Task Manager – Легално убиство 

Објави Душко

Task Manager је моћан алат препун корисних информација, од тога која је укупна употреба ресурса вашег система до детаљне статистике о сваком процесу.

Овај водич објашњава сваку функцију и технички израз у Task Manager-у.

www.duskovokic.com - Task Manager

У овом чланку, фокусираћу своју пажњу на Task Manager Windows-а 10, иако се велики део тога односи и на Windows 7. Microsoft је стварно, једном и да га похвалим, драматично побољшао Управљач задатака од издавања Windows 7-мице.

Као вишенаменски оперативни систем, Windows може радити много ствари одједном. Чак и када наизглед не покрећете одређени програм, интерно Windows је пун активности. Да бисте видели све ствари које се дешавају, од ваших апликација до било чега што Windows ради, користите Task Manager. Он вам обезбеђује алате за управљање програмима, праћење учинка и контролу сервиса и задатака.

Task Manager – Централизована контрола

Стара верзија Windows-а није нудила истински мултитаскинг. Уместо тога, то је било просто окружење за дељење задатака. Већ тада, преко је био потребан начин да се корисник пребацује између покренутих програма. Пошто је овом раном издању Windows-а недостајала трака задатака, коришћен је Task List прозор, прозор листе задатака, као што је приказано на слици доле.

Task Manager за Виндовс 10 има своје корене и потиче из те једноставне листе задатака. Да, и даље у новом Task Manager-у можете користити прозор за пребацивање задатака, али он је намењен за далеко моћније ствари од тога.

Task Manager: изглед некадашњег  Task List-а.

»» Сваки програм који је покренут у Windows-у сматра се задатком – Task-ом; отуд термин мултитаскинг и назив Task Manager – Управљач задацима.

»» Task List је заменењена Task Manager-ом у оперативном систему Windows 95, који је такође представио траку задатака – taskbar као директнији начин пребацивања са програма на програм.

Task Manager – Покретање 

Windows нуди много начина за покретање Task Manager-а. Да бисте видели Task Manager, притисните комбинацију Ctrl+Shift+Esc, или кликните десним тастером миша на Windows траку задатака и изаберите „Task Manager“. То није тако тешко учинити: притисните леви Ctrl, затим Shift, а онда Esc. Видећете Task Manager прозор, као што је приказано на слици доле.

Task Manager: покретање.

Ако видите умањени Task Manager, приказан лево на слици горе, кликните на шеврон More Details да бисте му приказали цео прозор. Ово поглавље полази од претпоставке да је приказан цео прозор.

Да затворите Task Manager, притисните Esc.

Task Manager хинт

»» Task Manager-у такође можете приступити из Ctrl+Alt+Delete менија: Притисните Ctrl+Alt+Delete и изаберите Task Manager. Ова пречица је корисна када други начини покретања Task Manager не раде.

»» Можете да конфигуришете Task Manager прозор тако да лебди изнад сваког другог прозора на екрану: Изаберите Options ➪ Always On Top са траке Task Manager менија. Ако желите да се Task Manager понаша као и други прозори, одаберите Options ➪ Minimize on Use.

»» Помало уврнут начин отварања Task Manager-а је укуцавање taskmgr у Run дијалог. Притисните Win+R да бисте позвали Run дијалог.

»» Од Windows XP, наредба Ctrl+Alt+Delete почиње да отвара прозор Task Manager-а, док је у MS-DOS-у та иста команда доводила до рестарта рачунара.

Task Manager – Пребацивање између отворених задатака

Најстарија функција Task Manager-a, која датира из првобитне листе задатака, је прелажење са једног програма на други. И даље можете извршити ову операцију. Пратите ове кораке:

1. Притисните Ctrl+Shift+Esc да отворите Task Manager.

2. Клик на Applications страницу.

Излистани програми су програми које сте покренули или прозори које сте отворили, мада се можда неће појавити сви покренути програми.

3. Дупли клик на апликацију на коју желите да пређете.

Свакако да у Windows-у постоје бољи начини за промену програма, као на пример комбинација Алт+Таб или одабир дугмета на траци задатака.

»» Неке апликације садрже под -прозоре, у том случају морате прво отворити главну апликацију: Кликните на шеврон да бисте видели различите прозоре или уносе. Двапут кликните на прозор/унос за промену.

»» Task Manager прозор ће се смањити након преласка на други програм. Ово понашање је подешено у Options менију.

Истражимо Task Manager 

Менаџер задатака или Task Manager има седам картица, од којих се свака бави неким аспектом програма који се изводе на рачунару или употребом ресурса. Ево списка:

Процеси- Processes:

Сви покренути програми се појављују на овој картици у два дела: апликације (ваши програми) и позадински процеси. Листа позадинских процеса укључује и програме који се покрећу са вашег налога, као и Windows процесе.

Перформансе-Performance:

Ова картица приказује графиконе оптерећења ресурса рачунара. То је рефлексија ставки доступних у Performance Monitor прозору.

Историја апликација-App History

Као и на Performance картици, ова картица приказује употребу ресурса за одређене апликације које сте користили у датом периоду.

Покретање-Startup:

Када се нађе у System Configuration (MSCONFIG) прозору, на овој картици су наведени програми за покретање. Програми који се појављују на листи аутоматски се покрећу када се пријавите у Windows.

Корисници-Users:

Такође повезана са Performance картицом, ова картица приказује потрошњу ресурса по кориснику. Обично се на листи приказује само ваш налог, мада и други људи могу да деле исти рачунар.

Детаљи-Details:

Ова картица приказује појединачне задатке везане за програме наведене на Process картици Процес. Погледајте следећи одељак.

Услуге-Services:

На овој картици ћете пронаћи појединачне активности које обављају многи Windows позадински процеси. За више информација погледајте каснији одељак „Уживање у услугама“.

Глобално гледано, Task Manager прозор се често користи у комбинацији са System Configuration-ом (MSCONFIG), као и са Performance и Resource Monitor-ом ради дијагностиковање и решавање проблема са Windows-ом.

»» За информације о MSCONFIG-у погледајте мој чланак „MSCONFIG и Task Manager алати“.

»» Performance Monitor и Resource Monitor ће бити обрађени касније у посебном чланку.

»» Како се Task Manager мењао током година, тако су се мењале и његове картице. Картица Processes раније се звала Applications. Картица Details у Windows 10 Task Manager-у слична је Windows 7 Processes картици. И, као што сам споменуо у овом одељку, Startup картица је једном већ пронађена у MSCONFIG-у.

Повезивање програма са процесима

Постоји (нека тајна) веза између Processes и Details картица у Task Manager-у. Свака ставка наведена као процес повезана је са једном или више ставки наведених као детаљи. Однос можете погледати сами, као што је приказано на слици доле.

Task Manager: повезивање процеса са програмима.

Да бисте истражили конекције на рачунару, следите ове кораке у Task Manager-у:

Десни клик на ставку у Processes картици

Можете изабрати један од својих покренутих програма или неку од безброј апликација и процеса које Windows контролише. Ако ставка може да се прошири, изаберите под -ставку. Погледајте сад ово: Из неког, ко зна којег,  разлога не можете изабрати сам Task Manager, иако и он има повезан унос на картици Details.

Изаберите Go to Details из падајућег менија

Task Manager се пребацује на Details картицу, показујући ми који програм или процес покреће апликацију на чију сам иконицу двапут кликнуо. На пример, са слике горе, када кликнем на Cortana иконицу, видим да Кортану у ствари покреће услужни програм који се зове SearchUI.exe.

Go to Details

Наредбу Go to Details користим на неколико начина и из више разлога. Прво, када желим да знам право име програма а не оно које ми систем приказује, показивање његових детаља је сјајан трик. То је зато што програми не користе увек своје стварне називе програма; Microsoft Word се зове WINWORD. EXE. Друго, верујем да је то директнији начин да се заврши или убије-end/kill процес него да се заврши простим затварањем програма на десктопу, посебно за тврдоглаве програме који неће, па неће, да умру. Погледајте каснији одељак „Заустављање процеса на Details картици“.

Бесмислица Windows-а

Технички гледано, један програм може покренути више процеса. Картица Processes Task Manager-а  је у том погледу погрешно именована. Оно што видите као „процес“ је у ствари програм или апликација. Ставке приказане на Details картици су са друге стране у ствари процеси. Заиста појма немам зашто се Microsoft петља на овај начин са номенклатуром, осим што изгледа да желе да преименују „програме“ за стоне рачунаре да буду што сличнији mobile “apps“-мобилним „апликацијама“, што је тотална бесмислица.

Испитивање свих процеса

Windows покреће заиста много процеса. Сви они су појединачни програми који извршавају задатке за Windows у позадини, као и за програме које сте сами ви покренули а који опет могу да раде и у позадини, као и у предњем плану. Када отворите Details картицу у Task Manager-у, видећете крајње и срамотно неуредан дневник процеса, што никако не служи на част Мајкрософту. Прва асоцијација на ову картицу је: Благи Боже, какав хаос!

Листа процеса делује као нека велика табела: Кликните на заглавље колоне да бисте сортирали листу на основу назива процеса (његовог назива програма), корисника који је власник процеса, броја циклуса CPU-а и других ставки.

Ево неколико занимљивих ствари које можете учинити када испитујете процесе наведене на Details картици Детаљи управитеља задатака:

…рачунар ради споро

»» Да бисте видели због чега рачунар ради споро, помоћу CPU колоне сортирајте листу. Уверите се да се ставке које троше време процесора појављују на врху листе. Једна од њих може бити кривац који троши сву снагу рачунара.

»» Немојте се избезумити ако приметите да вам неки од процеса у мировању користи огромну количину CPU времена – понекад и до 99 одсто. То је за Windows нормално. Разумејте и имајте милости за ову лудачку логику Windows-а која каже: процес мировања система, илити System Idle Process, је оно што рачунар ради када не ради ништа друго, а то што не ради изискује огроман напор, отуд толики труд процесора. То је вероватно зато што рачунар нема свој Facebook налог. Ја другог објашњења немам.

злонамерни софтвер

»» Било је тренутака да сам користио листу у Details картици за проналажење сумњивог злонамерног софтвера. Када бих год наишао на процес којем недостаје опис, стао бих у гард, иако ни то није увек гаранција. Дуплирани уноси такође могу приказивати злонамерни софтвер, али неки Windows процеси (svchost.exe) имају више уноса, па ни то, само по себи, не мора бити знак невоље.

»» Сортирајте листу према user имену да бисте видели које је процесе покренуо Windows (или SYSTEM), који су у власништву вашег налога, а који припадају другим власницима.

»» Да, End Task дугме се користи за заустављање процеса. Не користите ово дугме насумично јер то негативно утиче на Windows.

ПРИЈАТЕЉ ИЛИ НЕПРИЈАТЕЉ: SVCHOST.EXE И RUNDLL32.EXE

Два процеса која вребају на Details картици управитеља задатака често су извор забуне када је у питању решавање проблема са Windows-ом. То су svchost.exe и rundll32.exe програми. Оба су појединачни програми (или процеси) који пружају мноштво услуга у Windows-у. Да, мноштво, и у томе јесте невоља.

Процес svchost.exe покреће више својих копија (или инстанци) у систему Windows. Стога ћете пронаћи неколико svchost.exe уноса наведених на Details картици Task Manager-а.

Програм rundll32.exe покреће програме који се налазе у DLL датотекама. DLL је скраћеница за dynamic link library, заједнички скуп рутина које користи неколико програма у Windows-у. Да би директно покренуо једну од ових рутина, програм rundll32.exe, у складу са својим именом, покреће појединачну DLL датотеку.

Овде настаје велики проблем. Блекхет хакери или други лоши момци воле да именују свој злонамерни софтвер као svchost.exe или rundll32.exe само да вас збуне и наљуте, али о томе ћемо касније.

Уживање у сервисима

Services картица у Task Manager-у описује покренуте услуге. То су задаци које обављају различити процеси приказани на Details картици. Неки процеси могу имати само једну дужност, док са друге стране многи Windows процеси обављају неколико услуга. Ове услуге раде на стварању Windows окружења који вам омогућава несметан рад са вашим омиљеним апликацијама и уживање док користите ваш рачунар.

На пример, један од сервиса ажурира фолдере тако да увек одражава њихов тренутни садржај. Ова услуга или сервис ради непрестано, док се неки други сервиси активирају на захтев (on demand), а трећи се опет могу покренути ручно или на захтев.

Services картица у Управитељу задатака једноставно излистава услуге или сервисе. Можете видети назив услуге, опис и да ли је услуга покренута или заустављена. Више информација је, међутим, доступно у Services конзоли: Кликните на Open Service дугме  да бисте прегледали конзолу и директно управљали различитим услугама.

Services конзола

Services конзола приказана је на слици доле. Сматрајте је само местом за посматрање; немојте самовољно искључивати или покретати сервисе ако заиста не знате чему служе.

Да бисте прегледали неки сервис, двапут кликните на његов унос у конзоли. Видећете  Properties дијалог у коме можете да сервис зауставите, покренете или уредите његов садржај. На пример, онемогућавање Windows Update сервиса због неуспешног ажурирања Windows-а, један је од добрих примера онемогућавања неке услуге (без обзира што тај метод користи командну линију, а не Services конзолу).

Чачни тамо, чачни овамо – до катастрофе

»» Неки заљубљеници у чачкање по рачунарима онемогућавају сервисе које не захтевају њихови рачунари; на пример, сервис који контролише унос додиром на стоном рачунару без монитора са екраном осетљивим на додир, или touch-input сервис. Ова процедура би могла (у теорији) побољшати перформансе, али Windows Update или System Restore ће највероватније поништити промене које је након тога јако досадно поново уносити. Ја лично никада нисам доживео неко веће побољшање перформанси система због његовог „boost-овања“ на овај начин.

Task Manager: Services конзола.

»» Наредба за директно покретање Services је конзоле је

mmc services.msc

mmc је назив програма конзоле за управљање, а services.msc је назив додатка или plug-in-а за конзолу.

Овде задатак, тамо задатак

Поред свих осталих графика и функција, основна сврха Task Manager-а је да управља вашим програмима – конкретно, да се носи са неким програмима који се могу тврдоглаво заглавити или замрзнути или на неки други начин одбити послушност.

Заустављање заглављеног програма

Различити термини се користе за чин или дело када неки програм откаже послушност и заглави се: рушење- crash, прекид- hang, умирање- die и други превише прљави изрази да би се овде поменули. Task Manager користи израз који гласи: Not Responding, који се појављује поред програма на Processes картици када се програм уруши, обеси, обори или умре, шта год.

Да бисте лакше навели на капитулацију програм који не реагује, следите ове кораке:

1. Отворите Task Manager прозор.

Притисните Ctrl+Shift+Esc.

2. На Processes картици, изаберите програм који се не одазива.

3. Кликните на End Task дугме.

Можда ћете видети дијалог који доводи у питање вашу одлуку. У том случају кликните на End Now дугме.

Не плашите се, неће вас ујести отровница ако кликнете на End Now. То дугме само шаље “quit” сигнал програму. Гледајте на то као на директну линију комуникације, посебно када неки од програма не реагује.

End Now дугме

»» End Now дугме ће зауставити било који програм, без обзира да ли он реагује или не.

»» Избегавајте коришћење End Now дугмета да бисте зауставили позадинске процесе и Windows програме наведене на Processes картици Task Manager-а. Уместо тога, онемогућите те задатке на Startup картици. Погледајте каснији одељак „Онемогућавање програма за покретање“.

»» Ако End Now дугме из неког разлога закаже, одјавите се из Windows-а. Не морате поново рестартовати рачунар, одјавом ћете ионако зауставити већину процеса. Ако одјављивање не успе, тек тада рестартујте рачунар.

»» Програми се такође могу заглавити током искључивања Windows-а. Погледајте мој чланак „Проблеми са гашењем рачунара“.

Заустављање процеса на Details картици 

Програми на Processes картици Task Manager-а имају, да то тако кажем, директну везу са процесима на Details картици. За детаљније информације погледајте претходни одељак „Повезивање програма са процесима“, али оно што желим овде да нагласим јесте да картица Details приказује покренуте програме и да има End Task дугме, баш као и Processes картица, а што је обрађено у претходном одељку.

Понекад, кад очајнички желим да прекинем неки глупи програм, следим ове кораке:

1. Десни клик на досадни и тврдоглави програм на Processes картици.

2. Изаберите Go to Details из падајућег менија пречица.

Специфичан процес повезан са одређеним програмом означен је на Details картици.

3. Клик на End Task дугме.

Може се појавити упозорење које вас подсећа да окончање процеса не треба олако схватити.

4. Клик на End Process дугме.

Процес је убијен. Намртво.

Опрез!

Ако насумично и без претходне припреме кликћете на End Process дугме за процесе који вам нису познати, можете учинити ваш рачунар неоперативним. То није тако ужасна ствар, али ћете морати рестартовати Windows (или ресетовати цео рачунар) да бисте повратили контролу.

Онемогућавање програма за покретање

Добар начин за онемогућавање стартап програма је спречавање њиховог покретања. Ова техника је неопходна за позадинске програме и процесе, оне који се аутоматски покрећу када се покрене Windows.

Да бисте видели који се програми покрећу при учитавању система, кликните на Startup картицу у Task Manager-у. Видећете листу позадинских програма који се покрећу након што се пријавите на свој налог, слично листи приказаној на слици доле.

Да бисте онемогућили програм за покретање, следите ове кораке:

1. Изаберите програм на Startup картици Task Manager-а.

2. Клик на Disable дугме.

Статус програма се мења у Disabled.

Онемогућавање програма.

Онемогућавањем програма нећете га убити; програм се само неће покренути следећи пут када се пријавите у Windows. Да бисте проверили да ли сте успели у томе, одјавите се из Windows-а и поново се пријавите.

Startup програми

»» Startup програми пружају позадинске услуге за вашу Windows сесију. Неки су, попут заштите рачунара и антивирусних програма, потребни па их немојте дирати.

»» Ако вам неки Startup програм смета, проверите да ли постоји ажурирање након што га онемогућите. Новија верзија ће га можда поправити и довести у стање које вас неће нервирати.

»» Startup програми ће бити аутоматски онемогућени у безбедном режиму. Ако неки Startup програм спречава покретање других програма, покрените Windows у безбедном режиму, онемогућите програм који прави проблем, а затим нормално покрените Windows. Погледајте мој чланак за детаље о сигурном режиму.

»» Многи програми за покретање такође се појављују као иконе у системској траци послова на траци задатака. Могуће је зауставити неке од ових програма кликом на икону обавештења и избором команде Close или Exit. Не нуди свака икона обавештења на траци задатака ову функцију и, наравно, не појављује се сваки програм за покретање као икона обавештења.

Завршна разматрања

Ако сматрате да уграђени Windows Task Manager није довољно моћан за вас, препоручујем Process Explorer. Ово је бесплатан програм компаније Microsoft; део је SysInternals пакета корисних системских алата.

Process Explorer садржи много функција и информација које нису садржане у Task Manager-у. Можете видети који програм има отворену одређену датотеку и откључати датотеку, на пример. Подразумевани приказ такође олакшава преглед који су процеси отворили које друге процесе.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }