HTML форме

HTML форме

HTML форме или обрасци су један од најважнијих делова веб странице јер се користе за интеракцију корисника. Гледано очима програмера, форме омогућавају дијалог са корисницима и посетиоцима веб локације. Користимо их за избор различитих врста корисничког уноса података, који се достављају даље серверу.

(више…)

HTML листе

У прошлом одељку смо рекли да су табеле један од најчешћих начина за приказивање података. Постоје и други начини. Данас и овде ћемо говорити о још једном начину за представљања података – о листама. HTML листе служе да презентујемо неку листу информација која је унапред форматирана.

(више…)

HTML табеле

Сви подаци на веб страници треба да буду представљени јасно и прегледно. Постоје различити начини како то можемо учинити. Већ смо помињали неки од ових начина, као што су ознаке <p> и <h1>. Али понекад то неће бити довољно, можда ће нам требати бољи начин да прикажемо податке тачније и сређеније.

(више…)

HTML слике

У давна времена, на самим својим почецима, интернет је био само суви текст, и као такав, био је поприлично незанимљив и досадан за данашње укусе. На сву срећу, појављују се недуго затим слике и други интересантни садржаји. Слике су важан и најчешћи део веб странице одмах након текста.

(више…)

HTML хиперлинкови

Приметили сте да постоји више веб страница на некој веб локацији, зар не? Можемо да се крећемо са једне странице на другу тако што ћемо их просто листати, али то није баш ни брзо ни угодно. Па, постоји ли бржи и угоднији начин? Постоји, и тај начин називамо хиперлинкови или хипервезе.

(више…)

Форматирање текста у HTML

Док додајете текст у HTML документ, можда ћете морати да укажете на неки текст који је другачији, који има посебно значење у неким својим деловима, да га истакнете. Под посебним значењем, мислим на део текста који се појављује другачије, изгледа другачије. На крају, можда ћете желети да текст буде само лепши, без неког посебног значења. На вама је.

(више…)

HTML параграфи и наслови

HTML параграфи и наслови спадају у оне различите садржаје и HTML елементе које можемо додати у наш документ. Уобичајени садржај који можете пронаћи на било којој веб страници је једноставан или plain текст. Текст може бити у било ком облику или стилу. Пасуси могу бити било које дужине, наслови било које величине, а можете промените боју, величину фонта, стил фонта, боју позадине…

(више…)

HTML елементи, тагови и атрибути

Као што је објашњено у прошлом чланку, HTML елементи чине базичну структуру веб странице. Ови елементи су смештени унутар угластих заграда. Многе HTML ознаке имају одговарајуће завршне или затварајуће тагове. Постоје такође и самозатварајући тагови који то немају. Ми ћемо разговарати о свим овим ознакама у овом чланку, али прво морате разумети како оне функционишу.

(више…)

Како постати веб девелопер: шта је веб-сајт?

Да би одговорили на питање како постати веб девелопер, морамо знати шта је веб-сајт. Веб-сајт или веб-локација јесте ваше место на интернету и састоји од једне или више веб страница. Веб страницу можемо дефинисати као, па рецимо,  документ састављен од текста, слика, видео снимака, музике..- хипермедија. Веб-сајт је паметан начин да представите и објавите Urbi et Orbi себе или своју фирму преко интернета, било када, у било ком делу света. Замислите сајт као излог у којем приказујете све оно што сматрате битним за Ваше посетиоце, јер је важно да они добију информације које желе на најлакши начин.

(више…)
.copyright.pull-right { display: none; }