Windows 11: Датум изласка, цена и све што требате да знате

Објави Душко

Стигла званична потврда из Мајкрософта: Windows 11 стиже ове јесени

Мајкрософт се пажљиво представио на онлајн догађају од 24. јуна у 17ч по нашем времену. Истовремено је најавио планове за скоро објављивање оперативног система. Остаје чињеница да је овај догађај био унапред припремљен и организован. Ипак, и даље лебди сенка утиска да постоји мањак података о новом оперативном систему Windows 11. У најкраћем, изнећу мој неки резиме. Вероватно ћете морати да купујете нови хардвер, ако желите врхунску забаву коју нуди нови екосистем.

Шта даље кажу у Microsoft-у?

Презентери су потврдили оно што смо већ знали. Windows 10 ипак није била последња верзија оперативног система Windows. Мада, нека то буде ОК јер ће Windows 11 бити бесплатан за све кориснике оперативног система Windows 10. То укључује читав низ нових функција и побољшања у односу на тренутну верзију оперативног система Windows. Ово је све што требате у овом моменту знати. Остало ће вам се касније само „касти“.

Датум изласка оперативног система Windows 11

Мајкрософт каже да очекује испоруку нових рачунара са оперативним системом Windows 11 негде ове јесени. Барем сам ја то тако разумео. Такође је речено да ће почети да се објављује као бесплатна надоградња за кориснике оперативног система Windows 10. Биће то отприлике у исто време. иако неће свима бити понуђена надоградња одмах. Што даље значи да ми уопште не можемо ни да претпоставимо које су циљне групе, бар у овом првом налету. И кад можемо стићи на ред. Надоградња на Windows 11 такође ће бити опциона. Корисници Windowsа 10 могу остати на Windowsу 10. И то све док траје подршка, а то је негде до краја 2025.

Системски захтеви?

Објављени су нови минимални захтеви за Windows 11. Постоје, да тако кажем, „тврди“ и „меки“ захтеви за типове процесора, остављајући велику флексибилност у избору хардвера за Windows 11. Од недеље 28. Јуна, они који су уписани на Windows Insider Dev канал могли су почети са тестирањем Windows 11.

Системски захтеви за Windows 11 званично

Windows 11 садржи скуп нових системских захтева које је Мајкрософт поставио како би се осигурало да сви рачунари са оперативним системом Windows 11 раде оптимално како на нивоу безбедности, тако и у сфери стабилности. Безбедни и стабилни, тако барем кажу (да ли то значи мање Safe Mode цимања?). Пре него што наведем тачне захтеве, да кажем да су неке опште смернице да процесор мора бити 64-битни, да имате најмање 4 GB RAM-a, диск (storage) не може бити испод 64 GB (треба ли уопште помињати да се стара, ротирајућа HDD технологија не препоручује, а да ће 99,9% корисника који имају 64-128 GB storage-а већ после три минута након инсталације имати проблема с мањком диска). Није нам требао нови Windows 11 ОС, то смо знали и са десетком.

Које су још новине…

Постављен је, и то може да смета, безусловни захтев за TPM (Trusted Platform Module) чипом верзије 2.0 и графичком картом која носи DirectX 12 са WDDM 2.0 драјверима. Много ли је, мало ли је или је то баш онако суптилан начин да корисници обнове хардвер? Нико не воли старо, па тако ни ја. Онај ко је икада био упућен на одржавање рачунара, зна да рачунар стар преко пет година нема милости, његово одржавање представља право мучење. Зато сам, онако радосно и потакнут жељом, покренуо проверу система који користим. За проверу сам користио добри стари PC Health програмчић како бих видео да ли је моја машина са 8 GB RAM, Intel Core-i7 10. генерације, две године стара, квалификована за нови ОС. Мало је рећи да сам разочаран али је чињеница да рачунар није прошао проверу. Извуците сами закључак.

Минимални системски захтеви

Минимални системски захтеви су следећи:
1Ghz 64-bit dual-core процесор
• 4GB RAM
• 64GB диск за складиште
• 9-inch дисплеј
• 1366×768 резолуција
• UEFI, Secure Boot & TPM 2.0 компатибилност
• DirectX 12 компатибилне графичке карте са WWDM 2.x драјверима

Ово је можда највећа промена у односу на претходне оперативне системе, нема инсталације на 32-битним процесорима, ОС је сада доступан само на 64-битним. Мајкрософт не издаје 32-битну верзију оперативног система, иако ће 32-битне апликације наставити да раде сасвим у реду.
Мајкрософт такође ограничава службено подржане рачунаре са оперативним системом Windows 11 на оне на Интел-овој осмој генерацији процесора (или еквивалентној верзији) и новијим. Да вас подсетим да су то сви шестојезгарни i5 и i7 са кодним називом Coffee Lake. То значи да ако имате CPU старији од Интел-ове осме генерације, вероватно нећете моћи званично да покренете Windows 11 када буде објављен касније ове године.

ХИНТ

»» Ако сте малопре пратили шта сам написао, мој Интел 10 генерације није прошао проверу.
Хмм, свих му бубњева Дарквуда, како бих то требало да схватим?

Под притиском јавности, или савести, компанија је рекла да ће размотрити неке процесоре Intel седме генерације и AMD Rizen 1000 серије, али све старије изгледа као да одбацује.
Windows 11 такође захтева величину екрана од најмање 9 инча, што значи да нећемо видети телефоне или мини 8-инчне таблете са оперативним системом Windows 11. Microsoft је такође повећао потребну меморију уређаја на 64 GB, са 16 GB у систему Windows 10. Исто важи и за РАМ меморију која се повећава са 2 GB на 4 GB. Још једном напомињем да не заборавите: ово су тек минимални захтеви, препоручене нико није помињао.

Windows 11 нове функције

Windows 11 укључује читав низ нових функција и промена које га разликују од Windows 10. За почетак, Windows 11 има потпуно нови дизајн корисничког интерфејса (UI), изграђен вероватно на идеји једноставности и лакоће употребе. Поједностављен је кориснички интерфејс у више области, стварајући чист, интуитиван и флуидан простор за рад и игру.
Мајкрософт вас убеђује да ће вам нови кориснички интерфејс помоћи да останете продуктивни и креативни, јер се ОС труди да не смета. На тако добром хардверу који се захтева, ниједан ОС не би био сметња, додајем ја. Компанија је заиста увела неке додатне функције и побољшања. Нови и заиста леп додатак чине Snap групе , колекције апликација којима можете лако заједно приступити, За оне кориснике који користе више апликација истовремено, ово је паметан потез.

Још новина…

Мајкрософт је обновио Старт мени и траку задатака. Средишња трака са иконицама је заиста ту, по средини доње ивице екрана. За многе кориснике ће ово бити помало фрустрирајуће јер се прекида традиција започета Windows 95 оперативним системом. Међутим, заиста уз мало поигравања новим ОС-ом, оцењујем га интуитивним. Све је учињено да се рад олакша. Видећемо како ће јавност реаговати на овај обновљени Старт мени, јер кад је Мајкрософт последњи пут покушао то да промени, у верзији Windows 8, дошло је до масовне побуне. System Tray и Action Center су прилагођени тако да одговарају новом менију, тиме што су обавештења и пречице за брзе акције сада подељене у два одвојена менија.

Нова апликација за ћаскање

Ту је и нова чет апликација уграђена директно у траку задатака која вам омогућава да делите датотеке, текст и видео запис са пријатељима, породицом или колегама путем Мајкрософт Тимса. Мајкрософт интегрише Теамс у Windows 11 на друге начине, на пример дељењем прозора апликације у Теамс позиву директно са траке задатака, као и искључивањем микрофона у системској палети.
Брзе радње- Quick Actions су сада познате као Брзе поставке- Quick Settings и појављују се када кликнете на System икону крајње десно на траци задатака. Одавде се можете повезати на Wi-Fi или Bluetooth уређај, омогућити ноћно светло, конфигурисати режим фокуса и још много тога. Кликом на датум и време отвориће се приказ календара и обавештења.

Out of box experience

Ту је и ново и заиста лепршаво искуство прве конфигурације система по куповини новог рачунара, или како би то у Мајкрософту рекли: out of box experience, закључани екран и модерно корисничко сучеље File Explorer-а. Мајкрософт такође представља нови „Виџети“ панел који садржи функције као што су To Do, Календар, Фотографије и вести из MSN-а.
Све у свему, Windows 11 је много отворенији систем у поређењу са Windows 10 и његовим претходницима.
Мајкрософт ће такође обрадовати и кориснике који се баве професионалним радом на више монитора. Windows 11 памти положаје више апликација на више монитора, без да се затварају у нереду током рада. Ако неки од монитора буде искључен, остатак бити минимизиран, тако да неће ометати рад на другом екрану. Памти статус апликација, па кад поново упалите монитор, аутоматски ће их отворити за вас. Једино се још не зна на који начин ће нови систем утицати на таблет рачунаре.

За гејмере…

Лепа вест стиже и за гејмере. Коначно, Microsoft је говорио о томе како је Windows 11 направљен за играче са новим функцијама као што су Auto HDR која је први пут виђена на Xbox Series X/S. Auto HDR омогућава систему да аутоматски примени динамичније боје и осветљење у старијим насловима игара. Очекује се да ће преко 1000 игара, укључујући Rocket League и Doom 64 дати подршку функцији на HDR екранима. Слично томе, технологија Direct Storage са нових Xbox конзола такође је усмерена и на нови Windows, што ће, надамо се, довести до бржег учитавања игара. Поменули смо и нову функцију DirectX 12 Ultimate.

Windows 11 има нова побољшања за додир

Windows 10 је остао потпуно по страни када је у питању искуство додира, па је сјајно видети Мајкрософт поново усредсређен на покушај да створи добро искуство додира у оперативном систему Windows 11. Мајкрософт додаје бројне нове покрете и функције осмишљене тако да се Windows 11 осећа брзо и течно на таблетима.
Мајкрософт је повећао величину hitbok -ова око прозора апликација тако да им је лакше променити величину додиром. Ту је и гомила нових суптилних анимација које су укључене при манипулацији прозорима у покушају да се искуство додира учини флуиднијим и изворнијим за ОС.

Нови покрети прстима

Корисници сада могу да користе три или четири покрета прстима за превлачење апликација и отварање приказа задатака. Мајкрософт је такође додао потпуно нову тастатуру на додир са подршком за теме сличну SwiftKey-у и нови панел емоји интеграција са подршком за гифове. За кориснике који користе оловке, Pen Workspace је ажуриран новим корисничким интерфејсом и могућношћу закачивања било које апликације на траку за брзо покретање оловке.
Сада можете и да конфигуришете улогу једног додира, двоструког додира и додира на држање на Surface Pen-у.

Windows 11 има нову Microsoft продавницу

Једна од великих најава у оквиру Windows 11 је да Мајкрософт гради потпуно нову продавницу апликација. Ова нова апликација Microsoft Store садржи нови флуидни кориснички интерфејс који одговара остатку оперативног система Windows 11, али то није све. Microsoft мења нека правила која регулишу које су врсте апликација дозвољене за излог.

www.duskovokic.com - Windows 11 store

Са новом Microsoft продавницом, програмери апликација сада могу да пошаљу неотпаковане Vin32 апликације у .exe или .MSI формату. Програмери такође могу користити сопствене мреже за испоруку садржаја и сопствене трговинске платформе, а да им Microsoft не смањи приходе. Другим речима, програмери могу задржати сав приход од независних трговинских платформи. Ово ће отворити врата готово свим апликацијама на Windows платформи, и готово сигурно извршити притисак на Apple да ублажи своја ограничења у App Store-у. Крајњи корисници ће имати ту корист што ће моћи већину апликација да нађу у Microsoft Store-у.
Microsoft каже да додаје нове апликације, као што су тимови, Office и Visual Studio у нову Microsoft Store продавницу како би показао свету да је озбиљан у вези са овим новим покушајем Store -а и да се нада да ће га следити и други програмери апликација попут Mozille и Adobe-а.

ТикТок апликација

Microsoft је такође најавио да ће Android апликације као што је TikTok бити подржане у оперативном систему Windows 11 и новој Microsoft продавници! Једном речју, револуција.

Windows 11 се враћа на једно велико ажурирање годишње

www.duskovokic.com - Windows 11 upgrade features

Microsoft је најавио да се са оперативним системом Windows 11 компанија враћа само једном великом апгрејду годишње. Уз Windows 10, Microsoft је покушао да испоручи два велика ажурирања за ОС, али се често борио да то уради без великих грешака које су узроковале проблеме крајњим корисницима.
Враћање на једно велико ажурирање годишње ускладиће Windows 11 са остатком конкуренције и дати Microsoft-у више времена да изгради нове функције за свако ново издање, чинећи сваку нову верзију смисленијом него раније. Очекује се да ће се Windows 11 испоручити ове јесени, што вероватно значи да ћемо до краја сваке године добијати ново ажурирање функција.

Windows 11 ће бити бесплатна надоградња

www.duskovokic.com - Windows 11 free upgrade

Као што је горе поменуто, Windows 11 ће се испоручити касније ове године и биће понуђен као бесплатна надоградња за кориснике оперативног система Windows 10. Microsoft каже да нема временског ограничења за ово, што значи да нећете морати одмах надоградити на Windows 11 ако то не желите.
Међутим, произвођачи оригиналне опреме ће морати да плате лиценцу за Windows 11. Лиценца сама по себи није бесплатна, али ако надоградите са оперативног система Windows 10, задржаћете лиценцу и стога ће она остати активирана. Овако је функционисао прелазак са Windows 7 и Windows 8 на Windows 10. Очекујемо и да ће Windows 11 бити доступан за самосталну куповину потрошачима, попут Windows 10.

Постоји ли Windows 11 Insider програм?

Да, постоји. Од 28. јуна, корисници су се могли пријавити у Windows Insider програм и инсталирати верзије прегледа (official preview) за Windows 11. Microsoft је већ објавио званичну верзију прегледа за Windows 11 за инсајдере на Дев каналу 28. јуна, као што смо рекли, што значи да сте већ могли тестирати Windows 11!

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }