Windows 11 невоље

Објави Душко

Windows 11 невоље и како их решити је чланак о томе како поправити Windows 11, што јесте једно од круцијалних питања, поготово са системом који још увек има толико багова.

О томе ћемо у овом подужем чланку. Оперативни системи су језгро сваког рачунара јер би без њих постало немогуће слати е-пошту, гледати видео записе или ћаскати са нашим пријатељима. Али с времена на време, сваки оперативни систем се сусреће са проблемима као што су споро покретање, рушење апликација, неисправан екран, неправилан звук и још много, много тога.

Ако сматрате да се и ваш Windows 11 у последње време чудно понаша, мислим да је време да преузмете ствари у своје руке и поправите га.

Пре него што пожурите до најближег сервиса за поправку рачунара, хајде да прво погледамо неке начине који су вам на располагању, а који вам могу помоћи да поправите оштећену инсталацију вашег Windows-а 11.

Windows 11 невоље: Алат за решавање проблема (Windows Troubleshooter) 

Алатке или алати, како хоћете, за решавање проблема у Windows-у су прешле дуг пут и сада могу да реше већину ваших проблема једноставним кликом. Већина команди за решавање проблема и провера које су се обично обављале преко CMD-а и PowerShell-а сада су у пакету у оквиру програма за решавање проблема, што их чини много употребљивијим када наиђу на проблеме. Ако не можете да поправите и опоравите инсталацију вашег Windows 11 на уобичајени начин, онда би алат за решавање проблема могао бити вредан покушај и исплатив корак. Користите водич испод да бисте започели.

Windows 11 невоље – Troubleshooter

Притисните Windows + i на тастатури да бисте отворили Settings апликацију. Изаберите са леве стране „System“, а затим кликните на „Troubleshoot“ са десне стране.

Отварање апликације System-Troubleshoot Windows 11.

Кликните на „Other Troubleshooters“.

Windows + i на тастатури да бисте отворили Settings апликацију у Windows 11

Сада пронађите одговарајући алат за ваш тренутни проблем који имате са инсталацијом. Кликните на „Run“ поред алатке за решавање проблема.

Кликните на „Run“ поред алатке за решавање проблема

Алат за решавање проблема или траблшутер ће сада учинити своје и решити све проблеме које пронађе са дотичном компонентом или функцијом.

Алат за решавање проблема или траблшутер.

Windows 11 невоље: Деинсталирајте и поново инсталирајте сва недавна ажурирања за Windows

Ако се суочавате са насумичним падовима, спорим перформансама, подрхтавањем, блуровањем слике или грешкама које се појављују из чиста мира након недавног ажурирања Windows-а, можете покушати да деинсталирате недавна ажурирања да бисте решили свој проблем. Ово би требало лако да се реши коришћењем System Restore алатке, али у случају да немате тачку враћања, можете користити доњи водич да ручно деинсталирате Windows ажурирања са вашег Windows 11 система.

Покретање и употреба Windows Update сервиса 

Притисните Windows + i на тастатури да бисте отворили Settings апликацију. Сада кликните на Windows Update са леве стране.

Коришћење Windows Update алатке.

Клик на „Update History“.

Скролујте надоле и кликните на „Uninstall Updates“.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Отвориће вам се контролна табла са листом свих недавних великих ажурирања инсталираних на вашем систему. Нећете овде видети сва безбедносна ажурирања (security updates) јер се не могу деинсталирати из безбедносних разлога, или ћете их видети али за њих неће бити доступна Uninstall опција. Кликните и изаберите ажурирање које желите да деинсталирате.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Сада кликните на „Uninstall“ на врху.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Хинт

»» Ако не видите опцију Uninstall, то је зато што покушавате да деинсталирате виталну Windows компоненту која би нарушила функционалност ваше тренутне инсталације.

Кликните на „Yes“ да потврдите.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Изабрано ажурирање ће сада бити деинсталирано са вашег система. Препоручујем вам да рестартујете систем и проверите да ли је проблем са којим сте се суочили решен. Ако не, наставите да деинсталирате Windows апдејте док не пронађете кривца.

Windows 11 невоље: Враћање на старију тачку за враћање система (System Restore Point)

Овај метод претпоставља да имате функционалну копију Windows-а 11 у коју можете да бутујете.

Тачке за враћање система или Restore Point-е можете замислити као путеве за враћање система у раније стање Windows-а (када је тачка за враћање створена) заједно са апликацијама и поставкама које је ваш рачунар тада имао.

Windows 11 аутоматски креира тачке враћања система у редовним интервалима. Ако желите, можете и сами креирати тачке враћања.

Такође, ове тачке се креирају када се инсталира нова апликација или ажурирање за Windows.

Креирање тачке опоравка у Windows 11

Отворите Start мени и укуцајте Create a restore point. Затим кликните на резултат претраге, као на слици доле.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Сада би требало да буде отворен System Properties искачући мени и требало би да можете да видите опције везане за враћање система као што је приказано у наставку.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Ако је у Protection Settings делу десно од неког од ваших дискова, а испод Protection наслова, опција подешена на On, добро је. То значи да можете наставити даље. Аутоматско креирање тачака враћања је укључено, слика горе.

Ако ваш искачући мени изгледа као на слици доле, са искљученом „Заштитом“ за све ваше дискове, имам лоше вести за вас. Због недостатка претходних тачака враћања система, нема смисла наставити даље са овом методом јер не постоји ниједна тачка враћања на коју би се могли вратити.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

У овом тренутку урадите следеће.

Хинт

»» Ако ово читате само да бисте видели како ствари функционишу, предлажем да укључите заштиту за системски диск (истакнут у наставку), онај који садржи Windows 11, и одмах креирате тачку враћања. Да не буде после нисам вам рекао.

Аутоматско креирање тачака 

Да бисте то учинили, пратите следеће кораке:

Изаберите диск са ознаком „System“ и кликните на „Configure“.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Затим кликните на „Turn on System Protection“ дугме и доделите мало простора за тачке враћања система померањем клизача испод. Доделио сам само 5% мог системског диска, што је близу 5 GB.

Ако се број или величина тачака враћања повећа, старије ће се аутоматски избрисати како би се направило места за нове.

Кликните на „Apply“, а затим на „ОК“.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Диск би сада требало да има укључену „Protection“ или „Заштиту“ што значи да можете креирати тачке враћања система.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Ручно креирање тачке опоравка

Кад сте већ ту, кликните на дугме „Create“ да бисте креирали тачку за враћање система на рачунару.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Појавиће се искачући прозор који тражи да укуцате име ваше тачке враћања, слободно унесите све што желите. Да вам се олакша, тренутно системско време и подаци вашег рачунара се аутоматски додају како би се ова тачка враћања разликовала од других. За сада куцам „Пишем, а писати још једино знам“ за потребе овог чланка.

Када завршите, кликните на „Create“.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

После неког кратког времена, ваша тачка враћања ће бити спремна. Сада бисте то требали проверити кликом на дугме „System Restore“.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Кликните на Next.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

И ваша новокреирана тачка враћања система би требало да буде овде. Ваљда.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Одаберите тачку враћања, ако их имате више, и кликните на дугме „Next“. То би требало да вас проведе кроз враћање рачунара у претходно стање до тренутка креирања тачке враћања.

Windows 11 невоље и како их решити: SFC алат

System File Checker (SFC) и Deployment Image Servicing and Management (DISM) су два алата које ИТ техничари у великим предузећима обично користе за сервисирање Windows машина. Умал’ не рекох Windows канти.

Ако је ово први пут да чујете за ове алате, не брините, није чудно јер се они углавном сматрају алатима ПиСи техничара и не зна много људи за њих.

Хајде да прво почнем са SFC-ом и видимо како нам он може помоћи да поправимо Windows 11.

SFC се може користити за скенирање и верификацију заштићених Windows датотека. Ако установи да је датотека оштећена и да се не може проверити, покушава да врати нову копију из фасцикле на вашем рачунару исписане доле.

C:\Windows

Покретање и употреба SFC алата 

Кликните на „Start“ дугме, откуцајте „command prompt“ и обавезно покрените апликацију као администратор, као на слици доле.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Откуцајте следећу команду у командну линију или је једноставно копирајте и налепите. Затим притисните „Enter“.

sfc /scannow

Горња команда одмах покреће скенирање, што отприлике траје неколико минута за потпуну проверу.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Ако је све у реду, добићете испис сличан ономе на слици доле.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Ако није, ако на вашем рачунару постоје неке оштећене Windows датотеке, SFC би требало да их поправи тако што ће их заменити новом копијом.

Windows 11 невоље и како их решити: DISM алатка

DISM је други алат командне линије о којем говорим у овом чланку, који је далеко моћнији од SFC-а. Може да ради са више типова Windows 11 слика у .wim и .esd форматима, управља драјверима пре постављања Windows 11  на рачунаре и још много тога.

Хајде да погледамо како можете да користите DISM за поправку Windows-а 11.

Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth 

Отворите Command Prompt као администратор користећи кораке које смо поменули код SFC.

Затим налепите доњу команду да скенирате вашу Windows 11 инсталацију на грешке и притисните Enter.

Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Требали бисте видети нешто попут овог на слици доле.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Када заврши, алатка ће пријавити ако нешто пронађе. Ево како изгледа мој екран.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Затим покрените ову команду да видите да ли су откривени проблеми и колико је ваш проблем поправљив.

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

Нема проблема 

Како је мој рачунар здрав и добро ради, горња команда је пријавила нула проблема. Код вас може бити другачије.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Ако је DISM пријавио проблеме са вашим рачунаром, следећа команда коју треба да покренете је она доле. Налепите је и притисните „Enter“.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Горња команда ће захтевати важеће копије оштећених датотека са Windows Update. Ево како команда изгледа у акцији.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

А ево како то изгледа када се процес заврши.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Рестартујте рачунар, то је све што вам у овом тренутку треба.

Ако желите више да сазнате о SFC и DISM, ево комплетне документације о SFC-у. Као и потпуне референце о DISM. Уживајте!

Хинт

»» Ако се ваш Windows 11 и апликације често кваре, поново покрећу неколико секунди касније и приказују упозорења са гомилом бројева и слова ( кодови грешака), топло препоручујем да тај специфични Error Code ставите у претраживач као што је Google и потражите шта значе. Овај метод решавања проблема је изузетно ефикасан против специфичних и ретких грешака и проблема и често се може показати као спасоносан. Знате како кажу: ко нема у вуглу, има на гуглу!

Windows 11 невоље и како их решити: Startup Repair опција

Windows 11 има уграђену Startup Repair алатку која је дизајнирана да открије и поправи уобичајене проблеме при покретању и одговори нам на дилему Windows 11 невоље и како их решити. Ову опцију би можда требало прво испробати уколико се суочавате са проблемима при бутовању система. Хајде да погледамо како можете да користите Startup Repair да поправите Windows 11.

Отворите ‘Start’ и кликните на ‘Power’ дугме.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Држите ‘Shift’ дугме а онда клик на ‘Restart’.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Ваш рачунар би требао да се рестартује и прикаже плави екран са гомилом неких опција. Кликните на „Troubleshoot“. 

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Клик сада на „Advanced Options“.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Па онда на „Startup Repair“.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Windows би сада требало да скенира и дијагностификује ваш рачунар у потрази за било каквим проблемима који би га могли спречити да правилно функционише. Пустите га да ради и након неког времена требало би да буде све у реду.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Хинт

»» Ако ‘Startup Repair’ закаже и угледате екран као доле, могућа су два узрока томе. Или Windows 11 не може да идентификује проблем или проблема нема.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

У овом тренутку оно што вам преостаје јесте да покушате са опцијом 2 трећег начина да бисте започели поправку Windows 11 (враћање тачке опоравка). Такође можете покушати да поново инсталирате  Windows 11 коришћењем опције „Upgrade“ у подешавању Windows 11, уместо да идете на чисту инсталацију и тако обришете свој диск.

Овај метод инсталације би требао да реинсталира Windows 11 чувајући све ваше датотеке, апликације и подешавања.  

Windows 11 невоље и како их решити: Коришћење Windows 11 ISO фајла

Да ли сте знали да се датотеке које сте користили за инсталирање Windows 11 такође могу користити за поправку оштећене копије Windows 11?

Мало људи то зна, мада је поступак лак и уопште не траје дуго.

Потребан вам је приступ Windows 11 инсталационим датотекама (ISO) или инсталационом USB флеш диску који сте раније користили за инсталирање Windows 11.

Опција 1: Коришћење setup фајла унутар Windows 11 ISO

Проверите да немате негде на рачунару Windows 11 ISO фајл. Ако имате, супер! Неће бити потребе да било шта скидате.

У случају да немате Windows 11 ISO фајл, пратите овај водич да бисте преузели најновији доступни ISO фајл.

Пре него што наставите, уверите се да можете да покренете ваш Windows 11 и приступите ISO-у. Ако можете, пређимо на следећи корак.

Покретање setup фајла 

Пронађите Windows 11 ISO па двоструки клик на њега. ISO би сада требало да буде монтиран на виртуелни диск на вашем рачунару и требало би да изгледа слично овоме.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Дупли клик на виртуални диск. Унутра би требало да се налази датотека под именом ‘setup’, дупли клик на њу.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Хинт

»» Исти резултат ћете добити ако распскујете ISO негде на ПиСију, али ће наравно захтевати више времена.

Сачекајте да се Windows 11 setup покрене. Након тога ћете видети екран сличан оном доле. Кликните на ‘Next’.

www.duskovokic.com - Како поправити Windows 11

Terms & Conditions 

Прихватите Terms & Conditions.

Овде изаберите опцију која вам највише одговара и кликните на „Next“. Хоћемо да задржимо наше датотеке, па смо изабрали „Keep personal files and apps“.

Клик на ‘Install’ да покренете инсталацију.

После неколико секунди, setup би требало да почне да припрема рачунар за in-place надоградњу, која ће поправити и освежити све датотеке потребне за покретање Windows 11  на рачунару.  

Рачунар се може рестартовати неколико пута док не оконча репарацију.

Када setup заврши, ваш Windows 11 би требао да буде потпуно поправљен и спреман за употребу. 

Опција 2: Коришћење бутабилног USB диска

Ако из неког разлога ваш рачунар неће да се подигне у Windows 11 или се једноставно изнова и изнова рестартује због оштећене Windows датотеке, онда ће ова опција бити савршена за вас.

Пре него што започнемо, проверите да ли још увек имате Windows 11 USB инсталациони стик који сте користили за инсталацију система на ваш рачунар. Ако га имате, онда немате о чему да бринете.

Шта ако немам USB инсталациони диск? 

У случају да немате USB инсталациони стик, ево како можете да креирате Windows 11 USB инсталациони диск у року од неколико минута. Имајте на уму да је за преузимање Руфуса (бутабилни диск можете креирати и коришћењем Мајкрософтове алатке за креирање медија) и Windows 11 ISO потребан још један функционалан рачунар са интернетом. Једноставно повежите USB диск са рачунаром и поново покрените систем. Притисните било који тастер на тастатури када се од вас затражи да се покренете са медијума за опоравак и затим наставите да репарирате Windows помоћу упутстава на екрану. Имаћете опцију да поново инсталирате Windows, поправите датотеке које недостају, поправите редослед покретања или чак користите CMD да извршите сопствене провере. Ако вам је потребна било каква помоћ, онда можете у овом водичу да ресетујете Windows у оквиру подешавања медијума за опоравак и још много тога.

Windows 11 невоље и како их решити: Репарација и фиксација драјвера

Много пута ћете се суочити са некомпатибилним, застарелим или конфликтним драјверима инсталираним на вашем систему. Драјвери су основни програми који омогућавају вашим компонентама да комуницирају са вашим CPU-ом и GPU-ом ради правилног функционисања вашег система. Поседовање некомпатибилних или неусаглашених драјвера може да изазове проблеме са Windows-ом, па чак и да значајно утиче на ваше перформансе. Ако се чини да неке од ваших компоненти не раде или сматрате да је ваш систем драстично спорији од очекиваног, онда би било добро да проверите своје управљачке програме и извршите било какве поправке ако је потребно.

1. Проверите да ли постоје конфликтни или застарели драјвери 

Проверимо да ли постоје конфликтни или застарели драјвери на вашем систему. Windows вам аутоматски приказује знак упозорења за компоненте које лоше раде или застареле драјвере у Device Manager-у. Користите упутства у наставку чланка да бисте потражили проблеме са драјверима приликом инсталације оперативног система Windows 11.  

Притисните Windows + X на тастатури па клик на Device Manager.

Потражите компоненте на листи са упозорењем поред њих. Ако их пронађете, користите методе у наставку да бисте решили проблеме са драјверима на вашем систему. Међутим, ако ниједна није пронађена, хајде онда да проверимо да ли постоје нове компоненте на вашем систему да бисмо пронашли оне које се лоше понашају.

Кликните на ‘Scan for hardware changes’ на врху екрана.

Windows започиње скенирање и инсталацију нових компонената и драјвера на вашем систему.

2. Решите проблеме са драјверима 

Решавање проблема са драјверима на вашем систему, захтеваће да поново инсталирате одређене драјвере за дотичну компоненту. Ово се може урадити кроз Windows и ручно. Препоручујем да ручно уклоните управљачке програме само ако не можете да их уклоните преко Device Manager-а у Windows-у. Присилно уклањање погрешних драјвера може изазвати озбиљне проблеме на вашем систему, па чак и приморати вас да потпуно реинсталирате Windows. Стога, уверите се да сте идентификовали и на одговарајући начин уклонили драјвере из вашег система само за компоненту која не ради. Користите један од доле наведених упутстава у зависности од ваших тренутних потреба и захтева.

Хинт

»» Ако користите лаптоп или ПиСи са преинсталираним системом, препоручујем вам да унапред преузмете одређене драјвере за дотичну компоненту са стране OEM подршке. Ово ће вам омогућити да лако инсталирате потребне драјвере након што уклоните неисправане.

Прва опција: Уклоните и поново инсталирајте компоненту кроз Device Manager

Притисните Windows + X на тастатури, затим кликните на ‘Device Manager’.

Десни клик на компоненту чији драјвер желите да уклоните па Properties.

Сада кликните и пређите на картицу Driver на врху.

Клик на ‘Uninstall device’.

Чекирајте квадратић поред ‘Attempt to remove the driver for this device’. На крају, кликните на ‘Uninstall’. Драјвер уређаја ће сада бити уклоњен и уређај ће бити деинсталиран са вашег система. Биће вам затражено да поново покренете уређај. Рестартујте уређај што је пре могуће, а затим поново инсталирајте дотичне драјвере са сајта за OEM подршку. Ако немате дотичне драјвере на вашој OEM локацији, једноставно скенирајте хардверске промене користећи горњи водич и потребни драјвери ће се аутоматски инсталирати на ваш систем.

Друга опција: Ручно уклоните и реинсталирајте драјвер

Такође можете ручно принудно уклонити драјвер помоћу неког услужног програма треће стране. Ово се не препоручује јер вам Windows врло често не дозвољава да то урадите. Ако вам се тако нешто деси, онда је то вероватно суштинска компонента која може изазвати проблеме на вашем систему па је Windows у паници. Препоручујемо вам да правилно идентификујете дотичне драјвере пре него што их уклоните са система. Поред тога, требало би да држите најновије драјвере за замену при руци како бисте могли да их поново инсталирате што је пре могуће. Користите упутство испод да бисте ручно принудно избрисали дотичне драјвере из вашег система.

Driver Store Explorer 

Користићемо Driver Store Explorer да ручно уклонимо дотичне драјвере из вашег система. Driver Store Explorer је услужни програм отвореног кода који се користи за идентификацију и уклањање свих драјвера инсталираних на вашем систему. Хостује се на GitHub-у и може се компајлирати и изворно у случају да је приватност угрожена.

Преузмите Driver Store Explorer користећи везу изнад. Извуците архиву на погодну локацију, а затим покрените апликацију помоћу Rapr.exe.

Апликација ће се сада покренути и скенирати све драјвере инсталиране на вашем систему. Листу која се појави, можете сортирати на основу различитих колона које су вам доступне. Препоручујем вам да сортирате своје драјвере према „Provider“ јер ће вам то олакшати претрагу дотичног драјвера на основу произвођача. Кликните на Provider на врху да поређате све управљачке програме узлазно на основу имена њиховог провајдера.

Проналажење драјвера

Скролујте листом и пронађите одговарајући драјвер. Када га пронађете, чекирајте квадратић поред.

Овде такође можете да кликнете на „Select old drivers“ са десне стране да аутоматски идентификујете и изаберете старе драјвере инсталиране на вашем систему. Међутим, не бих препоручио ово на преинсталираним системима и лаптоп рачунарима који понекад могу добити неисправна ажурирања драјвера у будућности како уређај стари, што заузврат смањује укупне перформансе.

Означите квадратић поред ‘Force Deletion’ на десној страни.

На крају кликните на „Delete Driver(s)“. Ово ће принудно избрисати све изабране драјвере са вашег система. Топло препоручујем да након овога поново покренете систем и инсталирате нове ажуриране драјвере које сте преузели што је пре могуће.

Ако су неисправни драјвери били узрок ваших проблема са Windows 11, онда би поновна ручна инсталација требало да помогне у решавању овог проблема у већини случајева.

Windows 11 невоље и како их решити: Ресетовање рачунара

Као и Windows 10, Windows 11 такође долази са сјајном функцијом под називом „Reset this PC“. Ово може бити спас ако треба да очистите рачунар и почнете испочетка. Када се покрене, процес ће вратити Windows 11 на фабричка подешавања.

Да бисте ресетовали ваш рачунар, пратите следеће кораке.

Отворите ‘Start’ мени и укуцајте “reset this pc”. Требали бисте добити резултат као на слици доле. Клик на ‘Reset this PC’.

Требало би да се сада налазите у Recovery секцији унутар Settings апликације. Да наставите, једноставно кликните на ‘Reset PC’ дугме.

На следећем екрану бићете упитани да ли желите да задржите ваше датотеке или да их у потпуности уклоните. Изаберите жељену опцију да бисте покренули ресетовање вашег Windows-а 11.

Након два или три рестарта, ваш рачунар би требао да се бутује у освежени Windows 11.

Windows 11 невоље и како их решити: Проблеми са покретањем Windows 11

Ако имате проблема са покретањем оперативног система Windows 11, можете користити bootrec.exe алатку за решавање већине boot проблема. Користите упутство испод да бисте покренули bootrec.exe на вашем систему. Мораћете да покренете Windows Recovery, а затим користите CMD да бисте извршили ове команде. Користите један од горенаведених метода да бисте се покренули у режиму опоравка у Window-у кроз Settings апликацију или помоћу медијума за опоравак, а затим користите кораке испод да бисте извршили bootrec команде и решили проблеме са покретањем Windows 11.

Употреба bootrec.exe 

Када отворите екран за опоравак, притисните Shift + F10 да бисте дозвали CMD у било ком тренутку током процеса опоравка. 

Укуцајте следећу команду да покренете bootrec.exe па притисните Enter.

bootrec.exe

Затим следећу команду па Enter.

Bootrec /fixmbr

Сада унесите још једну приказану испод, опет Enter.

Bootrec /fixboot

На крају, унесите команду испод да бисте опоравили BCD (Boot Configuration Data) датотеку, то јест поново изградили или ребилдовали редослед ваших уређаја за покретање (boot device order).

Bootrec /rebuildbcd

И то је то! Рестартујте рачунар и проблеми не би требало да су више присутни.

Windows 11 невоље и како их решити: Проблеми са Start менијем

Ако сте се суочили са проблемима са Старт менијем у оквиру Windows 11, постоји много поправки које можете испробати. Чини се да је нови Старт мени погодан за кориснике и многи су покушали да га прилагоде на свој начин. Познато је да недавни апдејти руше његову функционалност и доводе до проблема.

Windows 11 невоље и како их решити: Поправка насумичних рушења апликација

Насумични падови апликација су познати проблем откако је Windows 11 први пут најављен и прва инсајдерска верзија стигла на пијацу. Ово је углавном због неких суштинских промена у оперативном систему Windows које сада нарушавају функционалност претходно компатибилних програма са Windows 10. Ово би могло бити мучно за многе кориснике који не могу да поврате своје омиљене програме и апликације и покрену их у оквиру Windows 11. Постоји неколико ствари које можете да урадите да решите овај проблем, а оне најистакнутије смо покрили у овом свеобухватном чланку. Ако се суочавате са насумичним падом апликација, то ће вам највероватније помоћи да решите већину кварова на вашем систему.

Windows 11 невоље и како их решити: Поправка оштећеног Регистратора

Промене Registry-ја, нетачне вредности и избрисани или недостајући уноси у њему такође могу изазвати много проблема са вашим системом. Велике су шансе да су, ако сте изменили свој регистар неким вашим хаком или користили алат треће стране за чишћење вашег регистра, вредности биле збркане током овог процеса. 

Због базичних промена које су настале у Windows 11, вредности Регистратора, локације и уноси се разликују од оних у Windows 10. Поред тога, оне ставке које је било у реду да обришемо раније, могу сада бити од виталног значаја за функционисање Windows-а 11.

До овог тренутка, Регистар је требало да буде поправљен на вашем систему јер сте покренули SFC и DISM скенирање (као што је раније у чланку објашњено). Међутим, ако вам се чини да је ваш Регистар и даље оштећен, можете користити апликације треће стране да то поправите.

CCleaner 

Препоручујемо вам да користите бесплатни CCleaner услужни програм који се може преузети помоћу горње везе. Када се преузме, покрените .exe датотеку и инсталирајте CCleaner на свој систем. Затим покрените апликацију и пратите упутства на екрану да бисте поправили свој Регистар. 

Не бих вам препоручио да чистите свој Регистар или привремене датотеке користећи CCleaner док се званично не ажурира да подржава Windows 11. Што се тиче поправљања Регистра, апликација није изазвала никакве проблеме упркос мојим безбројним покушајима током тестирања, тако да бисте требали бити безбедни ако користите CCleaner за поправку Регистратора. Ипак, одговорност је искључиво на вашој страни уколико дође до проблема.

Windows 11 невоље и како их решити: Проблем недостатка простора за складиштење

Ако вам се чини да вам недостаје простора на диску и не можете да пронађете велике датотеке, онда је вероватно да су привремене датотеке почеле да узимају данак на вашем локалном складишту. Windows 11 је дизајниран да подразумевано брише већину привремених датотека, али ова опција понекад може да доведе до грешке што може проузроковати накупљање великог броја привремених датотека на вашем систему.

Брисање привремених датотека помоћу Run дијалога

Да бисте обрисали привремене датотеке отворите Run дијалог користећи Win + r дугмад на тастатури, затим укуцајте temp да отворите temp фолдер.

Селектујте све датотеке у фолдеру и обришите их, након тога обришите их и из корпе за отпатке.

Брисање привремених датотека помоћу Disk Cleanup-а

Други начин брисања приремених фајлова јесте уз помоћ Disk Cleanup програма. Кликните на Start и укуцајте Disk Cleanup. Из падајуће листе одаберите диск који желите да очистите, па клкните на OK.

У Disk Cleanup прозору који се отвара, изаберите шта желите да обришете па опет кликните на OK. Одабиром Clean up system files опције обрисаћете старе тачке враћања система које понекад могу заузимати доста простора.

Брисање привремених датотека кроз Settings апликацију

Постоји још један, врло паметан морам признати, начин, и то кроз Settings апликацију. Пратите ову путању: Start > Settings > System > Storage > Temporary Files > Remove Files. Два пута проверите које сте фајлове одабрали за брисање. Тек након тога кликните на Remove Files опцију.

Брисање привремених датотека користећи Storage Sense

Windows такође нуди додатни смарт алат назван Storage Sense. Идеја је да се рад Windows-а одржи глатким и течним аутоматским упрвљањем складиштем и привременим фајловима креираним од стране апликација. Да бисте обрисали привремене датотеке користећи Storage Sense алатку, идите на: Start > Storage Sense > System > Storage Sense дугме поставите на On па клик на Storage Sense > Омогућите Automatic User content cleanup > Подесите жељене поставке испод Configure cleanup schedules наслова> Run Storage Sense now уколико желите да ручно покренете алатку. Од овог момента, Storage Sense ће за вас аутоматски брисати привремене фајлове, онако како сте то навели у подешавањима.

Брисање привремених датотека помоћу CMD-а

Помоћу CMD-а, којег смо много пута помињали, можемо исто тако брисати привремене фајлове. Ево како. Отворите CMD као администратор и укуцајте:

del /q/f/s %TEMP%\*

и сви привремени фајлови ће бити обрисани.

Брисање привремених датотека помоћу чистача треће стране

Такође већ поменути CCleaner може бити добар избор за ослобађање вишка простора елиминацијом привремених фајлова.

Хинт

»» Будите опрезни са било којим програмом треће стране па тако и са CCleaner-ом. Иако се програмери Piriform тима неспорно труде, остаје поразан податак да је њихов чистач два пута хакован и да је он за Windows врло често непожељан ( potentially unwanted application ), поготово кад се отме контроли корисника. Исти је случај са, данас много хваљеним, Emjysoft Cleaner-ом којег можете наћи у продавници.

Windows 11 невоље и како их решити – Ручно брисање заосталих датотека

Понекад ћете пожелети да ручно избришете преостале датотеке из претходно деинсталираних програма са вашег Windows 11 система. Неки програми обично остављају за собом датотеке са корисничким подацима, чувају неке датотеке, поставке, преузимања и привремене податке на вашем систему како би било лакше инсталирати и покренути програм у будућности. Све то може додатно оптеретити ваш складишни простор, да не говорим сад о могућем конфликту са постојећим апликацијама. Није лоша идеја решити их се. Да бисте то учинили, пратите упутство у наставку.

Притисните Windows + E на тастатури да дозовете File Explorer. Затим пратите путању дату испод. Можете је такође принципом копи – пејст унети у адресну траку на врху како би директно дошли до жељеног фолдера.

C:\Users\USERNAME\AppData\Local

Хинт

»» Ако сте путању унели копи – пејст методом, водите рачуна да USERNAME замените вашим профилним корисничким именом којим сте пријављени на систем. AppData и Local су скривени фолдери, те и о томе поведите рачуна: File Explorer > View > Show > поставите квачицу поред Hidden Items.

Потражите заостале фајлове или лефтовере од претходно деинсталираних програма. Затим их избришите притиском на delete тастер, пошто сте их претходно означили. Потврдите ваш избор кликом на Yes. Ако се појави  UAC, још једном клик на Yes.

На исти начин можете отићи на доле наведене путање и ручно избрисати све преостале датотеке из претходних програма које пронађете у датим директоријумима.

C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming

C:\ProgramData

C:\Program Files (x86)

C:\Program Files (x86)\Common Files

C:\Program Files

C:\Program Files\Common Files

У случају да сте инсталирали уклоњене програме на другом диску, пронађите њихове локације за инсталирање. Након тога, можете их и избрисати.

Брисање Windows Store кеша

Windows продавница или Windows Store има тенденцију да преузима и складишти одређене податке на вашем локалном складишту. Ови подаци се временом могу акумулирати и заузети значајно складиште на вашем систему. Величина ове кеш меморије би могла да буде експоненцијална ако Windows продавница не успе редовно да брише кеш меморију у позадини. Ако приметите да је Windows продавница спора и да има много неидентификованих привремених података на вашем локалном складишту, онда је то вероватно кеш Windows продавнице. Користите упутство испод да обришете тај кеш.

Притисните Windows + I на тастатури да отворите Settings апликацију на систему. Кликните након тога на ‘Apps’ лево.  

Клик затим на ‘Apps & features’.

Пронађите ‘Microsoft Store’ на овој листи па клик на 3-тачке иконицу поред.

Сада изаберите ‘Advanced Options’.

Скролујте надоле и прво кликните на ‘Terminate’.

Па онда на ‘Reset’.

Потврдите избор кликом на ‘Reset’ још једном.

Windows Store или продавница ће сада бити ресетована и све преостале датотеке и кеш ће бити избрисани са вашег локалног складишта.

Брисање кеша вашег претраживача и локалних датотека

Брисање кеша претраживача и локалних датотека је још један одличан начин да повратите нешто простора за складиштење на вашем систему. Тим пре ако то нисте радили неколико месеци. Можете лако да обришете кеш меморију и датотеке за већину модерних претраживача. У овом упутству ћу вам показати како то да учините за Microsoft Edge. Слично је, ако не и исто, за Google Chrome.

Microsoft Edge 

Отворите Edge и кликните на ‘3-тачке’ иконицу горе десно.

Изаберите и клик на ‘Settings’.

Сада клик на ‘Privacy, Search, and services’ на левој страни.

Кликните на ‘Clear browsing data now’ испод ‘Clear browsing data’.

Кликните и означите сва поља за потврду на екрану. Можда да оставите једино поља за лозинке неозначена. Ако не желите да се поново и поново пријављујете на сваку услугу коју користите, препоручујем вам да оставите и поље за „Cookies and other site data“ неозначено.

Коначно, кликните на ‘Clear now’.

И то је то, финито, ди енд! Изабрани подаци прегледања ће сада бити обрисани из вашег локалног складишта, што би требало да вам помогне да ослободите мало простора на рачунару.

Брисање Prefetch фајлова

Prefetch је систем за управљање меморијом уведен још у Windows XP. Идеја је да се смањи време бутовања система и време покретања програма на модерним системима. Prefetch складишти важне податке о покретању за Windows и програме на лако доступној локацији којој могу директно приступити RAM и CPU. 

Prefetch, међутим, може на крају да ускладишти много привремених датотека током времена и било би добро да обришете Prefetch фасциклу. Не брините, брисање фасцикле ништа не ресетује и само ће повећати време покретања за прво или друго бутовање система. Следите упутство испод за брисање Prefetch фолдера на вашем Windows 11 систему.  

ПритиснитеWindows + R на вашој тастатури да покренете Run дијалог. Укуцајте ‘Prefetch’ па Enter на тастатури.

Кликните на ‘Continue’ кад се то од вас затражи. Бићете након тога у prefetch фолдеру. Једноставно селектујте све датотеке и притисните ‘Delete’ на тастатури. Потврдите да желите све да обришете са вашег система.

Кликните на ‘Yes’ да потврдите. Након тога испразните корпу за отпатке и рестартујте рачунар.

То је то! Сада вам је prefetch фолдер празан што ће донети још слободног простора на диску.

Брисање File Explorer историје

Историја File Explorer-а акумулира минималне податке током времена, међутим, може на крају бити прилично велика ако Windows не успе редовно да чисти ову кеш меморију. Ако не можете никако да идентификујете податке који заузимају простор на диску, можете покушати да обришете историју File Explorer-а. Пратите кораке испод.

Притисните Windows + E да отворите File Explorer. Кликните на ‘3-тачке’ мени иконицу по средини екрана.

Одаберите ‘Options’.

Кликните на ‘Clear’ испод ‘Privacy’.

Кликните сада на ‘Ok’.

Готово! Имате сада очишћену File Explorer историју са вашег Windows 11 система. 

Windows 11 искуства: Покретање у безбедном режиму ради идентификације криваца треће стране

На крају, такође врло лако може бити да ваш проблем изазива нека апликација треће стране. Пошто је Windows 11 прилично нов и најновија ажурирања популарних апликација користе слојеве компатибилности за рад, вероватно је да се суочавате са грешком у апликацији треће стране. Апликације трећих страна могу створити огромне сукобе и проблеме у позадини у зависности од тога шта раде и може бити прилично тешко идентификовати кривца. 

Safe Mode алатка

Срећом, Windows долази са Safe Mode алатком за решавање управо овог проблема. Безбедан режим или Safe Mode служи да онемогући све апликације, услуге и задатке трећих страна у позадини. Затим можете да проверите да ли Windows функционише у безбедном режиму и да почнете да уклањате сумњиве кривце једног по једног. 

Када пронађете кривца, можете да вратите своје претходно уклоњене апликације и да наставите да користите ОС док дотични програмер не објави исправку, ако је до њега грешка. 

Активација безбедног режима у Windows 11

Нажалост, ово је досадан процес и не постоји начин да се заобиђе, али ако апликација треће стране узрокује проблеме на вашем систему, безбедан режим вам може помоћи да лако идентификујете и уклоните кривца. Упутство које ћу вам сада дати можете користити да се крећете и активирате безбедан режим у Windows 11. 

 Такође можете користити овај трик да директно рестартујете систем у режим напредних опција опоравка. Кликните на икону менија „Start“ на траци задатака.

Сада кликните на ‘Power’ икону.

Држите притиснут тастер „Shift“ на тастатури, а затим кликните на „Restart“. 

Advanced recovery опције 

Ваш Windows 11 ће се аутоматски рестартовати у Advanced recovery опције.

Кликните на ‘Troubleshoot’ да започнете. Затим, клик на Advanced options > See more recovery options > Startup Settings > Restart.

Сада ћете добити листу свих начина на које ваш рачунар може да се. Имаћете следеће опције за безбедне режиме. 

  • F4: Enable Safe mode
  • F5: Enable Safe mode with networking
  • F6: Enable Safe mode with command prompt

Притисните жељено дугме на тастатури и ваш рачунар ће се аутоматски рестартовати у тај Safe mode.

Па, ово су све проверене методе које можете покушати да поправите оштећени Windows 11. Неке су прилично једноставне за коришћење, док неке могу изгледати напредне за просечног играча. 

Ако вас је збунио било који начин или метод наведен у овом чланку, оставите коментар. Решићемо.

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }