Windows 11 BSOD – повратак на класични плави екран смрти

Објави Душко

Плаво, што волим плаво…Повратак на природан поредак ствари након што је Microsoft неко време (неуспешно) експериментисао са приказивањем црног екрана када се систем сруши.

Злослутно црно постаје опет плаво.

Windows 11 BSOD – црни или плави (екран), питање је сад

Windows 11 BSOD. Хм… Нешто раније ове године стекао се утисак да ће Microsoft трајно променити боју свог познатог, помало застрашујућег, „плавог екрана смрти“ (BSOD) на Windows машинама из плаве у црну.

BSOD је свих ових година постао нешто као заштитни знак, институција у бинарном царству Windows-а, и служио је јасној сврси: нешто је пошло наопако са вашим рачунаром. Временом, Microsoft је ажурирао екран са више детаља о томе шта је тачно пошло наопако, али екран је скоро увек био плав.

Microsoft, иако нам итекако дугује, никада није објаснио зашто се дрзнуо да промени боју екрана из плаве у црну, али, како је паметно приметио Ars Technica, компанија повлачи ту промену боје, враћајући се на плаву у прегледу Windows 11 на Beta и Release Preview каналу објављеном у петак, 12. новембра.

Нема другог објашњења осим да је Microsoft био носталгичан: шта друго може да значи враћање у класичну плаву нијансу.

Хинт

»» Препознатљива потпуно плава порука о грешци након пада ОС-а датира од pre-release издања Windows-а верзије 1.0 из 80-их. Са појавом кодова грешака постаје много употребљивија, поготово са QR кодом који, барем понекад, воде до помоћи на мрежи. Неке касније козметичке промене у Windows 11 сместиле су BSOD у црну позадину овог лета, иако је позадина QR кодова зачудо остала плава.

»» После Windows 11 инсајдера на build 22000.346 верзији , стари добри плави екран до осталих корисника Windows 11 доћи ће неколико недеља касније.

Windows 11 BSOD – проблеми од самог почетка

Windows 11 Stop code: DPC_WATCHDOG_VIOLATION.

Ако мало боље погледате, приметићете да се на листи побољшања у Windows 11 preview Build 22000.346 верзији налази тачка у којој се наводи: „Променили смо боју екрана у плаву када уређај престане да ради или се појави грешка заустављања као у претходним верзијама Windows-а.“ Будете ли имали среће, моћи ћете да видите тај одређени екран.

Сви смо били сведоци да се Windows 11 од самог старта суочио са крупним грешкама основних функција корисничког интерфејса, али и језгра самог система. Најчешћи багови или грешке су биле везане за Taskbar, Start мени, File Explorer, Search функцију и још много тога. Да су се инжењери Microsoft-а бавили исправљањем ових програмских аномалија много пре званичног датума објављивања 5. октобра, то знамо. Исто тако знамо да су то наставили чинити у најновијим Windows preview издањима. Поменимо нову Teams функцију за ћаскање уместо Windows 10 Skype Meet Now дугмета на десктоп оперативним системима, на пример.

Побољшања у најновијем издању

Најновији Windows 11 preview укључује побољшања за Start мени, Windows Subsystem for Linux (WSL), претрагу, проблеме који утичу на хибернацију. Потом неколико дуготрајних проблема са мрежним штампачем, проблеме са аудио периферијом Xbox One и Xbox One серије. И да, грешке у File Explorer-у.

Још увек је рано да бисмо похрлили са инсталацијом Windows-а 11. Паметно је сачекати неко време да Microsoft повећава доступност Windows-а 11 на више уређаја. Ипак, то ће изгледа потрајати неко време због минималних хардверских захтева Microsoft-а за Windows 11.

Већина од 1,3 милијарде рачунара који тренутно користе Windows 10 неће испуњавати услове за надоградњу на Windows 11. То је отприлике у складу са резултатима истраживања компаније Lansweeper на 30 милиона пословних рачунара компаније за управљање ИТ имовином. Процена је да 55% тих рачунара не би задовољило Microsoft хардверске захтеве.

➪➪➪ Погледајте: Инсталација Windows 11 на било ком рачунар

21H2: Windows 11 или Windows 10

Објављена је Windows 10 верзије 21H2. Microsoft за дивно чудо није рекао да ли ће, након овог издања избацивати два Windows 10 feature апдејта годишње. Као што је то био случај у прошлости, сетимо се. Шапнуо нам је само да ће Windows 10 бити подржан до 14. октобра , 2025.

Иначе, исту ознаку издања, 21H2, носи Windows 11. Последњи build 21H2 издања Windows 11 јесте 22000.318 који је до редовних корисника ван dev канала стигао 9. новембра ове године путем апдејта са ознаком KB5007215.  

Међутим, у посту на блогу од 9. новембра, дакле пре две недеље, Microsoft је охрабривао кориснике на Windows 10 2004 верзији , која истиче 14. децембра, да надограде на Windows 11, док је умањио Windows 10 21H2 као да има само „опсежан скуп функција фокусираних на продуктивност и безбедност „. Чудно, мада је 21H2 на то и личио: један од апдејта и ништа више.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }