Вишак килограма – како да скинем килограме

Објави Душко

Сам свој нутрициониста

Као што и сам наслов говори „Сам свој нутрициониста“ је место где ћете сами моћи да анализирате вашу телесну композицију и на основу ње сами себи осмислите режим исхране и скинете вишак килограма. Проблем гојазности носи многе проблеме са собом. Незадовољни сте физичким изгледом који аутоматски повлачи са собом и мање самопоуздања, здравствене проблеме (дијабетес, хипертензија, неплодност), смањена покретљивост итд. Сваки нутрициониста пре давања било које дијете мора да утврди првобитно стање пацијента (анализу крви, хормона и анализу телесне композиције). Ми ћемо се овде осврнути на анализу телесне композиције пошто то једино можете сами код куће да урадите.
Пре него што кренемо на анализу, осврнућемо се на проблем зашто је дошло гојазности? Које су то храњиве материје (нутритивне вредности) које су нас довеле до тог стања. На све ово ћемо покушати да одговоримо на што једноставнији начин.

Гојазност – вишак килограма

До гојазности долази због прекомерног уноса храњивих материја (врло је једноставно) и сав вишак енергије се таложи у маст. Тело енергију троши на различите начине: за загревање тела, за рад унутрашњих органа, за рад мишића итд. Када је тело у балансу и однос потрошње и уноса храњивих материја прибижно једнак тада се тело налази у здравој зони.

Нутритивне вредности

Сада ћемо се упознати са основним нутритивним вредностима пошто су оне уско везане за проблем којим се бавимо. Свака намирница у себи садржи три основне нутритивне вредности:

  1. Угљени хидрати (слаткиши, тесто, житарице, воће..)
  2. Масти (има их скоро у свим намирницама биљног и животињског порекла)
  3. Протеини или беланчевине (јаја, месо, махунарке, орашасти плодови…)
    Нећемо се детаљније бавити овим нутритијентима већ ћемо образложити зашто је ово важно да знамо. Наше тело троши енергију и сви ови наведени нутритијенти представљају енергију за наше тело (осим протеина донекле…). Наше тело као први извор енергије троши угљене хидрате, затим масти и на крају протеине. Шта то значи у пракси код гојазних особа? Гојазне особе имају висок ниво залиха угљених хидрата и масти , јер као што смо навели сав вишак енергије се претвара у маст. Што значи да би почели да мршавите морате прво да испразните депое угљених хидрата да би организам почео да топи маст.

Физичка активност

Најефикаснији начин је наравно кроз физичку активност , јер су мишићи највећи потрошачи енергије, али пошто нису сви у могућности да физички вежбају и не преферирају тај вид скидања килограма, постоји решење и за њих. Кроз строго прописану дијету.

Сада можемо да пређемо на решавање проблема. Прво што можете да урадите је да одредите оквирно колико килограма вишка имате на следећи начин: за мушкарце – од своје висине одузмете 100 и добијен резултат је оквиран број килограма колико би требало да имате. За жене је исти поступак само што се од висине одузме 110. Следећи корак је израчунавање вашег индекса телесне тежине (БМИ) , где ћете моћи у табели да пронађете којој телесној категорији припадате. Да би сте прешли на следећи корак кликните овде.

Написао Александар Мишковић
Преузето са сајта Сам свој нутрициониста

Категорије: Разно

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }