Како постати веб девелопер: шта је веб-сајт?

Објави Душко

Да би одговорили на питање како постати веб девелопер, морамо знати шта је веб-сајт. Веб-сајт или веб-локација јесте ваше место на интернету и састоји од једне или више веб страница. Веб страницу можемо дефинисати као, па рецимо,  документ састављен од текста, слика, видео снимака, музике..- хипермедија. Веб-сајт је паметан начин да представите и објавите Urbi et Orbi себе или своју фирму преко интернета, било када, у било ком делу света. Замислите сајт као излог у којем приказујете све оно што сматрате битним за Ваше посетиоце, јер је важно да они добију информације које желе на најлакши начин.

Осврните се уназад две деценије и погледајте како се веб дизајн развијао. Незамислив раст интернета о сајтовима не говори као о луксузу, већ пре као о потреби.

Статички и динамички веб-сајтови

Како постати веб девелопер.

На статичном сајту садржај је фиксиран. Овакве веб странице се креирају помоћу HTML-а и спадају у простије штиво веб девелопера. За све кориснике изглед статичног сајта је исти, за разлику од садржаја на динамичком веб сајту који може бити различит за сваког корисника. Посетите на пример, Амазон-ову почетну страницу као обичан корисник, а онда се улогујте. Ако нисте пријављени, бићете ускраћени за многе ствари. Видећете их само када се пријавите са својим акредитивима.

Динамичан веб-сајт је повезан са најмање једном базом података у којој сe свe информације чувају. Не постоји таква база података у случају статичних веб локација. Интеракција корисника је још једна предност  динамичке веб странице. Такође, овакви сајтови могу да прикупљају информације о посетиоцу, као и да приказују одређени садржај у зависности од активности посетиоца. Посетилац може да претражује, сортира одређени садржај и да евентуално додаје или уписује информације које су битне власнику веб-сајта.

Шта је циљ ових чланака?

Главни фокус ових чланака о HTML, касније и о CSS и JavaScript-у, је на развојном или development делу. Видећете да постоје разлике. HTML се користи за креирање  статичних веб страница. HTML је једна од основних технологија или језика World Wide Web-а (WWW).

Друге две технологије су CSS и JavaScript. Такође можете користити CSS и JavaScript на статици веб-сајта како би га учинили привлачнијим и помало неухватљивим. Али централни концепт и даље остаје исти, тј. подаци су фиксни и не мењају се. Али користећи ове три технологије ефикасније, посебно, JavaScript може креирајте лепе динамичке веб странице са високим учинком.

Не брините; Детаљно ћемо разговарати о све ове три технологије после овог чланка. Али пре него што кренемо даље, прословимо укратко о HTML-у, CSS-у,и JavaScript, чисто да стекнете неку представу о томе шта следи.  

HTML

HTML је скраћеница од Hypertext Markup Language. Није битно колико ће ваша веб локација бити велика или компликована; увек ћете почети са HTML-ом. То је стандардни језик за креирање структура веба. Док су се CSS и Javascript доста променили током година, HTML из 1990-их и 2010-их није много другачији. Основна структура веб странице је креирана помоћу HTML-а. Постоје неколико HTML елемената, и они су саставни делови странице.

HTML елементи се користе у облику ознака или тагова, отуд Markup у називу. Ознаке су угаоне заграде са HTML именима исписаним унутар њих. На пример, HTML ознака за слику је <img/>. Већина ових ознака има завршну ознаку као што су <p> и </p>. Међутим, неке ознаке, као нпр <img> не захтевају ознаку за затварање и називају се самозатварајући тагови. CSS и JavaScript се даље примењују на HTML да промене његов изглед и динамику сајта.

CSS

Cascading Style Sheets или познатији као CSS су презентацијски део веб странице. HTML ствара структуру и CSS га претвара у атрактивну и читљивију верзију. Ниједан веб-сајт данас није потпун без CSS-а. Корисници очекују да ће наш сајт бити привлачан, занимљив и изнад свега, правилно читљив. Помоћу CSS-а можете променити фонт, боју, величину, позиције, распореде, и још много тога. Постоји више начина за апликацију CSS-а у HTML датотеку, од којих свака има своју предност.

CSS је језик форматирања помоћу којег дефинишемо изглед елемената веб странице. Првобитно помоћу HTML-а смо дефинисали комплетан изглед странице, али од верзије 4.0 HTML-a уведен је и CSS како би дефинисао конкретан изглед, док је HTML остао у функцији дефинисања структуре и садржаја. Помоћу CSS-а можемо дефинисати:

  • боју,
  • фонт,
  • висину,
  • ширину елемената 

и многе друге ствари које ћемо научити у овом серијалу чланака.

JavaScript

JavaScript се сматра, и јесте, најважнијим делом веб странице. То је најпопуларнији језик године 2019 према StackOverflov анкетама. Па, већина веб локација које посећујете и јесу креиране помоћу JavaScript-а.

То је скриптни језик који се користи и на страни клијента и на страни сервера. Раније је JavaScript могао да ради само у прегледачу, али са увођењем node.js, може да ради и напољу. Веб оквири и библиотеке као што су Angular, React, Vue су направљене помоћу JavaScript-а. Као node.js, такође се користи за креирање позадинских услуга.

JavaScript је динамичан, програмски језик високог нивоа. Поред HTML-a i CSS-a, JavaScript је једна од три водеће технологије за дефинисање садржаја на вебу. Већина сајтова користи JavaScript и сви модерни веб читачи га подржавају без потребе за инсталирањем додатака.

Иако се на први поглед може рећи да JavaScript има одређене сличности са програмским језиком Java, они су два потпуно различита програмска језика.

Закључак

Постоје два типа веб-сајтова: динамички и статички.

● Статички сајтови имају фиксиран садржај који се не мења.

● Садржај динамичких сајтова се може мењати, од стране корисника или аутоматски у зависности од статуса корисника.

● HTML, CSS, и JavaScript су три фундаменталне технологије World Wide Web-а (WWW).

● HTML елементи користе угласте заграде или тагове. Ови тагови или ознаке се користе за креирање структуре веб странице. HTML се назива структурним језиком.

● CSS се користи да побољша изглед веб странице. Назива се описним језиком.

● JavaScript је скриптни језик који има есенцијалну улогу у креирању динамичких веб-сајтова.  Најчешћа употреба JavaScript-а је додавање динамичности HTML-u на клијентској страни. Скрипте се укључују у HTML странице и врше интеракцију са објектним моделом докумената (Document Object Model). JavaScript је програмски језик.

Категорије: HTMLWeb дизајн

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }