Шопска салата – порекло назива популарне салате

Објави Душко

Шопска салата је једна од оних освежавајућих салата у којој сте сигурно небројено пута уживали. Када конобар почне да набраја многобројне салате са јеловника, сигурно се често брзо одлучите за њу без размишљања.

Али да ли сте се икада запитали, одакле тај назив – шопска салата?

www.duskovokic.com - Шопска салата

➪➪➪ Вишак килограма – како да скинем килограме

Одакле потиче назив?

Порекло назива

Где је тачно шопска салата настала, право је питање за дискусију. Оно што је поуздано јесте да је добила назив по Шопима, народу који је обитавао на подручју Шоплук, у близини бугарског главног града Софије. Једни верују да је зато шопска салата бугарско јело. 

Али ту није крај.

Историјске белешке

Иако још један аргумент да је ова салата бугарска гласи да састојци својим бојама личе на заставу ове државе, житељи југоисточне Србије се не би сложили. Окренимо се сада историјским белешкама. Јован Цвијић, наш познати географ и етнолог, записао је да је у подручје Шоплука улазила како западна Бугарска, тако и југоисточна Србија (наиме Димитровград и Босилеград), али и источна Северна Македонија. 

Било како било, шопска салата је веома популарна на трпезама широм Балкана, али се може запазити у чешкој и чак у пољској кухињи. Да је миљеница међу хладним салатама, потврђено је и 2014. године када је изгласана као најпопуларније јело у иницијативи Укуси Европе (A Taste of Europe).

Српска или шопска салата?

Можда у први мах и не можете рећи која је разлика између ове две салате, што и не изненађује јер је разлика само у једном састојку – сиру. Наиме, у шопску салату иде нарендани масни бели сир, док га у српској нема. Ако идете даље у вашим кулинарским маштаријама, па из српске избаците краставце, добићете мексичку салсу (pico di gallo).

Рецепт за шопску је крајње једноставан. Поред већ поменутог сира, иде парадајз, краставац, свежа или печена паприка (у зависности од географског подручја) и лук. Све лепо засолите по укусу, додате першун, а затим прелијете уљем и сирћетом. И готово!

➪➪➪ Кошер храна – шта је то?

Неке домаћице стављају и љућу паприку, али то опет све зависи од укуса, а рецепт се по неким ситницама разликује од места до места. Али оно што је свуда исто је да ова салата сјајно иде уз сва меса са жара или чак као самостално јело, такозвана оброк-салата.

Категорије: Угоститељство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }