Шта је Web дизајн? Због чега је важан за Web Development?

Објави Душко

Веб дизајн је уметност планирања и уређења садржаја на веб локацији тако да се може делити и приступати на мрежи са светом. Комбинација естетских и функционалних елемената, веб дизајн је оно што одређује изглед веб странице – као што су њене боје, фонтови и графика – као и обликовање структуре сајта и корисничког доживљаја.

Данас је креирање веб странице један од стубова присуства на мрежи. Због тога је свет веб дизајна динамичан као и увек. Стално се развија, укључујући мобилне апликације и дизајн корисничког интерфејса, како би задовољио растуће потребе власника веб локација и посетилаца.

Кратка историја Web дизајна

Најраније веб странице, почевши од 1991. године, нису биле „дизајниране“ да обраћају посебну пажњу на изглед. Били су то чланци које су истраживачи писали за друге истраживаче, а све што је било важно је био садржај и везе. Али, како је Веб постао све више коришћен средином деведесетих, изглед страница је постао важан. Људи који су их стварали били су компјутерски штребери и више су били заинтересовани за експериментисање са новом технологијом него за естетику. Слике су имале већу улогу, а листе и табеле су организовале информације. JavaScript постаје доступан, али су га људи третирали више као играчку него као алат за дизајн.

Интернет се први пут појавио 1969. године као средство за размену података путем рачунара. Његови почеци везани су стриктно за употребу у америчкој војсци. Тек се касније интернет проширио прво на америчке универзитете, а затим се проширио и на приватне компјутере након појаве електронске поште (e-mail) 1972. године, а затим и са развојем HTML-а као основног програмског језика 1980. године.

Кратка историја Web дизајна

До друге половине деведесетих година, почели су да се појављују комерцијални сајтови. Дизајнери су почели да посвећују више пажње читљивости и  привлачности, а сајтови су почели да користе разноразне анимације. У почетку, једина опција су биле анимиране ГИФ слике. Затим је дошао Adobe Flash, који је омогућио огроман спектар ефеката. Почеле су да се појављују сајтови направљени скоро у потпуности на Flash-у. На страни сервера почеле су да се користе динамичке странице са PHP и CGI. Ово је учинило дизајн још недисциплинованијим, јер су креатори сајта имали већи скуп алата за поигравање.

Интернет на размеђи векова

Почетком 21. века појављује се нова идеја: да бисте креирали страницу није потребно само техничко знање, већ и стручност у визуелном дизајну. CSS2 је био доступан од 1998. године, омогућавајући важан принцип раздвајања изгледа и садржаја. Креатори страница су имали много бољу контролу над постављањем и изгледом сваког елемента.

Дизајнери су схватили да превише материјала на страници или превише представља оптерећење за читаоца. Садржај је подељен на више страница, са менијима и табелама за навигацију. Почетна страница је постајала све важнија, често са мало садржаја, али је усмеравала гледаоце на друге странице. Трепћући текст и светле боје почели су да уступају место пригушенијим дизајном.

Све брже везе, бржи процесори и монитори са више пиксела дају крила дизајнерима. Популарност графика и анимација високе резолуције расте. Обрасци са више колона и бочне траке искористили су предности већих екрана. Људи све гласније причају о “Web 2.0” за странице са интерактивним и прилагођеним функцијама.

Мобилни Web касних 2000-тих

iPhone долази и уводи револуцију 2007. У почетку тихо и без неког већег утицаја, начин на који људи користе интернет у потпуности се мења. Декларација Стива Џобса у којој изјављује да не подржава Flash врши колосалан утицај. Adobe-ов софтвер показује прве знаке старења и прве проблеме. Будући да није W3C стандард већ власнички плагин, омогућава појаву других технологија. 

Значај претраживача рапидно расте, а Flash за њих није видљив. Иако терминологија „оптимизација за претраживаче“ још није заживела, власници сајтова су ипак желели да се њихове странице виде. Некако у исто време, садржај се креира уз помоћ HTML-a смањујући употребу Flash-а. Након деценију и више, Flash је мртав.

Сајтови постају све инерактивнији захваљујући Ajax-у, техници која омогућава ажурирање страница „in place“ написаној у JavaScript-у. Сада су мале промене као одговор на кориснички унос постале могуће без поновног учитавања целе странице. О Web апликацијама је коначно било могуће говорити на смислен начин. 

Развој Web дизајна од 2010. до данас

Уређаји који чине више од половине приступа веб страницама у свету од 2010. су мобилне платформе. Сајтови морају добро да се виде и на малим и на великим екранима. Неко време у понуди је био приступ са две верзије странице. Међутим, ово је била главобоља за одржавање, а људи који примају везе могли су се наћи на погрешној страници за своју машину. Ови проблеми су довели до респонзивног дизајна као бољег решења.

Са респонзивним дизајном, иста страница је доступна свим уређајима, JavaScript и CSS конфигуришу страницу за хардвер на којем ради. Издавање HTML5 и CSS3 је помогло у овом настојању тако што је у први план ставио још један важан принцип: одвајање модела објекта документа (document object model DOM) од садржаја и изгледа. Могућност самосталног управљања DOM-ом помогла је да се креирају дизајни страница који раде са било којим садржајем и могу прилагодити његов изглед по потреби.

Будући трендови Web дизајна

Један од најновијих трендова је смањивање разлика између фронтенд и бекенд програмирања. Многи сајтови сада покрећу JavaScript  на серверу као и у претраживачу, уз веома блиску интеракцију. Разлика између веб локације и мобилне апликације је замагљена, а било која врста клијента често може да ради ван мреже и да ухвати корак са сервером када има везу.

Како год се трендови дизајна развијали, ми ћемо бити уз вас да креирамо изглед и функције за ваш сајт, онако како ви то желите. Ми правимо сајтове који вама праве новац. Контактирајте нас.

Категорије: Web дизајн

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }