Стари рачунар – Како га убрзати

Објави Душко

Стари рачунар којег имате није оно што је некад био. Више није младо и умиљато куче. Недостаје му тај зипер, та бескрајна енергија коју је некад имао.

www.duskovokic.com - Стари рачунар: како га убрзати

Сада се ваш систем више понаша као стари, олињали и запуштени пас. Не вуче вас док га изводите у шетњу – већ ви њега вучете. Нестало је снаге и енергије. Да, то се дешава и кућним љубимцима и рачунарима. У нашој култури изгледа да се дивимо стварима које су брзе, полетне и пуне живота. Једном када ваш рачунар изгуби те квалитете, знаћете да је време за мало оживљавања.

Човече, ала је твој рачунар је спор!

Да ли рачунар спорије ради током времена? Одговор је не. Перформансе могу да се умање, може деловати да рачунар ради спорије, али електроника рачунара заправо ради једнако брзо као и исти рачунар годинама раније. Оно што се, међутим, мења је искуство рачунара. Као што је Индијана Џонс једном рекао: „Нису то године, душо, то је километража“.

Overclocking

»» Не варајте се. Не постоје тајне, ни мале ни велике, за побољшање перформанси рачунара. Нема на вашем рачунару скривени код за брзи режим или тајни прекидач за хиперпогон. Све компоненте су дизајниране да добро функционишу заједно, па чак и ако бисте могли убрзати неки аспект рачунара, то можда неће утицати на укупне перформансе.

»» Трик који рачунарски ентузијасти користе да убрзају своје рачунаре је нешто што се зове overclocking: Они модификују фирмвер рачунара како би повећали брзину процесора. У неким случајевима повећање брзине утиче на перформансе, али може изазвати друге проблеме, укључујући и сагоревање процесора. Не верујем да је оверклокинг ваљано решење за старији, спорији рачунар. Може бити да ће убрзати нови, али тај нови је већ довољно брз самим тим што је нови.

Шта то значи кад кажемо да је нешто споро?

Ваш рачунар је заузета зверка. Чак и када не радите ништа и чини вам се да Windows мирује, одвија се много активности. Ажурирања, нови софтвер, нови хардвер и још ажурирања и временом се круне перформансе система. То је природно и очекивано.

Чак и да никада нисте променили нешто на свом рачунару, да никада нисте нешто чачнули, с временом ће он изгледати спорије. То је зато што нови рачунари имају бољи хардвер, брже процесоре и више меморије. Релативно говорећи, ваша некада моћна звер сада је само убога зверчица.

Рачунар ће временом успорити, то сви знамо и због тога нико није изненађен. Оно што забрињава је када рачунар нагло постаје спор, без видљивог разлога. Ја то зовем шта-му-би-одједном синдром. Ова ситуација захтева пажњу јер указује на проблем који можете и морате да решите. Такође можете проверити да ли су присутни уобичајени кривци, попут шпијунског софтвера и цурења меморије. Погледајте следећа два одељка.

Па шта ако је стар, нећемо га ваљда убити

»» Стари рачунари су спори. Очекивано, зар не?

»» Већина рачунара траје добрих четири до шест година. Ако га редовно одржавате и замените неке делове (чврсти диск, меморија), можете продужити живот вашем паћенику и сапатнику за неколико година, пар месеци више или мање. На крају ће вам опет требати нови рачунар, како год да окренете.

»» Још један проблем са старијим рачунарима је софтвер. Након неког времена Microsoft престаје да подржава старије верзије Windows-а. Сигурносне закрпе се више не шаљу и нису доступне, што представља велики безбедносни ризик. Ваши стари програми можда неће бити више компатибилни са новијим верзијама. Ова питања такође наводе на потребу куповине новог рачунара.

»» Једно место где ћете вероватно најпре приметити заостајање у перформансама је пребацивање између отворених програма. Ако откријете малу паузу док отварате следећи програм, меморија је дефинитивно постала спора. Решење је инсталирање више меморије. Погледајте каснији одељак „Додавање више РАМ -а“.

Уклањање накупљеног шпијунског софтвера – spyware-а

Један од главних негативаца у овој нашој спорорачунарској мелодрами је шпијунски софтвер или спајвер. Можда рачунар неће изненада успорити или престати са радом због спајвера, то нико ни не тврди, али ако приметите смањење перформанси и успоравање система у кратком временском периоду, можете се кладити да имате систем препун нежељених програма.

Антиспајвер у Windows-у

»» Windows Defender је дизајниран за проналажење и уклањање шпијунског софтвера. Требало би да буде стално укључен и да су му активни сви безбедносни штитови у Windows-у 10. За детаље о Windows Defender антивирусу и антиспајверу погледајте мој чланак „Злонамерни софтвер – Како се одбранити“.

Third-party антиспајвери

»» Такође можете покренути програме за заштиту од шпијунирања других произвођача, посебно ако откријете да Windows Defender не ради посао како треба. Ово се може десити само у случају ако желите да се надмудрујете са хакерима или посећујете непознате и опасне вебсајтове. Али, будимо искрени, у том случају су вам потребни не само бољи антивирус и фајервол, већ и много, много среће. Оно што већина (паметних, сиц!) људи не ради.

»» Упечатљив знак инфекције спајвером може се пронаћи надгледањем ресурса у Task Manager и Resource Manager прозорима. У Task Manager-у на Processes картици употребите CPU колону да бисте сортирали листу програма. Шпијунски софтвер попуњава горњи део те листе, ометајући снагу вашег рачунара. Resource Manager такође се може користити за надгледање одређених програма који убрзавају темпо вашег рачунара. За детаље погледајте чланак „Перформансе и ресурси Windows 10 рачунара“.

Стари рачунар – Цурење меморије

Цурење меморије или memory leak троши меморију доступну унутар рачунара. Будући да може исцрпити доступну системску меморију током рада апликације, цурење меморије је често узрок или фактор старења софтвера. То је заиста софтверска ствар: Програм, било злонамерни софтвер или обичан баг, само гута РАМ. Решење је убити програм и престати га користити док се не пронађе надоградња или замена.

Најбољи ресурс за проналажење цурења меморије је Resource Monitor алатка. Картица Memory у Resource Monitor-у приказује потрошњу меморије која се временом све више повећава. То је један од знакова цурења меморије.

Стари рачунар – Убрзајте свој рачунар

Стари виц каже да можете повећати брзину рачунара ако га прикључите на извор напајања са већим напоном. Ха-ха. Када бисмо у ово поверовали, била би тачна дефиниција да је рачунар уређај који сједињује вештачку интелигенцију са природним глупостима. Наравно, овај трик не функционише и били бисте глупи да га покушате. То је зато што постоје реалније методе за побољшање перформанси рачунара и за решавање спорог рада старијих рачунара. Нека ваш стари рачунар постане млад.

Стари рачунар – Одржавање

У Windows-у 10 већина послова одржавања система се врши аутоматски. Ове активности укључују

»» Прављење резервних копија

»» Инсталирање надоградњи система

»» Покретање антималвер софтвера (Windows Defender)

»» Оптимизација уређаја за масовну меморију

»» Провера грешака на уређајима за масовно складиштење

Можете бити сигурни да ће сваки од ових послова бити ваљано одрађен; свака од ових тема обрађена је на другом месту у неком од мојих чланака. Приметићете да се многа од ових питања баве уређајима за масовну меморију. То је зато што другим деловима рачунара није потребно чишћење. Па, осим ако чишћењем не сматрате брисање монитора или усисавање прашине у кућишту, али то је све.

Хинт

»» Ако ваш рачунар, посебно лаптоп или таблет, има екран осетљив на додир, уверите се да користите одговарајуће средство за чишћење. Избегавајте употребу абразивних хемикалија, попут амонијака или алкохола.

»» Усисавање вентилационих отвора на рачунару добра је ствар која помаже циркулацији ваздуха и одржава кућиште хладним. Ако имате кућне љубимце, усисавајте отворе отприлике на сваких месец дана.

»» Такође можете очистити унутрашњост кућишта, али то не треба да вам буде рутинска ствар. Малим усисивачем за рачунаре или лименком компресованог ваздуха чистите прашину унутар кућишта можда једном годишње или кад год извршите унутрашњу надоградњу.

Стари рачунар – Надоградња чврстог диска

Тврди диск је ротирајући уређај. Окреће се. Има покретне делове. Пошто је у покрету, чврсти диск је вероватно прва ствар на рачунару која ће да се поквари и треба га заменити. Не морате редовно да мењате чврсти диск, али то на крају може вашем рачунару дати више простора за складиштење, као и већу брзину, ако се одлучите на замену из тих разлога.

Шкрипање старих кочница

»» Чујете ли чврсти диск? Не мислим при том на буку сличну јурњави веверица по сувом лишћу коју ствара већина чврстих дискова када приступају информацијама. Не, мислим на нешто налик на шкрипаве звукове – попут старих кочница на аутомобилу, или на звуке који подсећају на кликтање или дробљење. Ова бука значи да су лежајеви чврстог диска или носач глава можда вриснули, и да је диск одсвирао своје, по оној народној: путуј диску, не брини за кућиште.

»» Поготово ако видите Windows disk read грешке, размислите о надоградњи чврстог диска. При крају је, на жалост.

»» Најбоља ствар коју можете урадити да се осигурате од катастрофе у случају отказа чврстог диска је да направите резервну копију својих ствари.

»» Такође погледајте мој чланак „Складишни простор рачунара – Како га повећати“ за детаље о замени чврстих дискова.

»» Проблеми са чврстим диском обухваћени у овом одељку не односе се на SSD (solid state).

НАДОГРАДЊА КОЈА СЕ МОРА ИЗБЕГАВАТИ

Могуће је заменити чврсти диск и надоградити меморију, али шта је са процесором рачунара? Можете ли само прикључити бржи процесор и завршити с тим? Одговор је не.

Процесор је уско везан за матичну плочу рачунара, као и за другу електронику у систему. Не можете тек тако и лако заменити процесор без замене матичне плоче, што додаје велике трошкове процесу. Чак и ако можете пронаћи бржи, компатибилни процесор, цена је стратосферска. Много је јефтиније и далеко ефикасније надоградити меморију.

Уназад неколико година, неки рачунари су продавани на основу тога што имају надоградиви слот за процесор. Овај тренд је брзо изумро. То је зато што тада, као и сада, ако заиста желите бржи процесор, купите потпуно нови рачунар. То је најбољи начин да га набавите, Не возите нови мерцедес по старом излокваном путу.

Стари рачунар – Додавање више RAM-а

Најбољи, најбржи и најјефтинији начин надоградње рачунара је додавање више меморије. Кад смо већ код тога, замените инсталирану меморију бржом меморијом. Често су обе ове активности исте.

Ваш рачунар је већ дошао са одређеном количином RAM-а – вероватно 4 GB. Ако повећате тај износ, дајете Windows-у и вашим програмима огромне количине простора да продишу и рашире своја крила. Верујте ми: Рачунари воле више меморије.

Надоградња са 4 GB на 8 GB или чак 16 GB релативно је једноставна. Постојеће меморијске модуле замењујете новијим. Мој чланак „Проблеми из унутрашњости“ нуди детаље. Посао можете обавити сами или запослити неког другог.

Чланак „Проблеми из унутрашњости“ такође излистава трговце интернетске меморије ради куповине и надоградње RAM-а на вашем рачунару. Ове веб странице садрже софтвер за скенирање којим можете да одредите која је врста меморије најбоља за ваш рачунар и пружитају вам листу опција надоградње.

Стари рачунар – Укључивање ReadyBoost функције

Јефтинија надоградња хардвера која је и даље прилично ефикасна је употреба Windows ReadyBoost технологије за побољшање перформанси чврстог диска. ReadyBoost функционише тако што допуњава системску меморију и приступ масовној меморији делом брзе флеш меморије са USB флеш диска.

Да би ReadyBoost радио, потребан вам је флеш уређај или медијска картица капацитета између 256 MB и 32 GB. Даље, препоручујем да користите USB 3.0 флеш диск и прикључите га на USB 3.0 порт на задњој страни рачунара. Најбоље је користити задњу страну јер је овај драјв намењен само за ReadyBoost; нећете и немојте га користити ни за шта друго.

ReadyBoost

Након што сте набавили флеш диск, следите ове кораке да бисте користили ReadyBoost на рачунару:

1. Утакните флеш диск у USB порт на рачунару.

Можда ћете видети AutoPlay обавештење. Одбаците га, али ако видите ReadyBoost опцију, изаберите је као пречицу.

2. Притисните Win+E да отворите File Explorer прозор.

3. Изаберите This PC са списка на левој страни прозора.

Видећете преглед свих уређаја за складиштење на вашем рачунару. Један од наведених уређаја је флеш диск који сте управо уметнули.

4. Десни клик на иконицу флеш диска у This PC прозору.

5. Изаберите Properties команду.

6. У Properties дијалогу диска кликните на ReadyBoost картицу.

Ако не видите ReadyBoost картицу, технологија флеш диска није компатибилна са ReadyBoost-ом. Ако јесте, видећете поставке сличне онима приказаним на слици доле.

www.duskovokic.com - Стари рачунар: ReadyBoost картица.

7. Изаберите опцију Use This Device.

Остале приказане поставке не захтевају даље измене.

8. Клик на OK.

До осам флешева на једном рачунару

Ваш рачунар одмах почиње да користи флеш диск за побољшање перформанси. Немојте се узнемирити ако Capacity графика у This PC прозору постане црвена. То је подешавање које желите; скоро све складиште флеш диска користи се за побољшање перформанси рачунара.

На слици горе видите да флеш диск који сам прикључио на мој лаптоп подржава ReadyBoost, али не може да користи ту технологију. Разлог је што мом лаптопу не треба, довољно је брз и без ReadyBoost-а, као што и пише у објашњењу.

»» За још више перформанси, размислите о додавању другог флеш диска на рачунар и посвећивању истог ReadyBoost-у.

»» Са ReadyBoost-ом можете користити чак осам флеш дискова на једном рачунару.

Стари рачунар – Подешавање броја процесора

Ваш рачунар највероватније има процесор који има више језгара. Или можете чак имати више од једног процесора у кућишту. Требали бисте потврдити да Windows користи све предности додатне процесорске моћи постављањем броја процесора доступних за Windows.

Подешавање броја процесора може помоћи у побољшању перформанси вашег рачунара, а можда и неће. Не боли ако покушате у сваком случају. Пратите ове кораке:

Број процесора – кораци

1. Притисните Win+R да отворите Run дијалог.

2. Укуцајте msconfig па притисните Enter.

3. У System Configuration прозору, клик на Boot картицу.

4. Клик на Advanced Options дугме.

Појављује се BOOT Advanced Options дијалог, као што је приказано на слици доле.

5. Чекирајте квадратић поред Number of Processors.

6. Одаберите највећи број из менија.

Највећи број је случајно број процесорских језгара у вашем рачунару(!).

7. Клик на OK да затворите BOOT Advanced Options дијалог.

8. Клик на OK да затворите System Configuration прозор.

9. Клик на Restart Now.

Windows се рестартује како би промене ступиле на снагу и имале ефекта.

Повећање перформанси вашег рачунара постављањем одговарајућег броја процесора можда неће бити тако приметно, сигурно не драматично. Али барем следећи ове кораке, осигуравате да Windows користи хардвер рачунара боље него раније.

Има ли ово ефекта?

»» Да бисте потврдили да промена има ефекта, поновите кораке 1 до 4 у овом одељку. Ако број подешених процесора остане онакав каквим сте га променили (у кораку 7), онда је успело.

»» Ова измена физички не мења број процесора унутар рачунара, већ само усмерава Windows да их ефикасније користи.

Стари рачунар – Онемогућавање позадинских сервиса или услуга

Позадински или background сервиси раде сво време. Већина тих сервиса или услуга су неопходни, али неки можда и нису. Можете онемогућити те позадинске услуге да бисте видели благо повећање перформанси, иако је задатак мало технички и захтева одређено знање и разумевање.

Табела доле наводи гомилу услуга које покреће Windows. Можда ћете моћи да онемогућите неке или све ове услуге како бисте побољшали перформансе рачунара, процените сами.

www.duskovokic.com - Стари рачунар: Сервиси које можете онемогућити у Windows 10.

Онемогућавање сервиса – кораци

Да бисте онемогућили услугу, следите ове кораке:

1. Тап на Windows дугме.

2. Укуцајте services

3. Изаберите Services App са листе резултата.

Services конзола се појављује.

4. Лоцирајте сервис који желите да онемогућите.

Користите табелу горе да бисте лакше одлучили које ћете услуге онемогућити.

Кликните на наслов колоне Name да бисте били сигурни да су услуге поређане по абецеди.

5. Двапут кликните на услугу да бисте приказали њен дијалог Properties.

6. Изаберите Disabled као Startup type.

Одабиром Disabled спречавате покретање услуге при покретању рачунара. Запамтите првобитно стање услуге: Automatic или Manual. У случају да морате поново омогућити услугу, требали бисте знати како је конфигурисана пре него што сте је променили.

7. Притисните ОК да бисте потврдили свој избор и затворили оквир за дијалог.

А шта је са компатибилношћу?

Ако сте забринути због компатибилности или да ли ће ваш рачунар правилно радити након онемогућавања услуге, поново покрените Windows. Када се систем покрене, испробајте га неко време како бисте били сигурни да ствари добро функционишу. Затим наставите или, ако постоји проблем, поново омогућите услугу на Automatic или Manual или на било које претходно подешавање.

Завршни кораци

8. Поновите кораке од 5 до 7 ако је потребно.

9. Затворите Services конзолу једном кад сте готови.

Сервиси приказани у табели горе чине само део целокупне листе сервиса који раде на вашем рачунару. Можда ћете моћи безбедно да онемогућите и друге услуге које, конкретно, не би имале негативан утицај на ваш рачунар. Све зависи од тога шта радите са рачунаром и Windows-ом.

Наравно, увек постоји могућност да онемогућавање услуге нема утицаја на рачунар и не узрокује побољшање перформанси. То је случај са многим услугама, због чега и не видите више њих наведених у табели горе.

Ако не ради, вратите на старо

»» Ако онемогућавање услуге узрокује спорији рад рачунара или програме који раде неправилно, поново омогућите услугу.

»» Немојте насумично онемогућавати услуге. Неке су потребне да би рачунар правилно функционисао. Ако приметите нешто чудно након онемогућавања услуге, поново је омогућите.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }