS  сервер преводи имена у IP адресе, File сервер (са њега скидате фајлове који су вам потребни), Mail сервер је задужен за електронску преписку, и тако даље и тако ближе.

Ваш рачунар, на срећу, није један од тих рачунара, што је добра ствар. Флексибилност и обиље софтвера кључ су успеха сваког рачунара.

Софтверски проблеми са додавање програма

Да бисте инсталирали било који софтвер на рачунару, морате га прво пронаћи и инсталирати као нови програм. Примарни извор софтвера је интернет. Процес функционише овако:

1. Посетите сте веб локацију програмера или произвођача.

2. Пронађите страницу за преузимање.

3. Одаберите апликацију коју желите да инсталирате.

Уколико имате инсталациони кључ или друга специфична упутства, искористите их како би лакше пронашли оно шта тражите.

4. Посматрајте преузимање софтвера са веб локације на ваш рачунар.

5. Покрените инсталациони фајл.

На овом кораку од вас се може захтевати регистрација софтвера, унос посебног кључа и других података. Углавном је процес аутоматски.

6. Почните да користите апликацију.

Програм ће се покренути сам ако је тако подешено или га, као и сав софтвер на рачунару, можете покренути из Start менија.

Након што је програм инсталиран, завршили сте. Можете покренути и уживати у игрици (ако сте њу скинули).

Софтверски проблеми – ажурирања

Апдејтовање програма ће временом бити потребно и апдејти ће вам бити доступни у неком каснијем времену да би се избегли софтверски проблеми. Данас је уобичајено да свака апликација има свој помоћни програм за ажурирање или освежавање (updater или refresher utility). Бићете обавештени када нова верзија програма буде доступна. Ажурирања су углавном бесплатна.

Софтверски проблеми – хинт

»» Неки програми се морају нарезати на инсталациони медиј, попут флеш или оптичког диска. Ова пракса је све ређа, све се углавном инсталира преко интернета; али ако вам је интернет спор или га уопште немате, и даље можете набавити инсталациони медиј уместо да програм инсталирате преко интернета.

»» Погледајте одељак „Која верзија Windows-а?“ да бисте сазнали да ли на рачунару имате инсталиран 32-битни или 64-битни Windows. На ово питање ћете често налетати на сајтовима за преузимање софтвера.

»» Када инсталирате нову апликацију у Windows 10 она ће бити истакнута у Start менију: Додирните тастер Windows и потражите означене ставке. То су новоинсталирани програми.

Софтверски проблеми: КОЈА ВЕРЗИЈА WINDOWS-a?

Windows је оперативни систем намењен за личне рачунаре, таблете и друге уређаје. Представља далеко најпопуларнији систем у свету стоних рачунара са више од 1,3 милијарде активних десктопа. Овако на први поглед може изгледати као један и целовит оперативни систем, али ако боље погледамо, видећемо да има неколико слојева или издања. Осим Home, Pro, Enterprise и других верзија, Windows долази у две варијанте: 32-битној и 64-битној. Инсталирана верзија зависи од хардвера рачунара, као и од ваших жеља током инсталације. Овај детаљ је важно знати при набавци новог софтвера, јер су неки програми посебно написани као 32-битни или 64-битни.

Уколико желите да сазнате која верзија Windows-а је инсталирана на вашем рачунару, то можете урадити на неколико начина приступањем системској контролној табли- System Control Panel-у. Овде ћу вас упутити на два: кроз Run дијалог и путем File Explorer-a.

Run дијалог
  1. Притисните комбинацију тастера Win+R да отворите Run дијалог.
  2. У Run дијалог укуцајте „explorer shell:::{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE}“ (без наводника) 
  3. Притисните ENTER.
Софтверски проблеми - како сазнати која верзоја оперативног система Windows кроз  Run дијалог.
RUN > SYSTEM APP
File Explorer

Поставкама System Control Panel-а можете такође приступити и из File Explorer-а, као што смо то горе напоменули.

Отворите File Explorer.

Унесите следеће у адресну траку:

explorer shell:::{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE}

Притисните Enter.

Софтверски проблеми - како сазнати која верзоја оперативног система Windows кроз File Explorer.
Унос у адресну траку explorer shell:::{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE}

System Control Panel приказује информације о Windows-у, укључујући верзију, испод Windows Edition наслова, и да ли је 32-битна или 64-битна испод наслова System.

Софтверски проблеми – хинт

»» Са интернета можете инсталирати и плаћени и бесплатни софтвер. Плаћени софтвер се може купити у продавници, кроз онлајн малопродају или директно од произвођача.

»» Погледајте чланак „Како брзо поправити рачунар“ за корисне информације о лоцирању веб сајтова произвођача. Водите строго рачуна да користите њихову сопствену веб страницу, а не неку другу, лажну веб локацију. У супротном, могли бисте лако да инсталирате злонамерни софтвер на рачунар.

Софтверски проблеми – преузимање софтвера 

Без обзира који веб браузер или прегледач да користите, приликом преузимања софтвера увек ће вам бити постављена нека питања. Најважније и најчешће питање је да ли желите да покренете (Open), или да (Save As) сачувате програм. Мој савет је да увек идете на Save As. На тај начин, ако се нешто догоди, и даље можете покренути сачувано преузимање без потребе да понављате процес посете веб локацији и одабира датотеке изнова.

Сва преузимања се чувају у фолдеру Downloads који се налази у вашем личном подручју фајлова у Windows-у. Да бисте отворили ту фасциклу и видели њен садржај, следите ове кораке:

Софтверски проблеми – кораци за преузимање софтвера

1. Притисните Win+E да отворите File Explorer.

2. Изаберите Downloads са листе на левој страни фолдера.

Ако не видите листу, изаберите ваше име налога, а затим двапут кликните да бисте отворили фасциклу Downloads.

3. Потражите ваш преузети фајл.

Ако не знате који је то фајл, кликните на View картицу у File Explorer прозору. У Layout групи изаберите Details, а затим кликните Date Modified колону да бисте видели најновију датотеку у фолдеру. То је ваша бебица.

4. Отворите фајл који сте управо преузели.

Може се звати Install или Setup или може имати лепо, дуго и компликовано име пуно бројева, тачака и цртица. Подаци о називу датотеке укључују назив програма плус информације о броју верзије. Ови детаљи вам помажу да различите програме за инсталацију и ажурирање одвојите један од другог.

Софтверски проблеми – преостали кораци

5. Можда ћете видети упозорење о фајлу који долази са интернета. Кликните на дугме Yes или Allow за наставак.

Упозорење није случајно ту. Оно осигурава да случајно не покрећете инсталациони фајл који нисте преузели. Пошто се уверите да је то тај фајл који сте ви (с намером) преузели, биће сасвим у реду је да га покренете.

6. Пратите упутства за инсталацију на екрану.

Добра и онако баш згодна ствар у вези са чувањем програма у фасцикли Downloads је то што можете поново покренути програм ако се током инсталације догоди нешто гадно. Погледајте следећи одељак.

Софтверски проблеми – хинт

»» Понекад се деси да је програм који преузимате само инсталер, а не цео програм. Инсталер када га покренете даље приступа интернету и инсталира пуну верзију програма.

»» Ако преузимате Зип датотеку или архиву, односно формат за компресију фајлова, морате отворити архиву или распаковати фајлове како се то популарно каже. Затим потражите програм за инсталацију у тако распакованим датотекама. Покрените тај програм двоструким кликом да бисте довршили инсталацију.

»» Након што се инсталација заврши, преместите програм или подешавање у подфолдер Programs. На тај начин можете одржавати фасциклу Downloads организованом и релативно празном.

»» Човек кад је болестан жели само једну ствар: да оздрави. А Microsoft кад је болестан такође има само једну жељу: да софтвер за Windows 10 купите у Windows продавници или Windows Store-у. Ви му наравно не морате испунити ову жељу, нити сте ограничени на коришћење само продавнице за проналажење и инсталирање софтвера.

Софтверски проблеми – хинт

»» Ако желите да одајете утисак као, ето, неког хакера у друштву, можете да приступите фолдеру Downloads уписивањем следећег текста у поље за адресу File Explorer-а:

%USERPROFILE%\Downloads

Упишите дословце тај текст замењујући  %USERPROFILE% путањом до вашег корисничког профила, па онда Enter. У мом случају путања до фолдера је C:\Users\ita12\Downloads. %USERPROFILE% = C:\Users\ita12. Погледајте слику доле.

Софтверски проблеми - приступите фолдеру Downloads уписивањем следећег текста у поље за адресу File Explorer-а: %USERPROFILE%\Downloads.
Путања до фолдера Преузимања

Софтверски проблеми са инсталацијама 

Када се програм не инсталира правилно, прва ствар коју требате знати је ово: Ви нисте криви. Не оптужујте одмах себе.

Ако се појави порука о грешци да недостаје неки фајл, нисте ви криви. Ако преузимање или медиј не могу да се прочитају, нисте ви криви. Имајте на уму да нисте ВИ програмер софтвера. Није ваш посао да проналазите или трагате за фајловима који недостају или да поправљате неисправне дискове. Има ко је плаћен за то. Само опуштено.

Шта да радите у таквим случајевима?

После почетне исфрустрираности и након што се мало смирите, покушајте да поновите инсталацију. Једноставно почните испочетка. Поново прочитајте упутства. Потврдите да имате све што вам је потребно. Затим рестартујте  Windows и наставите као да вам је први пут, али овај пут обратите пажњу на поруке током инсталације које сте можда пропустили.

Понекад ћете морати да деинсталирате програм пре него што га поново инсталирате. Овај трик функционише чак и ако програм није у потпуности инсталиран први пут. Другим речима, увек у потпуности деинсталирајте програм и побришите све заостале фајлове, чак и ако инсталација није доведена до краја. Тек онда крените у нову инсталацију. Погледајте одељак „Деинсталирање софтвера“ касније у овом чланку.

Обавезно посетите вебсајт или проверите сам софтвер у потрази за ажурирањима и обавештењима.

Софтверски проблеми – почистите мало у својој кући 

Можда је главни разлог због којег већина људи уклања програме са рачунара тај да се направи више простора на диску. Неки програми стварно заузимају пуно простора и, ако их више не користите, деинсталирајте их. Ипак, чак и када простор за складиштење није проблем, слободно избаците било који нежељени или ретко коришћени софтвер на рачунару.

Софтверски проблеми са деинсталацијом програма  

Немојте покушавати само да обришете инсталирани програм са чврстог диска. То је лоше. Такође је скоро па немогуће. То је зато што је програм инсталиран по целом систему за складиштење. Да бисте уклонили софтвер, морате следити одређена упутства:

Упутства за деинсталацију

1. Отворите Settings апликацију.

Притисните комбинацију Win+I.

2. Изаберите System.

3. На левој страни прозора, изаберите Apps & Features.

4. Одаберите програм који желите да деинсталирате.

Користите претражно текстуално поље да пронађете одређени програм, или просто прегледајте листу. Ако вам је циљ да добијете више простора на диску, изаберите Sort by Size са листе сортирања. Затим потражите највеће програме на листи. Одаберите онуе програме које више не користите или то чините врло ретко.

5. Клик на Uninstall дугме.

6. Пратите упутства на екрану.

Ко у ствари деинсталира софтвер?

Деинсталацију извршава сам софтвер, а не Windows. Програм ће уклонити своје сопствене  различите асоцијативне елементе и референце. Неће уклонити фајлове које сте креирали, мада се може одвојити-раздружити од њих. На пример, када деинсталирате неки програм, на десктопу може остати пречица којом се покретали тај програм. Ако сада покушате да пречицом отворите програм, добићете поруку да је то немогуће. То је зато што је тај фајл (пречица) одвојен од програма који је том пречицом отваран. Погледајте каснији одељак „Преглед асоцијација“. Неки деинсталациони програми чувају претходне  поставке програма, што је корисно ако поново инсталирате програм.

Софтверски проблеми – хинт

»» Немојте ручно брисати или уклањати инсталиране апликације.

»» Злонамерни софтвер се неће појавити на листи фајлова које сте скинули. Довољно је паметан да се сакрије. Да бисте га открили и уклонили, морате користити посебне  антивирусне програме, на пример Windows Defender.

Софтверски проблеми – хинт

»» Брисањем пречица програма не бришете сам програм. Иконе пречица налазе се на радној површини, у Start менију, на Quick Launch траци (траци за брзо покретање) и на неким другим местима у Windows-у. Неке деинсталације уклањају ове пречице; неке не.

»» Microsoft није баш срећан када примети да желите да уклоните неке програме који долазе са њим, као што су  Edge, Paint и још неки. У таквим ситуацијама постаје врло пакостан и својски отежава уклањање таквих програма. У нормалним ситуацијама није потребно уклањати ове програме и апликације. Зашто би? Ако баш, баш желите да то учините, морате покренути PowerShell алатку као администратор и користити наредбу Remove-AppxPackage након чега следе одређени детаљи за брисање програма и помоћних програма. Овај процес је прилично напредан и излази из оквира овог чланка.

Софтверски проблеми са уклањањем преинсталираних програма

У првим данима појаве рачунара, ти први рачунари су долазили са преинсталираним оперативним системом, и ничим више. Упалите рачунар а оно црн екран, нема иконица, боја, нема ничег. Па, није баш ничег, програмски језик BASIC је био доступан. Па ко воли нек изволи. Драго ми је што су ти дани прошли.

SYSTEM RESTORE И (НЕ)ОЧЕКИВАНА ДЕИНСТАЛАЦИЈА

Десиће се понекад да System Restore има за последицу престанак рада неког програма. Видљиви ефекат је да се може чинити да је програм инсталиран, али да недостају виталне датотеке које су „откачене“ операцијом враћања система.

Ако се то вама деси, немојте опозивати System Restore пошто сте га вероватно покренули да бисте се опоравили од катастрофе. Уместо тога, оно што треба да урадите је да поново инсталирате програм који је зезнуо System Restore. На тај начин ће се поново репарирати фајлови које је опоравак система обрисао.

Bloatware – да ли га уклонити или не

У жељи да вас онемогуће да сами напишете било какав програм или да у вама чак убију и саму жељу за тим, произвођачи нуде мноштво преинсталираног софтвера којег можда никада нећете ни погледати, а камоли користити. Такав софтвер којег називамо dubbed bloatware или само bloatware вам само једе ресурсе и заузима простор на диску. Решење: Уклоните софтвер.

Деинсталирање bloatware врши се исто као и деинсталирање било ког рачунарског софтвера: Погледајте претходни одељак „Деинсталирање софтвера“.

Софтверски проблеми – хинт

»» Неки злонамерни bloatware (има и таквих) програми стижу неинсталирани. На пример, на радној површини можете видети икону “sign up” или “preview, која посећује веб локацију на мрежи да преузме посебан софтвер. Само избришите те иконе ако не планирате користити било коју услугу или програм.

»» Будите опрезни! Неки бонус софтвер на вашем рачунару може деловати као блоатваре, али није. Такви су, на пример, алати за ажурирање фирмвера који итекако могу бити потребни.

Чишћење заостатака  

Нема ништа више разочаравајуће од поруке коју добијете након деинсталирања софтвера да је нешто ипак остало неуклоњено. Упс. Хвала на разочарању, г. Компјутер. Замислите да сте тако нешто урадили својој мајци док сте били дете: „Мама, завршио сам са чишћењем собе, али неки делови пода су остали прљави.

Неки програми неће деинсталирати  све своје делове јер би их други програми могли користити. Ово можемо сматрати пристојношћу. На крају крајева, и код куће када завршите с јелом, не уклањате одмах со, бибер, путер, кечап и друге ставке са стола када знате да ће их други можда још увек користити.

Мој савет: немојте пуно да се нервирате. Програм је нестао а то је ваљда оно што сте желели. Нервирајте се само мало.

Све и свја асоцијације фајлова

Асоцијација датотека или  File association је заиста чаробна могућност  оперативног система која чини да иконица неке датотеке изгледа онако како изгледа. Њен изглед се односи на програм који је креирао ту иконицу или на програм који та иконица може да  отвори. Овај ефекат контролише оперативни систем који повезује, односно удружује (асоцира) датотеке са програмима. Систем ради фантастично! Када се то из неког разлога ипак не догоди, морате поправити грешку у асоцијацији датотека.

Разумевање повезаности датотека – file association-а 

Свака икона на радној површини и у File Explorer-у представља неку датотеку, неки фајл. Датотека је тек само један део информација на систему масовне меморије рачунара. Ово може бити досадна и напорна тема, али је изузетно важна јер последњи део назива фајла, ознака типа или екстензија датотеке, јесте у ствари начин на који Windows идентификује тип датотеке.

Тип датотеке (file type) је врста или категорија фајла, попут неких графичких фајлова или Microsoft Word докумената. Windows користи те информације о врсти датотеке (екстензије фајла) да одреди који програм отвара датотеку, које програме треба навести у менију пречица за датотеку и коју икону треба употребити за отварање фајла. Званични израз за све ове бесмислице је повезивање датотека или file association.

Пример повезивања фајлова

На пример, фајл под именом Dusko_Vokic.docx има екстензију .docx. Обично је та екстензија или проширење скривена (hidden) у File Explorer-у, али је проширење и даље део назива. Проширење . docx је повезано са Microsoft Word-ом. Због тога датотека користи икону документа Word, а када двапут кликнете на икону, Microsoft Word се отвара и учитава. Тако функционише асоцијација датотека или file association.

Хинт

»» Windows памти на десетине екстензија назива датотека, бележећи који програми отварају те датотеке.

»» Проширење назива или екстензија датотеке је завршни део назива датотеке. Почиње тачком, а након ње следи један или више знакова. Већина додатака има три или четири знака.

»» У File Explorer-у  екстензија је обично скривена. То не значи да датотеци недостаје екстензија, то само значи да Windows покушава да буде лукав. Погледајте каснији одељак „Скривање или приказивање екстензија датотека“. 

»» Неким фајловима недостају екстензије, што значи да у том случају нису повезане ни са једним програмом или Windows их просто не препознаје. Слично, Виндовсу није познато свако проширење. Погледајте каснији одељак „Бављење непознатим врстама датотека“.

Хинт

»» Овде се често јавља један велики проблем који се огледа у томе што ако инсталирате нови програма, он може поново повезати постојеће датотеке на вашем рачунару. На пример, програми који се иначе отварају Paint-ом почињу изненада да се отворају Photoshop-ом. Да би се спречила ова ситуација, већина програма пита пре него што поново успостави везу, то јест питаће вас којим програмом да отвори неки фајл. Ако не, можете поново повезати датотеке са било којим програмом; погледајте одељак „Промена асоцијације датотека“, касније у овом.

»» Повезивање датотека (File association) на основу њихових екстензија (filename extensions) ужасан је систем. Релативно је лако променити наставак назива датотеке, што мења асоцијацију без промене садржаја датотеке. Међутим, ова промена може изазвати проблеме, због чега сте упозорени сваки пут када покушате да преименујете наставак датотеке.

Скривање или приказивање екстензија фајлова

Windows се плаши да ћете открити ту страшну тајну повезивања датотека и увредити не знам кога ако пожелите да промените екстензију неког фајла. Сигуран сам да негде у Microsoft кампусу јато програмера седи и престрављено виче: не, не мењај екстензију. Не знам како бих другачије описао лудило скривања ових екстензија. Зашто су скривене? Ипак, то је ваш рачунар, а ако желите да видите те смешне екстензије – чак их и промените – то можете лако учинити.

Као Врховни командант мог сопственог рачунара, више волим да видим проширења, не само у File Explorer-у, већ и када користим Save As или Open дијалог. Иако су екстензије скривене, једна команда из корена мења ситуацију. Да бисте видели скривене екстензије, следите ове кораке:

Кораци за проналажење тих „страшних“ екстензија

1. Додирните Windows дугме.

2. Укуцајте file explorer.

3. Када видите File Explorer апликацију у резултатима претраге, изаберите је.

 File Explorer дијалог се отвара.

4. Клик на View страницу.

5. Скините квачицу са опције Hide Extensions for Known File Types.

6. Клик на OK.

Екстензију ћете сада видети у сваком фолдеру, као и у Open и Save As дијалозима.

Приказивање екстензије омогућава вам да видите пуно име фајла, али такође вас и упозорава:

Не мењајте екстензију ако не знате шта чините! Само се маните тога и све ће бити у реду.

Зашто бисте уопште желели да видите екстензије фајлова? Прво, некако је боље и лепше, видите прави назив фајла, а не скраћеницу. Друго, и што је најважније, лакше можете решавати проблеме асоцијације датотека ако се појаве са видљивим екстензијама.

Преглед асоцијација 

Windows има место, готово тајну локацију, на којем можете видети све екстензије фајлова који су тренутно повезани са програмима. Молим вас да никоме не говорите о овоме; нека други сами покушају да открију. Вама ћу ја открити ту тајну. Следите ове кораке за приступ Set Associations прозору:

Приступ Set Associations прозору

1. Притисните Win+X пречицу на тастатури.

2. Изаберите Control Panel из брзог менија.

3. У Control Panel прозору, изаберите Programs.

4. Испод the Default Programs наслова, изаберите Associate a file type or protocol with a program.

Појављује се Default apps прозор. Листа приказује главне или подразумевајуће пречице датотека. Кликните на неку од њих и видећете програме са којима их можете повезати.

Приступ Set Associations прозору 2

5. Испод Default apps наслова, изаберите Choose default apps by file type.

Појављује се Associate file types with specific apps прозор. Листа приказује све познате екстензије датотека, заједно са описима и повезаним програмима.

На пример, скролујте до .txt екстензије, која обично идентификује датотеке обичног или плејн текста. Видите да екстензија .txt идентификује текстуални документ и да је повезана са програмом Notepad. Ако није повезана (асоцирана) са Notepad-ом, кликните на екстензију левим кликом и отвориће се Choose an app прозор са листом програма које је могуће отворити ако на њу кликнете двоструким кликом.

Одабиром другог програма ви раздружујете екстензију са постојећим. Другим речима, мењате асоцијацију датотеке (file association). На пример, можете поново повезати BMP (Windows bitmap graphics) датотеке са програмом Paint ако је други програм преузео асоцијацију.

Можете променити асоцијације и на друге начине, као што ће бити описано у следећих неколико одељака.

Софтверски проблеми - приступ Set Associations прозору.
Повезивање датотека са програмима

FILE ASSOCIATIONS У COMMAND PROMPT-У

Windows има две листе за повезивање датотека. Прва листа, File association листа, садржи екстензије датотека и с њима повезане типове фајлова. Друга листа, листа врста датотека, повезује типове датотека са програмима који отварају те датотеке. Овај систем може изгледати као компликован и сувишан, али није, верујте ми.

На пример, замислите да су да су HTM и HTML екстензије датотека за веб документе страница. Тип датотеке је htmlfile. Тако да имате 

.htm=htmlfile

.html=htmlfile

Тип датотеке htmlfile повезан је са веб прегледачем, као што је Internet Explorer:

htmlfile=“C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe“

Повезивањем или асоцијацијом обе екстензије или наставка датотеке са типом датотеке htmlfile олакшавате рачунару да поново додели тип датотеке другом веб прегледачу; потребно је променити само унос html датотеке. У супротном, Windows би морао да покрене сваку екстензију коју би могао отворити веб прегледач. Двоструке листе штеде време.

Наредба assoc

За преглед асоцијација датотека у командној линији користи се наредба assoc. Откуцајте само assoc у командној линији да бисте видели све асоцијације датотека – екстензију назива датотеке иза које следи тип. Да бисте видели тип за одређену екстензију, откуцајте assoc, а затим и то проширење, као assoc .txt. Продужење мора почети тачком.

Наредба assoc.
Команда ASSOC CMD

Да бисте видели који су програми повезани са типом датотеке, користите ftype команду. Откуцајте само ftype да бисте приказали све типове датотека и њихове програме. Откуцајте ftype са типом датотеке да бисте показали који програм отвара тај тип, као што је ftype txtfile или ftype htmlfile.

Такође можете користити assoc и ftype за креирање или поновно додељивање типова датотека и асоцијација, мада је то технички изазов изван оквира овог чланка; морате знати о именима путања и тачним локацијама програма, што може бити и досадно, а и тешко. Уместо тога, користите методе повезивања датотека које су описане у главном тексту.

Промена асоцијације датотека

Када желите да отворите неки фајл помоћу одређеног програма, морате употребити Open With команду. То фунционише овако:

1. Десни клик на фајл.

На пример, желите да отворите HTML (неку веб страницу) документ у уређивачу веб странице, а не у веб прегледачу.

2. У падајућој листи изаберите Open With.

Појављује се подмени Open With, илустрован на слици доле. На слици видите да је Internet Explorer програм повезан са датотеком. Наведени су и други, слични програми.

Open With

Шта желите да урадите са датотеком?

Ако вам је само циљ да отворите датотеку помоћу другог програма, изаберите програм са листе. У супротном, наставите:

3. Изаберите Choose Another App команду са листе.

Наредба је приказана на слици горе. Након што изаберете команду, видећете листу апликација за које је Windows убеђен да могу отворити датотеку.

4. Означите квачицом квадратић поред Always Use This App to Open [име екстензије] Files.

На пример: Always Use This App to Open .html Files.

Ова поставка мења асоцијацију датотека у било који програм („апликацију“) који изаберете са листе. Када апликација коју желите није наведена, пређите на корак 5:

5. Ако жељени програм није приказан на листи, изаберите More Apps; у супротном, пређите на корак 6.

Видећете проширену листу са додатним програмима.

Којим програмом да отворим датотеку?

6. Одаберите програм за отварање дате датотеке.

Програм отвара датотеку, али се такође мења и асоцијација датотека тако да тај изабрани програм у будућности увек отвара ту датотеку – и све друге датотеке са истом екстензијом или типом датотеке.

Да бисте поново повезали датотеку са њеним оригиналним програмом, поновите ове кораке и изаберите тај програм у 6. кораку.

Упозорење! Ново инсталирани софтвер може променити асоцијације датотека! Можда ће вас током процеса инсталације питати о асоцијацијама. Обратите пажњу на ту поруку, али схватите да увек можете променити асоцијацију као што је описано у овом одељку.

Суочавање са непознатим врстама датотека

Ако покушате да отворите фајл који није повезан (нема File association) Windows постаје узнемирен и анксиозан, уместо да лепо призна да ту екстензију не познаје. Али не, уместо да прикаже стварну срамоту, Windows приказује оквир за дијалог, приказан на слици доле.

Ево шта ћете да урадите:

1. Немојте кликнути на OK; једноставно затворите прозор.

Мртав сам озбиљан. Ако датотека није повезана ни са чим, рачунар је не може отворити. Можете покушати да погледате у Windows Store-у, као што дијалошки оквир сугерише (погледајте слику горе), али бољи приступ је питати извор шта да ради са датотеком.

На пример, када примите непознату датотеку као прилог или атачмент е -поште, а ви лепо одговорите на поруку и затражите да пошиљалац поново пошаље прилог у уобичајеном формату датотеке. То је најбоље што можете учинити.

Хинт

»» Ако датотеку пронађете на чврстом диску рачунара, оставите је, не тражи ‘леба. Можда је у функцији другом важном програму, а у том случају и не треба да покушавате да је отворите.

»» Можете покушати да претражите интернет укуцавајући тип датотеке, само да видите шта се дешава. То ће вам помоћи да проверите да се којим случајем та врста фајла не подудара са неким програмом који сте случајно инсталирали а не желите га. Деинсталирајте га у том случају.

»» Уобичајени типови датотека су PNG и JPEG за графику и TXT, HTML, RTF, PDF, и DOC или DOCX за документа. Постоје и други уобичајени типови датотека, јер је рачунарски универзум насељен мноштвом јединствених и прилагођених типова датотека да им се не зна броја, попут звезда на небу. Немојте да вас збуни разноликост.

Уобичајени софтверски проблеми и и њихова решења

Након свих мојих година у решавању проблема или траблшутингу, знам да људи имају гомилу уобичајених питања у вези са апликацијама. Без да будем превише детаљан и да вас давим и преврћем силним теоријским поставкама, у овом одељку дајем вам нека решења за уобичајене софтверске проблеме које сам искусио у годинама иза мене.

„Како могу да зауставим аутоматско покретање неког програма?“  

Истини за вољу, Windows вам омогућава да одаберете програме које желите да покренете одмах након што се улогујете, то му морамо признати. Али само неке програме можете сами подесити док Windows остале сам аутоматски покреће. Ако желите да не дозволите Windows-у да сам покреће програме, морате да претражите неколико локација да бисте пронашли програм за који желите да убијете и спречите га да се сам учитава при покретању рачунара. Те локације су:

» Скривени Startup мени задржан из старијих верзија Windows-а

»» Run Once тастер у регистру

»»» Други, још један Run Once кључ у регистру

Ни на једно од ових места није лако доћи, али је долазак вредан сваке паре, само да се види да ли досадни програм вреба на тој локацији.

Стари Startup мени  

Пре много и много година, Windows-ов Start мени нам је приказивао категорије, од којих је једна носила назив Startup или Покретање. Ставке (пречице до програма) стављене у Startup мени покренуле су се аутоматски након што сте се улоговали у Windows, што значи и да су се програми чије су оне биле пречице аутоматски покретали. Ова локација и даље постоји, али је скривена. Да бисте стигли тамо, следите ове кораке:

Локација старог Startup менија

1. Притисните Win+E да отворите File Explorer прозор.

2. Изаберите This PC са леве стране.

3. Укуцајте следећу путању у оквир за адресу File Explorer-а:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\

Унесите текст тачно онако како сам вам приказао овде. Ове „\“ су обрнуте косе црте (backslash), а не обичне косе црте (forward slashes).

4. Притисните сада Enter.

Видећете Start мени фолдер који се раније приказивао у  Start менију као All Programs листа. Неки од програма и даље лукаво може користити ову локацију за инсталирање пречица.

5. Отворите Startup фолдер.

Пречице у овој фасцикли упућују на програме који се аутоматски покрећу након што се пријавите у Windows.

6. Избришите иконе пречица програма да бисте спречили њихово аутоматско покретање.

Брисањем пречице не деинсталирате програм.

Имајте на уму да неки програми морају да се покрену када се пријавите како би вам њихове функције биле доступне. Ови програми укључују програме са пречицама на тастатури, антивирусни софтвер.

Друга локација

Друга локација за тражење програма за аутоматско покретање је у вашој личној фасцикли. Да бисте приступили тој фасцикли, унесите следећу путању у адресно поље File Explorer-а:

%USERPROFILE%\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Ова линија се убацује између Menu / и Programs и зато упишите цело име путање да бисте дошли до одговарајућег фолдера. Ако видите неке пречице у тој фасцикли, а те пречице представљају програме за које не желите да се аутоматски покрећу, избришите их.

Run Once кључ у регистру (Registry-ју) 

Подмуклост и жеља Windows-а да покреће програме без вашег знања немају граница. Због тога поставља команде за покретање програма при учитавању система не у стари Start мени, већ у регистар. Да бисте приступили овој тајној локацији, следите ове кораке:

Кораци

1. Притисните Win+R да дозовете Run дијалог.

2. Куцајте regedit па клик на OK дугме.

3. Ако се појави UAC упозорење, кликните на Yes да наставите.

Покреће се уређивач регистра (Registry Editor). Едитор садржи Windows поставке и друге информације, од којих се већина може мењати и уређивати коришћењем других функција у систему Windows. Ипак, људи и даље мисле да је радити са регистром боље.

4. Отворите следећи кључ регистра:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run

Отварајте сваки фолдер овим редом: Почните са HKEY, а онда отворите

SOFTWARE па Microsoft. CurrentVersion је једна реч.

У фолдеру Run наведени су кључеви који представљају програме који се аутоматски покрећу у Windows-у. Многи од ових програма су сервиси, који раде у позадини подржавајући услуге попут складишта у облаку (cloud storage) и ажурирање софтвера.

5. Да бисте уклонили ставку из Run директоријума, кликните на њу десним тастером миша и изаберите команду Delete. Кликните на дугме Yes да бисте потврдили.

RunOnce унос

6. Проверите RunOnce унос.

То је следећи кључ на листи.

7. Проверите и current user кључ:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run

и

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\RunOnce

Будите опрезни при петљању са регистром. Ако случајно избришете или промените нешто важно, рачунар неће радити исправно. Решење је покретање System Restore програма (Опоравак система) који опоравља старе поставке регистра. Погледајте чланак „System Restore – како га ручно поставити“ за детаље о враћању система.

„Морам да покренем овај старији програм“ 

Један од многих траблшутерс алата доступних у Windows-у дизајниран је да тражи и решава проблеме са старијим апликацијама. Као и са било којим софтвером за решавање проблема, и овај траблшутер је понекад сјајан, а понекад добрано глуп. Ево како да га испробате:

Compatibility troubleshooter

1. Отворите Control Panel.

Притисните Win и изаберите Control Panel опцију горе.

2. Изаберите Programs.

3. Испод Programs and Features наслова, изаберите линк Run Programs Made for Previous Versions of Windows. Program Compatibility troubleshooter прозор се појављује.

4. Клик на Next дугме. Појавиће се листа инсталираних програма. Ваш посао је да са листе изаберете програм са којим имате проблема.

5. Одаберите програм који прави проблеме.

Ако програм није на листи, изаберите Not Listed. Помоћу Browse дугмета на следећој страници лоцирајте програм. Дијалошки оквир Browse не опрашта; да бисте наставили, морате тачно знати где се датотека налази и њено име.

6. Клик на Next дугме.

Затим ћете морати да или тестирате или решите проблеме са програмом.

7. Клик на Try Recommended Setting дугме.

Програм је проверен. Ако сте већ испробали овај корак, изаберите другу ставку, Troubleshoot Program и наставите са покретањем чаробњака.

Test the Program

8. Клик на Test the Program дугме.

Треба да потврдите да су поправке успеле.

9. Затворите прозор програма (ако се отворио) и назад у Troubleshooter-у кликните на дугме Next.

10. Одаберите опцију која најближе описује искуство које сте имали док сте покретали програм.

Опције су

Yes, save these settings for the program

No, try again using different settings

No, report the program to Microsoft and check online for a solution

11. Наставите са чаробњаком.

У овом тренутку даљи кораци зависе од резултата траблшутера.

ПОКРЕТАЊЕ СТАРИЈИХ ПРОГРАМА

Windows 10 је најзад подвукао црвену линију што се тиче компатибилности за древне ДОС програме и ранији Windows софтвер. Док сте некако и могли да натерате Windows да покреће старији софтвер у претходним његовим верзијама, Windows 10 коначно одустаје.

Најбољи начин за покретање старијег софтвера је опонашање DOS-а или Windows-а на рачунару. Пробајте емулатор DOSBox, који је доступан бесплатно на DOSBox сајту.

„Овај програм је покварен!“ 

Неки програми имају уграђене функције самопоправке (built-in repair). Да бисте проверили да ли је ова функција доступна у датом програму, морате прво покушати да деинсталирате програм. Да, да, звучи застрашујуће, али тако процес функционише.

Пратите ова упутства:

1. Притисните Win+X да отворите брзи мени.

2. Изаберите Apps and Features.

 Apps and Features прозор се отвара. Он је део Settings aplikacije.

3. Изаберите програм који желите да поправите или модификујете.

На пример, Microsoft Office.

4. Клик на Modify дугме.

Ако нема дугмета Modify, кликните на дугме Uninstall. Запамтите да тражите Repair опцију. Не настављајте са уклањањем програма ако се опција Repair не појави. У том случају одаберите Cancel.

5. Наставите са поправком програма.

Кораци након ове тачке варирају.

На пример, када притиснете дугме Modify за Microsoft Office, приказаће се дијалошки оквир Repair, слично ономе што је приказано на слици доле. Одаберите Quick Repair да бисте наставили са поправкама које апликација може одрадити.

„Како могу да уклоним recently opened file листу?“  

Датотека је можда нестала, избрисана и мртва без могућности опоравка, али се њено име и даље тврдоглаво појављује у једном од оних Recently Opened Files менија. Из неког разлога, овај проблем љути људе више него било шта друго!

Званични назив листе недавних датотека је MRU листа. Windows је скраћеница за most recently used – последње коришћено, а Windows садржи мноштво MRU листа.

У Microsoft Office-у можете уклонити ставку са MRU листе тако што ћете десним тастером миша кликнути на њен унос: Изаберите команду Remove from List.

У другим апликацијама ћете можда морати директно да уредите MRU листу. За брисање листа користите Registry Editor. Пратите ове кораке:

Брисање из MRU

1. Забележите име датотеке коју желите да избришете из MRU.

2. Притисните Win+R да отворите Run дијалог.

3. Укуцајте regedit па притисните Enter.

4. Ако се појави сигурносно упозорење, кликните на Yes дугме, укуцајте администраторску лозинку, или кликните на Continue тастер.

 Registry Editor се отвара.

5. Притисните Ctrl+F да дозовете Find дијалог.

6. У Find пољу, укуцајте име фајла којег желите да обришете, па онда Enter.

 Registry трага за тим фајлом.

Желите да будете сигурни да се име датотеке налази на MRU листи. На слици доле видите MRU листу за програм Paint. Његов кључ носи наслов Recent File List, што је главни траг да гледате листу недавно отворених датотека у програму Paint.

MRU у Регистру; Пуна путања до Недавно отворених фајлова; Клик на Delete – Обриши

Брисање уноса из базе Регистра

7. Када пронађете име датотеке, избришите унос из регистра.

Десним тастером миша на кључ, као што је приказано на слици горе. Одаберите Delete и кликните на дугме Yes да бисте потврдили.

Промена неће бити видљива док не затворите Registry Editor прозор и поново не отворите апликацију у којој је наведена датотека која недостаје.

  

  

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }