Windows Recovery Environment – део први

Објави Душко

Windows Recovery Environment

Windows RE је моћан алат. Ако имате проблема приликом покретања рачунара, или вам се насумично рестартује, или пријављује грешке, или који год проблем да имате, овај алат ће вам уштедети и време и нерве.

Windows RE

Овде ћу детаљно, корак по корак, објаснити све што треба да знате о Виндовс окружењу за опоравак. После читања знаћете како да га користите, када да га користите и чему је намењен. Због обимности теме и моје жеље да све буде детаљно објашњено, поделићу овај туторијал на два дела. Имате и даље проблем? На правом сте месту.

www.duskovokic.com - Windows RE
Виндовс окружење за опоравак

Виндовс долази препун уграђених алата за решавање проблема, али шта се дешава када проблем представља сам Виндовс? Или можда рачунар има неки проблем који спречава Виндовс да се учита? У тим страшним ситуацијама потребан вам је посебан услужни програм, скоро други оперативни систем, који ће вам помоћи да дијагностикујете и поправите рачунар. Тај алат се зове Windows Recovery Environment.

Када први пут бутујете рачунар, можда ћете видети уводни екран са логотипом произвођача. То иде брзо! На том екрану можете видети и низ тастера и опција. Ово су кључеви за покретање које можете користити за решавање проблема са рачунаром, као и за обављање других техничких функција.

Преглед тастера за покретање

Осим логотипа, почетни екран рачунара приказује вам опције за покретање рачунара. Ове опције се брзо појављују, приказују се као листа једног или више тастера и њихових функција. Типични кључеви за покретање обављају следеће задатке:

*** Enter Setup (UEFI): Одаберите ову опцију да бисте покренули програм за подешавање хардвера рачунара, који се назива UEFI. Ова опција је некада била позната као програм за подешавање BIOS-а.

*** Update the BIOS (firmware): Ова опција примењује ажурирање фирмвера рачунара, мада препоручујем да извршите то ажурирање у оперативном систему Виндовс уместо да користите овај кључ за покретање.

*** Choose Boot Device: Када се изабере ова опција, видећете листу уређаја који могу покренути рачунар, попут примарног уређаја за масовну меморију, као што је ваш HDD/SSD. Овај избор је једнократна опција; у супротном је изабран подразумевани уређај за покретање (подешен у UEFI).

Свака опцији има свој тастер тастер, на пример F2 зили Del а улазак у програм за подешавање – Set up. Ово се разликује од произвођача до произвођача па је боље да погледате мануал. Код неких произвођача се ови тастери уопште не појављују на првом екрану, морате да их подесите у УЕФИ-ју.
Сврха ових кључева за покретање је решавање проблема са рачунаром. Конкретно, можете приступити програму за подешавање (УЕФИ) (Setup program (UEFI)) да бисте прилагодили хардвер рачунара или изабрати уређај за бутовање Виндовса (boot device ) а да то није његов примарни диск који се свакодневно користи. На пример, можете решити проблеме са подизањем система ако креирате медиј за опоравак (Recovery volume) и њега означите као уређај са којег ћете покренути рачунар. То је један од начина за приступ алаткама Windows Recovery Environment-а, на пример када не може Виндовс нормално да се подигне.

ХИНТ

»» Ако вас реч UEFI збуњује, погледајте објашњење које сам поставио мало испод.
»» О томе како надоградити BIOS (upgrade) објаснили смо у посебном чланку.
»» Велика је вероватноћа да се oви тастери за покретање неће ни појавити на екрану ако имате инсталиран bootloader. У том случају на екрану ћете моћи видете само опције за улазак у Сетап и опцију за избор уређаја са којег ћете бутовати Виндовс.
»» Морате бити брзи, чим крене подизање система притискајте дугме које вам одговара! Кад се појави лого Виндовса већ је касно.
»» У UEFI-ју подешавате редослед бутовања. Ако реинсталирате Виндовс, подесите да систем тражи фајлове за бутовање на УСБ стику, на пример. Уколико то не урадите, рачунар ће избацити грешку, уколико је bootloader оштећен на вашем диску, јер ће га систем тамо нормално тражити.

ХИНТ још мало…

»» Опција за одабир уређаја за бутовање се може звати Choose Boot Device или Select Startup Device или нешто слично.
»» Годинама уназад, два уобичајена дугмета за покретање били су F5 и F8. Ко за њих не зна, тај се није имао рашта родити. F5 је био за одабир boot manager-а, помоћу којег смо могли изабрати уређај за бутовање система (Choose Boot Device option). Са друге стране, F8 кључ нам је излиставао разне опције за траблшутинг, решавање проблема (Advanced startup options). Опције попут Safe Mode with Networking, па Enable Boot Logging, Last Known Good Configuration и тако даље, још увек у мени изазивају жал за добрим старим временима. Ове старе F8 функције сада су замењене Виндовс окружењем за опоравак – Windows RE-ом, нудећи нам мени сличан старом F8 менију. Детаљније о овом у посебном чланку.

Лоцирање опција за Windows RE у оперативном систему Виндовс

У случају да вам Виндовс нормално ради, о овоме нећете морати бринути, као што је описано у претходном одељку. Сва ова фина подешавања везана за разне могућности покретања и опоравка можете одрадити унутар Виндовс-а у апликацији Settings.
Ево како то можете урадити:

 1. Отворите Settings апликацију.
  Притисните Win+i.
 2. Изаберите Update & Security.
 3. На левој страни дијалога, изаберите Recovery.
  Десна страна прозора излистава три главне опције за опоравак и ресет Виндовса, као што се види на сликама.
  Кратко објашњење сваке од њих:
  Ресетуј рачунар – Reset This PC: Ова опција је нешто слично реинсталирај-Виндовс-кад-не знаш-шта му је филозофији с краја прошлог и почетком овог века. Техничка подршка кад год није имала бољу идеју, саветовала је реинстал система. О овоме у наставку
  Вратите се на претходну верзију система – Go Back to an Earlier Build: Ову опцију ћете видети само ако сте десетку апгрејдовали са седмице. Она вас враћа на стари систем.
  Напредне опције за покретање – Advanced Startup: Ова опција рестартује рачунар и покреће Windows RE. Рачунар се моментално рестартује након клика на Restart Now дугме.
www.duskovokic.com - Windows RE - Settings
WIN + i – Settings
www.duskovokic.com - Windows RE - Update Security

Прозор после клика на Settings. Сада клик на Update & Security – Recovery

www.duskovokic.com - Windows RE - Recovery
Опције у прозору Recovery.

Шта је UEFI?
То је скраћеница за Unified Extensible Firmware Interface. Ради се о програму који конфигурише фирмвер рачунара и садржи основне информације о харверу. Раније је био познат као BIOS. Данашњи рачунари су, међутим, много напреднији него пре. БИОС је данас само део онога чиме се УЕФИ бави. Одаберите УЕФИ опцију приликом покретања да бисте променили поставке хардвера рачунара и друге ставке специфичне за хардвер система. На пример, можете изабрати са којег уређаја да се подиже систем.
За више детаља погледајте ОВДЕ.

Ресетовање рачунара

Ако ресетујете рачунар, вратићете систем као кад сте га први пут инсталирали. То је драстична опција и претпоследњи корак. Последњи је чиста инсталација која проверено решава све проблеме.
Сам процес ресетовања изгледа овако:

 1. Притисните Win+i да уђете у Settings апликацију.
 2. Одаберите Update & Security.
 3. Одаберите Recovery.
 4. На десној страни прозора испод Reset This PC, клик на Get Started.
  Нуде вам се две опције.
  Задржи моје датотеке – Keep My Files: Најбоља опција ако баш нисте сигурни који проблем има систем. Виндовс ће бити реинсталиран, али ће програми и ваши фајлови остати нетакнути.
  Уклони све – Remove Everything: Враћа систем у стање прве инсталације. Све је неповратно обрисано и ништа није сачувано, осим ако нисте податке бекаповали.
 5. Одаберите опцију reset Windows.
  Кад изаберете Remove Everything, сви ваши фајлови се бришу.
  Пре него што се одлучите на овај драстичан корак, препоручујем да прво покушате да покренете програм за проверу системских датотека – System File Checker или скраћено SFC, којег ћу описати у посебном чланку. Он замењује оштећене и корумпиране датотеке у оперативном систему Виндовс без потребе за поновном инсталацијом. То је увек боље да урадите као први корак, пре ресета.

»» Ресет је у суштини исто што и реинсталација Виндовса, што је раније био опште прихваћен начин за решавање софтверских проблема.
»» Ово је добар начин да спремите ваш рачунар ако планирате да га продате. Нови власник ће добити свеж Виндовс, без било чега што је некад било ваше.
»» Reset опција је такође доступна у Windows Recovery Environment.
»» Ако изаберете ресет изгубићете све апдејте који су се у међувремену појавили. Нова верзија је аутдејтована. Мораћете покренути Windows Update да апдејтујете Виндовс.

Следећи чланак: Како ући и користити Windows Recovery Environment – део други

Прочитајте још: System Restore

Категорије: Рачунарство

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

.copyright.pull-right { display: none; }